Несподіваний факт: взимку Ейфелева вежа зменшується на 15 см. Усе через теплове розширення: коли повітря стає холоднішим, сталь стискається, а під час підвищення температури знову повертається у вихідне положення.

Що вже тут говорити про ультратонкий iPhone, який складається з безлічі металевих елементів і мікросхем! До того ж він оснащений літій-іонною батареєю: вона чутлива до холоду.

Розповідаємо, як низька температура впливає на ваш смартфон і що з цим робити.

Чому iPhone вимикається на холоді?

У більшості випадків причина криється в літій-іонному акумуляторі. На холоді іони втрачають свої властивості, і внутрішній опір підвищується. У результаті ємність батареї падає. Через те, що акумулятор перестав віддавати необхідний для роботи смартфона струм, iPhone вимикається. Це відбувається навіть якщо у нього залишалося 20-30% заряду.

Які iPhone вимикаються на холоді?

Будь-які, якщо смартфон регулярно використовується за межами температурного діапазону. Але найбільше від морозу страждають старі моделі. Тому що їхня батарея більш “зношена”.

У статті про акумулятори iPhone ми розповідали, що стандартна літій-іонна батарея розрахована на 500 циклів зарядки. Це близько 2-х років активного використання. Коли цей поріг досягається, ємність акумулятора зменшується на 15-20%. А коли вона знижується до 80%, потрібна заміна батареї: поточна вже не витягує потужність процесора. Це складно не помітити: iPhone вимикається на холоді, втрачає продуктивність і загалом швидко розряджається.

Тому, за інших рівних умов, умовний iPhone 11 на холоді розрядиться швидше, ніж новий iPhone 15.

За якої температури iPhone вимикається?

Apple стверджує, що робоча температура iPhone від 0 до 35°C. Якщо ви використовуєте його за нижчої (або вищої) температури, поведінка девайса змінюється. Наприклад, навіть за -1°C може знизитися продуктивність або iPhone почне швидко розряджатися, після чого вимкнеться.

На щастя, всі ці незручності тимчасові. Потрібно лише зігріти iPhone і він знову запрацює.

Чому iPhone вимикається на вулиці, а інші смартфони – ні?

Це помилка: всі смартфони з літій-іонним акумулятором погано переносять холод. Але тут потрібно зробити поправку: iPhone оснащені тонким корпусом з металу і скла. Вони мають гарний вигляд, але швидко промерзають. Зі свого боку багато гаджетів на Android мають пластиковий корпус. Він проводить тепло гірше, ніж алюміній і скло, тому телефони можуть витримувати нижчі температури. До того ж, на відміну від Apple, на ринку багато товстих Android-девайсів: це теж плюс до морозостійкості.

Що робити якщо не вмикається iPhone?

Потрібно зігріти його: коли телефон потрапить в оптимальне навколишнє середовище, звичайний час роботи відновиться. Але пам’ятайте: гаджети не люблять перепаду температур, тому не можна класти “замерзлий” пристрій на батарею або тримати його біля пічки в машині – може з’явитися конденсат. Також не варто відразу ставити девайс на зарядку. Якщо iPhone вимкнувся і не вмикається, дайте йому 10-15 хвилин при кімнатній температурі, щоб він “прийшов до тями”. І тільки потім підключайте до зарядки.

iPhone “глючить” на холоді

Мороз у принципі змінює поведінку пристрою аж до його вимкнення. Але іноді користувачі стикаються з іншими проблемами. За екстремально низьких температур може некоректно працювати тачскрін. А деякі власники стикаються з тим, що на холоді гірше працює камера. Наприклад, замість зображення з’являється чорний екран або не спрацьовує спалах, фокусування.

Знайомо? Зігрійте телефон і його працездатність відновиться.

Як зробити так, щоб iPhone не вимикався на холоді?

  1. Заряджайте девайс до 100% перед виходом з дому. Усе просто: що більше заряджений девайс, то повільніше він розряджатиметься.
  2. Розмовляйте по телефону за допомогою навушників. А смартфон нехай при цьому лежить у теплій кишені.
  3. Носіть чохли. Взимку вони не тільки захищають iPhone від ударів, а й не дають йому моментально замерзнути.
  4. Не залишайте смартфон у машині, якщо вона стоїть на вулиці. Навіть ненадовго.
  5. Тримайте iPhone ближче до тіла: у кишені джинсів або у внутрішніх відділеннях куртки. Не кладіть його в сумку або в рюкзак.
  6. Замініть акумулятор у старій моделі, якщо його ємність нижча за 80%. Це можна зробити в авторизованому сервісному центрі iSpace в Україні.
  7. Обміняйте старий iPhone на новий у Trade-in. Тоді ви не тільки позбудетеся проблеми зі слабкою батареєю, а й придбаєте продуктивний гаджет.

Висновок

Тепер ви знаєте, чому iPhone вимикається на морозі. Тонкий корпус зі скла та алюмінію швидко промерзає, через що сповільнюються хімічні реакції в акумуляторі. Як наслідок – смартфон може “глючити” і швидко розряджатися аж до вимкнення. Від цього особливо страждають моделі “з пробігом”.

Однозначно відповісти на запитання, чи всі iPhone вимикаються на холоді, складно. Це залежить від багатьох факторів: температури, віку моделі, рівня заряду смартфона і навіть від матеріалів чохла.

Якщо ваш iPhone вимкнувся на морозі і не вмикається, віднесіть його в тепло і дайте зігрітися. Працездатність телефону відновиться. Але пам’ятайте: електроніка не любить різкого перепаду температур, тому не кладіть пристрій на батарею, піч і не підключайте “заморожений” iPhone до зарядки.

Що робити якщо iPhone вимикається на холоді? Найефективнішим буде замінити акумулятор. Перейдіть у “Налаштування” > “Акумулятор” > “Стан акумулятора і зарядка”. Якщо в графі “Максимальна ємність” менше 85-80%, значить, пора звернутися в сервісний центр.

Радимо звернутися в iSpace – це авторизований сервісний центр Apple в Україні. Його інженери працюють за стандартами корпорації: це гарантує надійність і якість ремонту. Для роботи використовується професійне обладнання та оригінальні комплектуючі: їх iSpace отримує напряму від Apple.

Загалом, якщо хочете, щоб у ваш девайс встановили такий самий акумулятор, як у нові iPhone на заводі виробника, звертайтеся в iSpace. Вартість деталі залежить від моделі телефону, сама послуга коштує 3 900 грн. На завершення ви отримаєте гарантію на зроблену роботу.

Контакти, етапи і ремонту та інструкція, як підготувати iPhone до походу в сервіс, знаходяться тут.

Сервісні центри iSpace чекають на вас за адресами:

  • iSpace | Київ ТРЦ Retroville пр-т Правди, 47
  • iSpace | Дніпро пр-т Дмитра Яворницького, 51
  • iSpace | Одеса вул. Дерибасівська, 27
  • iSpace | Львів пл. Ангелів, 1 (пл. Стефана Яворського)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ 

Чи можна заряджати iPhone 15 неоригінальним кабелем?

iPhone 14 Pro vs iPhone 15 Pro: що купити у 2023 році?

Ремонт iPhone в iSpace: офіційний сервіс із гарантією на всі види робіт

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *