Ламаєте голову над тим, який ноутбук купити для роботи у 2024 році? Багато що залежить від того, які цілі стоять: відеомонтаж, графічний дизайн, програмування, робота з документами або щось ще. Універсальний варіант – нові MacBook Air 15″ на чипах М2 і М3. Ці моделі увійшли в топ ноутбуків 2024 року: розберемося, кому вони підходять.

Великий екран для “великих” завдань

Навіть якщо ви використовуєте звичайні офісні програми на кшталт Excel, маленький екран інколи дратує: комірки та кнопки видно не дуже добре, доводиться збільшувати масштаб.

З великою діагоналлю таких проблем не буває. 15-дюймовий екран вміщує на 1,1 млн пікселів більше порівняно з 13-дюймовим. На ньому видно набагато більше контенту. А самі вікна мають більший вигляд. Писати тексти і код, обробляти графіку, робити презентації, працювати в декількох програмах одночасно – все це зручно як ніколи.

Та й сам екран Liquid Retina, який є у MacBook Air М2 і М3, – просто ідеальний:

  • Щільність пікселів 224 ppi, роздільна здатність 2880×1864 – для оптимальної чіткості картинки.
  • Дисплей P3 охоплює 1 мільярд відтінків – для точної та реалістичної передачі кольору.
  • Максимальної яскравості в 500 ніт достатньо для роботи в приміщенні та на вулиці в сонячну погоду.
  • Комфорт забезпечує частота 60 Гц (зміна кадрів відбувається плавно), а ще є True Tone, що підлаштовує температуру екрана під освітлення.
  • До моделі на М2 можна підключити ще один екран, а до М3 – два, якщо закрити кришку.

Такий екран сподобається всім, а особливо – тому, хто працює з візуальним контентом: художнику, фотографу, відеомонтажеру.

Новий і швидкий Wi-Fi

Для фотографа важливо швидко перенести матеріали в хмару, для дизайнера – завантажити або завантажити великі файли, для блогера – залити відео, провести стрім. Високошвидкісний Wi-Fi потрібен взагалі для всього: серфінг, відеоконференції, вебінари тощо.

Швидкість і стабільність бездротового з’єднання залежить не тільки від роутера, а й від пристрою, що підключається. У випадку з MacBook Air 15″ причепитися ні до чого. Модель М2 підтримує стандарт Wi-Fi 6, що забезпечує високу продуктивність і поліпшений захист. М3 використовує ще новіший стандарт – 6E.

Щоб зрозуміти різницю: швидкість передачі даних у мережі Wi-Fi 6 – 9,6 Гбіт/с, а Wi-Fi 6E – 10,8 Гбіт/с відповідно. Тобто мало не в півтора раза швидше.

Є нюанс. Скористатися підвищеною продуктивністю цього стандарту Wi-Fi можна вже сьогодні, але для цього потрібен новий роутер. Тому модель М3 з інтернетом 6Е – швидше, покупка на перспективу. Безсумнівно, відповідних пристроїв скоро стане набагато більше.

Процесор, пам’ять і ШІ

MacBook Air 15″ вважається портативним девайсом, але цілком може замінити і стаціонарний комп’ютер. “Тягне” не тільки стандартний офісний пакет, а й ресурсомісткі програми для роботи з 3D-макетами або відеомонтажу, а також багато вимогливих ігор.

Архітектура і продуктивність ядер

У М2 і М3 архітектура ядер ідентична: ЦП на 8 ядер (порівну продуктивних і енергоефективних), графіка на 10 ядер.

При цьому у М3 ядра ЦП працюють швидше, ніж у М2: енергоефективні – на 15%, продуктивні – на 20%. За рахунок збільшеної робочої частоти процесор М3 швидше виконує всі операції.

Об’єднана пам’ять

Відповідає за швидкість обробки даних (швидкодію програм і функціональність загалом). Обсяг однаковий у обох моделей: 8/16/24 ГБ. Пропускна здатність оперативки теж – 100 ГБ/с. Значить, і можливості в передачі та обробці даних рівнозначні.

Сховище

Для швидкого завантаження ПК, роботи додатків, копіювання даних важливо мати швидкий SSD-диск. А для зберігання великої кількості файлів – ще й об’ємний. В обох моделей він, залежно від конфігурації, становить 256/512 ГБ, 1/2 ТБ.

Зазначимо, що за того самого об’єму диск SSD у моделі М3 працює швидше, оскільки для зберігання даних використовується вдвічі більше чипів: 2 для базових 256 гігабайт, а у М2 – 1 чіп на цей же обсяг. При цьому і перша, і друга модель залишаються приголомшливо швидкими в роботі.

Що цікавого у М3?

З’явилося кілька нових фішок для геймінгу та графіки. Ми говоримо про апаратне трасування променів (Hardware-accelerated ray tracing) і затінення сітки (Mesh Shading). Реалістичні тіні, відображення, світло, “живі” текстури, створення складної геометрії в дизайнерських програмах – ось для чого це потрібно. Ще додано динамічне кешування, щоб максимально ефективно використовувати всі ресурси оперативки.

У перегонах обчислювальних потужностей новий чип М3 дає фору М2. Він працює швидше і стабільніше, маючи додаткові 5 мільярдів транзисторів.

Ноутбук для ШІ

Головна інновація MacBook Air 15″ М3 – взаємодія зі штучним інтелектом. Apple взагалі представляє його як найкращий ноутбук для цих цілей, оснастивши продуктивним процесором Neural Engine на 16 ядер. Утім, у М2 NPU-модуль теж є, але у М3 він більш “прокачаний”.

Новий чип прискорює процеси, зав’язані на машинному навчанні. Фотографи зможуть швидше і якісніше обробляти фотографії в Pixelmator Pro, відеомонтажери і відеоблогери – редагувати відео в Final Cut Pro X. Сьогодні додатки з ШІ використовують багато професіоналів і навіть інженери для точних розрахунків. Усім їм знадобляться можливості М3.

Висновок

Для більшості робочих завдань потужностей процесорів CPU, GPU, NPU обох моделей – М2 і М3 – цілком достатньо. Для графіки, ігор та алгоритмів AI краще підійде М3.

Спілкування в інтернеті

В обох пристроях залишився “чубчик” з камерою HD 1080p. Під час відеоконференцій вас буде добре видно співрозмовникам, навіть якщо світло не дуже яскраве.

Зі звуком теж усе гаразд. Три вбудовані мікрофони якісно передаватимуть і записуватимуть ваш голос: завдяки спеціальній технології формування променя його добре чути.

Спілкування в WhatsApp, Teams, Skype, відеоконференції в Zoom – все це стане ще зручніше з MacBook Air 15″. Можна в будь-який момент зателефонувати замовнику або колегам, і для цього вам знадобиться тільки цей девайс та інтернет. Освітлення і шум на тлі ролі не відіграють.

Динаміки дають приємний, гучний звук із глибокими басами. Він став ще кращим завдяки додатковій парі динаміків із придушенням резонансу. Де це стане в пригоді? По-перше, для відеозв’язку та голосових повідомлень. По-друге, для презентацій на великому 15-дюймовому екрані з фоновою музикою та аудіоефектами. По-третє, навіть якщо ваш девайс – офісна “робоча конячка”, ви напевно будете дивитися на ньому відеоролики або слухати треки. І тоді точно оціните просторовий саунд Spatial Audio і шикарне тривимірне звучання Dolby Atmos.

Все це є в обох моделей. За звуком і характеристиками камери М2 і М3 тут впевнено випереджають багатьох конкурентів. А М3 – на голову вперед свого попередника. Він передає звук ще досконаліше завдяки опціям “Ізоляція голосу” (відсікає непотрібні шуми) і “Широкий спектр” (вмикає фон).

Легкий, тонкий і мобільний

Якщо шукаєте ноутбук для роботи за межами офісу, можете сміливо вибирати MacBook Air 15″. При товщині всього 11,5 мм і розмірах майже як аркуш А4 (34,04 на 23,76 см) він важить півтора кілограма. Можна покласти в сумку і носити весь день. Зарядку брати не обов’язково: батареї вистачить на 18 годин, якщо ви будете дивитися відео, і на 15 годин, якщо відкриєте Safari. Якщо запустите ресурсномістку програму, час скоротиться, але все одно це рекордний показник у своєму класі.

Продуманий і стильний дизайн

Що стосується дизайну, тут все стильно і практично. І все потрібне в буквальному сенсі під рукою:

  • Тиха, зручна клавіатура Magic Keyboard з м’яким ходом клавіш.
  • Force Touch – трекпад для управління курсором: точний, чуйний і вміє розпізнавати жести.
  • Touch ID знадобиться для миттєвої та безпечної авторизації під час входу в додатки, оплати за допомогою Apple Pay.
  • Два роз’єми Thunderbolt/USB 4 (підключаються гаджети, екрани), безпечний магнітний роз’єм MagSafe 3 (якщо смикнути за шнур зарядки, нічого всередині не пошкодиться), міні-Jack для навушників.
  • Датчик рівня освітленості (автоматично налаштує дисплей і підсвічування клавіатури під освітлення).
  • Пасивне охолодження (без вентиляторів) забезпечить тиху роботу девайса за будь-якого навантаження.

Працювати на таких ПК – одне задоволення: руки й очі не втомляться. Можна просидіти за екраном добу і не помітити, як пролетів час.

Зовнішніх відмінностей між моделями М2 і М3 немає, крім одного: у забарвленні Midnight у М3 є покриття за технологією анодування – на такому залишається менше “пальчиків”.

Кому і для чого підходить MacBook Air 15″

Завдяки портативності та потужності, цей ноутбук підійде для різних професійних завдань, які можна виконувати прямо “в полі”.

Для запису та монтажу звуку

Знахідка для подкастера та будь-кого, хто монтує звук. Великий екран дає змогу вивести на екран будь-яку потрібну кількість доріжок і плагінів. Якісний вбудований мікрофон (особливо у М3), чудові динаміки і висока продуктивність дають змогу працювати в будь-яких умовах.

Для програмування

Потужний і швидкий MacBook цілком годиться і для програміста, особливо якщо доводиться довго компілювати коди, підтримуючи режим максимальної продуктивності. Оскільки дисплей досить великий, у ньому поміщається відразу багато рядків коду (на 25% більше порівняно з діагоналлю 13 дюймів). Завдяки поліпшенням процесора модель на чипі М3 обіцяє стати популярним ноутбуком для програмування у 2024 році.

Для монтажу якісного відео

Відеоблогеру цей ноутбук теж підійде. Можна монтувати високоякісне відео 4К у Final Cut Pro, і комп’ютер не зависне. Процесор забезпечить безвідмовну роботу програм для відеомонтажу, і можна скористатися можливостями ШІ. Тому М3 буде найкращим вибором, тим паче, що в нього є нові кодеки ProRes (розробка Apple) і AV1.

Для графіки та веб-дизайну

Ноутбук для графічного і веб-дизайнера, дизайнера інтер’єрів повинен мати місткий і швидкий SSD-диск, просунутий графічний процесор і в цілому бути продуктивним. MacBook Air 15″ виявиться вельми доречним. Додатки працюють як годинник, зображення відтворюються чітко і повнокольорово, візуальні ефекти відображаються відмінно. Можна працювати з 3D-макетами, анімацією, складною графікою. Із цим краще впорається М3.

Для обробки та зберігання фото

Ноутбук – головний робочий інструмент фотографа після камери. Необхідний для роботи в Photoshop, копіювання відзнятого матеріалу на диск і в хмару. Тому важливі передача кольору, роздільна здатність, процесор, обсяг пам’яті – і, звісно ж, велика діагональ. MacBook Air 15″ підходить на всі 100%.

Ідеальний девайс для віддаленої роботи та творчості

Якщо ви хочете вибрати MacBook для роботи або навчання, придивіться до 15-дюймових версій Air. Останні версії на чипах М2 і М3 можна вважати професійними робочими інструментами. Вони не такі потужні, як версії Pro, зате мають і свої плюси: компактність, мобільність, автономність. Якщо для вас на першому місці стабільність і продуктивність, тоді вибір буде на користь MacBook Pro.

15-дюймовий MacBook Air закриває більшість завдань: монтаж відео, дизайн, опрацювання фото, робота зі звуком, і, звісно, офісні програми. Дозволяє з комфортом дистанційно спілкуватися з клієнтами, друзями та колегами. У вільну хвилинку можна і відео подивитися або музику послухати.

Це хороший і надійний ноутбук для навчання і роботи, навіть для ігор. Ідеальний для подорожей, відряджень. Чудовий варіант для фрілансера, студента, блогера і взагалі будь-якого “вільного художника”. У рейтингах 2024 року ці моделі MacBook лідирують, оскільки підтримують тренд: творчість, незалежність, мобільність.

Якщо плануєте купити новий ноутбук для роботи, зазирніть у магазин iSpace. Тут ви ближче познайомитеся з цими та іншими моделями MacBook, потримаєте їх у руках, протестуєте. А наші консультанти виберуть ідеальний пристрій під ваші запити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ 

5 ознак найкращого ноутбуку для життя: розповідаємо про MacBook Air 15″

Огляд MacBook Air M3: чи варто оновлюватись?

Профілактика і реанімація: як перезавантажити iPhone, iPad, Mac, Apple Watch і AirPods?

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *