Apple iPhone 13 вийшов у 2021 році, а Apple iPhone 14 – у 2022-му. Обидві моделі базові, тобто розраховані на повсякденне використання. Між собою вони не так сильно відрізняються, як “база” і Pro-версія, але відмінності все ж є. Наскільки ця різниця буде принциповою для вас? Давайте розбиратися.

Відмінності в дизайні

Спочатку про загальне. Зовні iPhone 13 та iPhone 14 мало відрізняються. Корпус обох смартфонів зроблений з авіаційного алюмінію. Рамки матові та не збирають відбитки пальців. Задня панель вкрита глянцевим склом, а екран захищений панеллю Ceramic Shield – це міцна склокераміка, яка захищає дисплей від пошкоджень. Блок камери включає два об’єктиви, розташовані по діагоналі.

А тепер про різницю. iPhone 13 доступні у двох розмірах: стандарт (саме про неї йдеться в цьому огляді) і mini. У лінійці iPhone 14 Apple відмовилася від mini-формату і випустила стандарт і Plus. Тобто, якщо ви хочете маленьку базову модель, то це iPhone 13 mini. Якщо хочете базову, але з великим екраном, то це iPhone 14 Plus.

iPhone 14 Plus vs iPhone 14 

В iPhone 13 і 14 незначно відрізняється розташування кнопок гучності і ввімкнення: вони зміщені буквально на пару міліметрів. Тому чохли один від одного не підходять. Злегка різняться і габарити:

  • iPhone 13: 146,7 х 71,5 х 7,65 мм. Вага – 173 грама.  
  • iPhone 14: 146.7 x 71.5 x 7.80 мм. Вага – 172 грама. 

Також відрізняються і відтінки корпусу.

  • Кольори iPhone 13: “Зоряне сяйво” (Starlight), “Чорний” (Midnight), червоний (Product Red), синій, рожевий, зелений.
  • Кольори iPhone 14: “Зоряне сяйво” (Starlight), “Чорний” (Midnight), червоний (Product Red), блакитний, пурпурний, жовтий.

Палітра iPhone 13 та iPhone 14 

iPhone 14 vs 13: порівняння продуктивності

Обидва смартфони оснащені чипом Apple A15 Bionic з 6-ядерним CPU і 16-ядерним нейронним движком. А ось кількість ядер GPU відрізняється: 4 в iPhone 13 і 5 – в iPhone 14. Також є відмінності в обсязі оперативної пам’яті: в iPhone 13 вбудовано 4 ГБ, в iPhone 14 – 6 ГБ. Об’єм внутрішньої пам’яті однаковий: 128, 256 і 512 ГБ.

Комусь ця різниця здасться принциповою, але більшості користувачів – навряд чи. У тестах продуктивності смартфони показують схожі результати і при повсякденному використанні ви не помітите глобального стрибка в потужності. І iPhone 13, і iPhone 14 працюють швидко, плавно і блискавично виконують завдання, які вимагаються від мобільних телефонів.

Автономність

“Витривалість” батареї практично однакова: 3240 мАг у iPhone 13 та 3279 мАг у iPhone 14. Цього достатньо для цілого дня активного використання.

Можливості камери

В обох смартфонах три камери: одна фронтальна TrueDepth і дві основні – ширококутна і надширококутна. Основна камера знімає з роздільною здатністю 12 МП. Обидва пристрої підтримують оптичну стабілізацію зображення зсувом сенсора, мають нічний і портретний режим з 6 ефектами, а також фотографічні стилі.

А тепер про відмінності. Камера – це те, заради чого варто замовити iPhone 14. На відміну від iPhone 13, вона відрізняється більш світлосильним сенсором зі збільшеними пікселями розміром 1,9 мкн (було 1,7 мкн). Перекладаючи людською мовою – фото в умовах поганого освітлення краще виходять на iPhone 14.

Кінематографічний режим підтримують обидва смартфони, але в iPhone 14 він доступний у 4К 30 к/с. В iPhone 13 – тільки в 1080.

Фронтальна камера в iPhone 14 підтримує автофокус (в iPhone 13 фокусування фіксоване). Це поліпшення сподобається тим, хто часто знімає відеоселфі у форматі “голова, що говорить”. Тепер, коли ви будете близько підносити обличчя до камери і віддаляти, картинка залишатиметься різкою, а ви – у фокусі.

А ще iPhone 14 підтримує Action mode. Це режим, які стабілізує картинку під час зйомки відео з рук або в русі. Технологія програмно зменшує тряску, вібрації та випадкові рухи.

Важливо: більш просунута камера в iPhone 14 не означає, що iPhone 13 погано знімає. Зовсім ні. Обидві моделі роблять соковиті й деталізовані фото та відео високого рівня. Тому, якщо ви плануєте задіяти камеру для зйомки повсякденного life-контенту, то можливостей iPhone 13 вам буде більш ніж достатньо. Але якщо ви купуєте смартфон, щоб знімати тіктоки, рілси та інші відео для блогу або комерційного акаунту, то краще обрати модель 2022 року. У такому разі більш висока вартість iPhone 14 виправдана. А можливо, і зовсім варто придивитися до “старшої” моделі: у фотобитві “iPhone 14 vs 14 Pro” виграє саме флагман.

Фото на iPhone 13 

Фото на iPhone 14 

Дисплей

iPhone 13 і 14 оснащені прекрасним, але абсолютно однаковим 6,1-дюймовим дисплеєм з OLED-матрицею, підтримкою HDR10 і максимальною яскравістю до 1200 ніт. У них ідентична роздільна здатність 2532 на 1170 пікселів, широке колірне охоплення Р3 і підтримка TrueTone. Це чудові характеристики для базового смартфона у 2024 році.

Чим ще відрізняється iPhone 14 

Характеристики iPhone 14 дещо ширші, ніж характеристики iPhone 13. Наприклад, новіша модель підтримує супутниковий зв’язок. І навіть за відсутності GSM і підключення до інтернету зможе викликати екстрені служби. Щоправда, поки що ця фішка працює не у всіх країнах.

Також в iPhone 14 передбачена технологія розпізнавання аварії. При лобовому, бічному, задньому зіткненні, а також при перекиданні авто на дах, смартфон зможе визначити загрозу для життя людини і автоматично викликати рятувальників. Перед цим він дасть вам 20 секунд на реакцію, що виключає ймовірність помилкового виклику.

І ще одна відмінність iPhone 14 – це підтримка eSim замість звичайних сім-карт. Такі моделі без фізичного слота для “сімок” виробляються тільки для ринку США.

Висновок 

 І iPhone 13, і iPhone 14чудові базові пристрої для повсякденного використання: дзвінків (зокрема й по відеозв’язку), веб-серфінгу, зйомки фото і відео, ігор та багато іншого. У них яскравий дисплей і відмінна автономність. Швидше за все, більшість людей не помітять різниці між цими девайсами. Але все ж вона є.

В iPhone 14 більш просунута камера, +1 ядро у відеоприскорювачі та +2 ГБ оперативної пам’яті. А ще модель підтримує супутниковий зв’язок і функцію розпізнавання аварій. Для когось цього недостатньо, щоб переплачувати. А для когось – привід замовити iPhone 14.

Вартість iPhone 13 та iPhone 14

Скільки коштує iPhone 13, залежить від його обсягу пам’яті. У магазинах iSpace вартість починається від 31 999 грн за модель зі 128 ГБ. Ціна iPhone 13 256 ГБ – 36 999 грн, а 512 ГБ – 46 999 грн.

Вартість iPhone 14 – 36 999 грн за 128 ГБ. Модель на 256 ГБ коштує 41 999 грн, а 512 – 51 999 грн. 

 

В iSpace ви можете придбати iPhone 13 або iPhone 14 в розстрочку або в кредит. Також у нас є Tradeinце система, за якою можна обміняти старий пристрій на новий з доплатою.

Купуйте онлайн з доставкою по Україні або приходьте в наші магазини:

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ:

Що краще: iOS чи Android? Усі “за” і “проти”

iPhone 14 vs iPhone 15: чи варто переходити і в чому різниця

«Сірий» iPhone: чи варто купувати та в чому може бути підступ?

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *