“Упс, здається, я втопив iPhone…” – що ж, з ким не буває. Потрапили під дощ, впустили девайс у калюжу або замет, випадково занурили в унітаз або ванну, перекинули чашку чаю – та хіба мало варіантів.

Хто винен – зрозуміло, а ось що робити, якщо iPhone впав у воду? Розповідаємо, чому нести “потопельника” в сервіс – життєво важливо. І що буде, якщо не відреагувати миттєво. А ще – які моделі iPhone менше за інших бояться води. Спойлер: але навіть їх кидати в басейн не варто.

Що робити, якщо телефон упав у воду: перша допомога

Шанси на відновлення пристрою залежать від швидкості та правильності ваших дій.

  1. Перше, що потрібно зробити, – дістати девайс із води.
  2. Промокнути м’якою сухою ганчірочкою без ворсу або всмоктувальною серветкою.
  3. Зняти чохол, захисну плівку.
  4. Акуратно струсити телефон, тримаючи роз’ємом донизу.
  5. Повністю вимкнути, залишити сушитися годин на 6 у сухому прохолодному місці, не на сонці.

Увага! Якщо ви впустили телефон у хімічну рідину, акуратно промийте його проточною водою.

Моделі iPhone, випущені після 2006 року, мають збоку на корпусі індикатор контакту з рідиною – LCI. У сухому стані індикатор сріблястий або білий. Коли на корпус потрапляє вода, індикатор червоніє.

Чим загалом небезпечна вода для iPhone

Якщо в iPhone потрапила вода, потрібно його відразу просушити, як ми описали вище. А краще звернутися в сервіс, навіть якщо все начебто працює. Ви не можете точно знати, куди і скільки потрапило води, якої шкоди вона завдала або може завдати. Простого вимкнення і залишення на просушку може виявитися недостатньо.

Це електроприлад. Навіть якщо він вимкнений, акумулятор все одно під’єднаний до плати. Вода – чудовий провідник електрики. А ще вона окислює метал.

Тому навіть незначне потрапляння рідини загрожує серйозними, а часом і незворотними поломками електронних компонентів. Тим більше якщо це бензин, алкоголь або побутова хімія.

Які проблеми можуть виникнути

Якщо смартфон не був просушений, готуйтеся до неприємних сюрпризів:

  • з’являться розводи і плями на екрані iPhone після потрапляння води;
  • зображення передаватиметься некоректно;
  • тачскрін перестане реагувати на дотики;
  • відключаться динаміки, пропаде звук;
  • акумулятор буде погано тримати заряд або взагалі відмовиться заряджатися;
  • камера стане погано знімати.

Що робити, якщо в динамік або роз’єм для зарядки iPhone потрапила вода?

Якщо вода потрапила в роз’єм для зарядки iPhone, кабель підключати не можна. Якщо під’єднаний – швидко від’єднайте від адаптера та девайса.

iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR і наступні моделі повідомляють про наявність рідини в роз’ємі, на кабелі або всередині аксесуара, що підключається. Зарядка буде недоступна до повного висихання.

Як просушити роз’єм Lightning? Переверніть пристрій роз’ємом донизу, постукайте об долоню, щоб витрусити крапельки вологи. Залиште на просушку в провітрюваному приміщенні. На повне висихання може піти від півгодини до доби.

Якщо вода потрапила в динамік – знову ж таки, затисніть телефон у руці і струсіть. Про всяк випадок смартфон варто вимкнути годин на шість. Якщо звук пропав і після цього не з’явився, несіть девайс майстру.

Бігом до сервісу!

Що робити, якщо телефон упав у воду і не вмикається? Одразу ж звертатися до авторизованого сервісного центру Apple.

Це саме той випадок, коли зволікання смерті подібне. Що раніше ви звернетеся по допомогу, то більше шансів на порятунок “потопельника”. І тим менше заплатите за ремонт!

Крім відмови вмикатися, серйозними вважаються випадки:

  • на телефон потрапила хімічна рідина або морська вода;
  • девайс пролежав у воді довше 30 секунд;
  • є пошкодження на корпусі.

Гарантійний випадок чи ні?

На жаль, ні. Якщо хімічна або звичайна рідина вода потрапила в iPhone і пошкодила його, ви втрачаєте гарантію. Але все одно в сервісному центрі техніку приймуть і відремонтують.

Що зроблять у сервісному центрі?

Інженери сервісного центру iSpace “відкачають” потерпілого: розберуть, усунуть залишки вологи, проведуть діагностику на предмет короткого замикання.

Можливо, буде потрібно:

  • замінити екран;
  • відремонтувати контролер дисплея;
  • перепаяти компоненти матриці тощо.

Усе залежить від того, який саме компонент пошкоджено. Іноді можна обійтися і без розтину корпусу.

Не сподівайтеся, що ви впораєтеся з проблемою самі. Самостійне сушіння і кустарний ремонт часом приносять куди більшої шкоди, ніж вода під екраном iPhone. Крім досвіду і кваліфікації знадобиться маса всього, що є тільки в сервісному центрі: інструмент для діагностики та розбору девайса, фени-компресори, засоби для захисту від корозії, пасти для забезпечення герметичності.

“Народні” способи: чи варто їм узагалі довіряти?

Одразу скажемо: “народні” методи або малоефективні, або небезпечні, або і те й інше. Комусь вони дійсно допомогли, але це питання везіння. Використовувати їх можна (але виключно на свій страх і ризик), хіба що коли нічого іншого не залишається і немає можливості звернутися до сервісного центру.

Якщо ви втопили телефон і перебуваєте далеко від цивілізації, варіантів порятунку мало, спробуйте просушити телефон самі. Добре, якщо є спеціальний чохол для сушіння.

Деякі радять покласти промоклий iPhone у ємність із рисом або гречкою. Вважається, що крупа відмінно вбирає вологу. Однак зерна можуть легко забитися в роз’єми. Такий спосіб сушіння небезпечний для телефона – не дарма Apple забороняє його використовувати.

Ще один популярний, але не заборонений виробником метод, – сушка феном. Тільки не вмикайте “гарячий” режим і не підносьте занадто близько до смартфона. Сенсор, модулі дисплея, камери та інші делікатні компоненти пристрою вкрай чутливі до перегріву.

6 “не можна” під час сушіння смартфона

Ми пояснили, що потрібно робити, якщо в iPhone потрапила вода. А тепер – чого робити не можна.

  • Розбирати корпус самостійно, якщо телефон упав у воду і не вмикається.
  • Заряджати мокрий смартфон. Якщо станеться коротке замикання, травму ризикує отримати не тільки апарат, але і його власник.
  • Використовувати мийні засоби, вологі гігієнічні серветки – вони здатні серйозно пошкодити девайс.
  • Чистити динамік ватяними паличками, гострими предметами.
  • Сушити смартфон на батареї або на сонці.
  • Занурювати в сипучі субстанції: сіль, гречку, рис (забивають роз’єми), а особливо цукор (розчиняється і заклеює важливі деталі).

Як уберегти iPhone від вологи?

Інструкція з експлуатації iPhone забороняє частково або повністю занурювати його у воду. А також використовувати в приміщеннях з високою вологістю, зокрема в лазні, сауні, ванній, душі.

Найчастіше девайс упускають, якщо він без чохла. Руки від поту стають вологими, металевий корпус вислизає. Тому купіть неслизький чохол. А якщо вирушаєте на пляж або водні атракціони, помістіть девайс у спеціальний водонепроникний чохол.

Постарайтеся не класти телефон на стіл, коли їсте, щоб не залити їжею та напоями. А ще так буде правильніше з точки зору етикету та гігієни.

Моделі iPhone, які не бояться води

Останні моделі смартфонів Apple добре захищені від води. Захист позначається стандартом IP (International Protection). Наприклад, у маркуванні “IP67” перша цифра (6) означає захист від пилу, друга (7) – від намокання.

Цифра 7 або 8 говорить, що девайс витримає купання в прісній воді.

iPhone XR, iPhone X, iPhone SE (2-го покоління), iPhone 8 і 8 Plus, iPhone 7 і 7 Plus мають маркування IP67. Вони витримують занурення у воду на 1 метр, але не більше ніж на 30 хвилин.

Наступні моделі захищені краще: IP68. Їх можна занурювати у воду на той самий час, але вже на 2-6 метрів (залежно від моделі). Це iPhone 11, iPhone 11 Pro та iPhone 11 Pro Max, iPhone XS та iPhone XS Max і новіші смартфони.

Є кілька “але”.

  • Що довше ви користуєтеся продуктом Apple, то менш герметичним стає корпус, особливо якщо ви хоч раз самостійно його розбирали або упускали.
  • Вологостійкість тестується на прісній воді. Морська вода, розчини, напої набагато активніше окислюють і руйнують деталі.
  • Корпус захищений від бризок і короткочасного намокання. Девайс із хорошим захистом (iPhone XR і все, що новіше) виживе, якщо на нього пролити чай, але не після довгого купання у водоймі.

Тому все-таки постарайтеся поводитися зі своїм улюбленим девайсом дбайливо, нехай навіть індекс IP у нього високий. Тримайте iPhone подалі від ванни, сауни, басейну та інших мокрих місць. А якщо НП сталася – приходьте в iSpace!

Авторизований сервісний центр iSpace

iSpace не тільки продає техніку Apple, а й ремонтує її за стандартами Apple. Ми зробимо все, щоб “реанімувати” ваш iPhone. Для цього в сервісному центрі iSpace є необхідні умови: компетентні інженери, які спеціалізуються саме на техніці Apple. А також професійне обладнання, інструменти та оригінальні запчастини, які iSpace отримує напряму від виробника. У вільному продажі їх немає, тому звичайні майстерні змушені шукати вживані комплектуючі або замовляти китайські.

На виконану роботу надається гарантія, тому з iSpace ви повністю захищені.

Наші сервісні центри знаходяться за адресами:

  • м. Київ, ТРЦ Retroville проспект Правди, 47, +38(044)3630390;
  • м. Дніпро проспект Дмитра Яворницького, 51, +38(067)6994242;
  • м. Одеса, Дерибасівська, 27, +38(067)4505508;
  • м. Львів пл. Ангелів, 1 (пл. Стефана Яворського), +38 067 652 74 74.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Огляд застосунку “Локатор” для пошуку техніки Apple: як увімкнути, налаштувати та використовувати

Що робити, якщо iPhone вимкнувся і не вмикається на холоді?

Чи можна заряджати iPhone 15 неоригінальним кабелем?

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *