Популярними девайсами, між якими роблять вибір охочі “оновитися”, стали iPhone 14 Pro 2022 року і iPhone 15 2023 року. Якщо теж не знаєте, що краще купити – “старшу” Pro-версію або новішу “базу”, – читайте наш огляд. Розглянемо характеристики кожної моделі, щоб було легше визначитися, яка найкомфортніша і найпрактичніша для вас.

Дизайн 

iPhone 14 Pro отримав сталевий корпус із матовим заднім склом. На такому покритті не залишаються відбитки пальців і дрібні подряпини. Глянцеві межі в колір девайса створюють контраст і надають йому оригінальності. На задній панелі розташований модуль із трьома об’єктивами камери. Зовні модель 2022 року має мінімалістичний і дорогий вигляд. Хоча дехто знаходить iPhone 15 більш елегантним. Тут про смаки не сперечаються.

Корпус iPhone 15 має збільшену міцність, адже він виготовлений зі сплаву, який використовується в аерокосмічному виробництві (титан і алюміній). Матова спинка, камера з двома об’єктивами, розміщеними діагонально, заокруглені грані – так виглядає нова модель. А ще вона легша, ніж “прошка”: 171 г проти 206 г.

Зліва — iPhone 15, справа — iPhone 14 Pro 

Якщо ви не випускаєте телефон з рук, важлива ергономіка. У цьому плані краще себе проявляє легкий iPhone 15. А якщо хочеться, щоб девайс мав респектабельний вигляд, придивіться до iPhone 14 Pro. 

Дисплей 

Обидві моделі мають діагональ 6,1 дюйма – це універсальний розмір, який дозволяє користуватися смартфоном однією рукою. Відображувана картинка на екранах соковита і чітка – це заслуга OLED-дисплея і яскравості 1000 кд/м2.

Відмінності між моделями полягають у частоті оновлення. У iPhone 14 Pro — 120 Гц, у iPhone 15 — 60 Гц. У Pro-версії всі рухи на екрані максимально плавні: від змахування повідомлень до прокручування меню.

Звісно, частота 120 Гц – доволі важливий і вартий уваги момент розвитку екранів загалом. Але при повсякденному використанні девайсів ви не помітите цю різницю. Тільки якщо будете користуватися двома смартфонами одночасно.

Для деяких користувачів важлива Always-On Display – опція відображення часу на заблокованому дисплеї. Вона є у “професійних” iPhone 14 Pro та 14 Pro Max, а також 15 Pro та 15 Pro Max. А ось базові версії її позбавлені.

Камера 

Якщо ви любите фотографувати, робити відео, при виборі 15 або 14 Pro вивчіть, яка камера краща. Так, у iPhone 15 є два об’єктиви: основний на 48 Мп і надширококутний на 12 Мп. Також передбачений оптичний зум із дворазовим збільшенням.

В iPhone 14 Pro три об’єктиви: на 48 і 12 Мп, як і в базовій версії, плюс телеоб’єктив із триразовим збільшенням.

Складається враження, що лідер очевидний, але чи так це насправді?

У більшості випадків ми користуємося основною камерою, а в обох смартфонах вона однакова. Різниця лише в тому, що iPhone 15 вловлює дрібні деталі, – через це фото вирізняються деталізованістю і м’якістю переходів кольорів. А ще новинка включає нові опції, наприклад, портретну зйомку в автоматичному режимі. А ось форматом ProRes для професійної відеозйомки і можливістю триразового збільшення похвалиться тільки 14 Pro.

Фото зроблені на iPhone 15 

Є ще один момент. В iPhone 15 налаштовуються фокус і потрібний рівень глибини різкості фото навіть після того, як воно було зроблено.

Продуктивність

За цим критерієм характеристики смартфонів схожі: пам’ять – 6 Гб, чип A16 Bionic, 6 CPU-ядер, частота 1398 МГц. Вони говорять про високу продуктивність обох пристроїв: додатки, ігри швидко запускаються і працюють без збоїв. Телефони “літають” у режимі багатозадачності, даючи змогу працювати в кількох додатках одночасно.

Можна відзначити, чим краще iPhone 14 Pro у цьому аспекті: у нього є сенсор для визначення відстані до об’єкта – LiDAR. Він покращує якість фотографій і відеозаписів, допомагає під час портретної та нічної зйомки. А також використовується в AR-додатках, 3D-скануванні та моделюванні.

Автономність 

Розглянемо, в чому різниця між iPhone 14 Pro та iPhone 15 у роботі без підзарядки. У першому випадку потужність батареї становить 3200 мАг, у другому – 3349 мАг. Користувач може відчути цю різницю під час інтенсивної експлуатації девайса – час автономної роботи iPhone 15 збільшено пріблізно на годину. 

Утім, якщо ви не розряджаєте смартофон у нуль і використовуєте його для спілкування, соцмереж, ігор, то різниця в автономності не така принципова.

Ще один важливий нюанс – 14 Pro заряджається швидше. Це пояснюється тим, що потужність його зарядки – 27 Вт, а у версії 15 – 20 Вт.

Інші відмінності

При порівнянні моделей зверніть увагу на роз’єм для зарядного кабелю. У версії 14 Pro використовується Lightning, як і в моделях iPhone старшого віку. А в лінійці iPhone 15 з’явився  більш універсальний порт — USB Type-C. 

Як це проявляється в експлуатації? Для всіх девайсів виробника можна використовувати одне зарядне. Причому не обов’язково від Apple: Type-C – поширений формат. І напевно у вас вдома знайдеться кабель від іншого гаджета.

Висновок 

iPhone 14 Pro та iPhone 15затребувані у 2024 році моделі. Обидва девайси вирізняються високою продуктивністю, наявністю Dynamic Island, True Tone, Face ID, захистом від вологи і пилу.

Розрізняються версії частотою оновлення дисплея: в iPhone 14 Pro цей показник у 2 рази вищий, ніж у iPhone 15. Три камери і можливість знімати в ProRes в iPhone 14 Pro конкурують з функцією автоматичного портретного режиму і налаштуванням фокусу на вже зробленому знімку в iPhone 15.

У 14 Pro є опція Always-On Display і сенсор LiDAR, а в iPhone 15 – оновлений USB Type-C і більш витривалий акумулятор.

Зліва — iPhone 15, справа — iPhone 14 Pro  

Якщо вам важко визначитися, який смартфон обрати, запрошуємо в iSpace. У нас обидва девайси представлені у відкритій викладці: ви можете особисто протестувати їх. А наші консультанти детально розкажуть про характеристики кожної моделі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ 

Чи можна заряджати iPhone 15 неоригінальним кабелем?

iPhone 13 чи iPhone 14: що краще купити у 2024 році

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *