Новий iPhone 15, який вийшов восени 2023 року, став першим смартфоном Apple з роз’ємом USB-C. Серед експертів і просто шанувальників бренду моментально розгорілися дебати: що буде, якщо для зарядки девайса використовувати не рідний кабель USB-C, а від Android-пристроїв?

У чому суть суперечок?

Трохи передісторії. До недавнього часу в комплекті з iPhone поставлявся кабель Lightning-USB. Саме ним Apple рекомендує заряджати смартфони з лінійки iPhone 14 і старше. На відміну від дешевих китайських аналогів, в оригінальному є мікросхеми, які захищають девайс від стрибків електричної напруги.

Сертифіковані аксесуари з позначкою MFi також безпечні у використанні. MFi – Made For iPod, iPhone and iPad – програма сертифікації, запущена Apple 2005 року. Її учасники мають ліцензію компанії і випускають продукцію, яка відповідає її високим стандартам. Такі кабелі гарантовано будуть коректно працювати з девайсами Apple.

Тепер до суті. У новітній лінійці iPhone 15 інженери Apple замінили порт Lightning-USB на більш поширений USB-C. І в нових кабелях мікросхеми, які використовувалися в Lightning-USB, відсутні. І тут користувачі зіткнулися з дилемою: чи можна використовувати вже наявні вдома кабелі USB-C від Android-пристроїв для зарядки iPhone 15 і передачі даних? Адже всяке буває: рідний кабель може загубитися або вийти з ладу через недбале використання.

Що говорить сам Apple?

Сумніви користувачів зрозуміти можна. З одного боку, заяви продавців про те, що у Type-C в iPhone 15 зазор між контактами менший, ніж в Android-смартфонах, – а це загрожує перегрівом пристрою. З іншого – особистий досвід користувачів, які сміливо заряджають свої iPhone і iPad навіть через кабель від геймпада DualSense – і все в порядку. Кому вірити?

Не будемо будувати теорії змови. Звернемося до документа на сайті apple.com. Безумовно, офіційна підтримка Apple рекомендує використовувати фірмові кабелі, але в документі немає ні слова про заборону сторонніх зарядок для iPhone 15.

Авторитетне онлайн-видання Arstechnica, яке спеціалізується на експертному аналізі технологічних тенденцій, підтверджує цю інформацію. Apple справді не обмежила можливості інтерфейсу USB-C для неоригінальних кабелів. Нові iPhone 15 повністю сумісні з будь-якими кабелями Type-C.

До речі, для швидкого заряджання всіх моделей iPhone 15 адаптер повинен мати потужність не менше 18 Вт і підтримувати протокол Power Delivery (PD). А для швидкого передавання даних на швидкості до 10 Гбіт/с, яку поки що підтримують тільки iPhone 15 Pro і iPhone 15 Pro Max, кабель має відповідати стандарту USB 3 і вище.

Добірка найкращих кабелів USB-C для iPhone 15

Виходить, головне дотримуватися одного простого правила: не купувати шнури поганої якості. Їхня єдина перевага – низька ціна – може обернутися для вас великими проблемами: смартфон може некоректно працювати, вивести з ладу акумулятор, згоріти і навіть завдати непоправної шкоди здоров’ю.

Проблема в тому, що візуально майже ніколи не можна визначити надійність кабелю. Тому ми рекомендуємо купувати оригінальні кабелі Apple або ж сторонніх, але перевірених виробників.

У каталозі iSpace тільки надійні бренди і якісні аксесуари, якими не страшно заряджати свій iPhone 15. Ними рекомендує користуватися сама Apple: Satechi, Native Union, Proove, Canyon.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

iPhone 14 Pro vs iPhone 15 Pro: що купити у 2023 році?

Як скасувати підписку на iPhone: докладна інструкція

Що краще: iOS чи Android? Усі “за” і “проти”

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *