4 березня Apple презентувала два оновлених MacBook Air на 13,6 і 15,3 дюйма з потужним процесором M3. Головні фішки нових комп’ютерів – надпортативний дизайн, новий рівень продуктивності та енергоефективності, а також 18 годин автономної роботи. Чип М3 у 13 разів спритніший, ніж найшвидший MacBook Air на базі процесора Intel, і на 60% продуктивніший за ноутбук Apple з чипом M1. Є й інші “плюшки”, про які розповімо в огляді.

Що нового в MacBook Air M3 2024 року?

Нові моделі розраховані на інтенсивне навантаження й ідеально підходять для роботи з документами, відео та зображеннями. А також для серфінгу в інтернеті, відеодзвінків, перегляду фільмів і середніх ігор. Реальну різницю ви відчуєте при переході з ноутбука на процесорі Intel. Тому якщо оновлюватися, то краще відразу на М3.

Колір Midnight: менше “пальчиків” на корпусі

Зовні нові моделі – майже копія своїх побратимів на M2. Корпус той самий, шпалери практично не змінилися. MacBook Air залишився таким, яким ми його полюбили і любимо досі: легким, ергономічним, ультратонким (товщина менше півдюйма). Кольори теж міняти не стали, їх, як і раніше, чотири: “класичний сріблястий”, “зоряне світло”, “космічний сірий” і “опівнічний”. “Родзинка” саме в останньому забарвленні Midnight. У комплекті з ним йде революційна технологія анодованого ущільнення алюмінієвого покриття. Тепер темно-синій корпус став трохи світлішим, зате збирає набагато менше відбитків пальців.

Якщо говорити про розміри, то тут кожен вибирає, що йому зручніше. 13-дюймовий корпус – для поціновувачів портативності. 15-дюймовий – для любителів працювати перед великим екраном.

До речі, про дисплей. Liquid Retina дає приголомшливо чітку і яскраву картинку: яскравість до 500 ніт, 1 мільярд кольорів. Роздільна здатність у 2 рази вища, ніж у більшості аналогів: 2800×1864 у 15-дюймової моделі і 2560×1664 у 13-дюймової.

Wi-Fi

Apple MacBook Air M3 підтримує новітній стандарт бездротових мереж Wi-Fi 6E. Веб-сторінки завантажуються вдвічі швидше, ніж у попереднього покоління ноутбуків бренду.

Пропускна здатність Wi-Fi 6E – 10,8 Гбіт/с. У Wi-Fi 6, для порівняння, вона становить 9,6 Гбіт/с. Здавалося б, якихось 12,5%. Однак і ця різниця іноді буває принциповою.

Головне – мати сумісний роутер з підтримкою цього стандарту, інакше не зможете оцінити цей “профіт”.

Два зовнішні екрани

Новий Mac підтримує одразу два зовнішні дисплеї, а попередній MacBook Air M2 – лише один. Це зручно для паралельної роботи над кількома завданнями, розшарювання документів. Для підключення двох додаткових екранів потрібно закривати ноутбук. При відкритій кришці працює тільки один зовнішній екран.

Функція стала справжньою сенсацією: тепер можна не обмежуватися одним монітором. Її оцінять насамперед бізнес-користувачі та ті, хто часто працює в різних додатках одночасно. Для під’єднання додаткових моніторів тепер не потрібно ніяких складних обхідних шляхів, наприклад, розгалужувачів на два монітори або док-станцій.

Звук ще кращий

Відеоконференції для багатьох із нас стали звичним способом комунікації як на роботі, так і в житті. У багатьох ноутбуках мікрофони, прямо скажемо, погані. Але тільки не в MacBook. У моделях на чипі М2 за якісну передачу голосу відповідають три мікрофони, а в нинішньому поколінні М3 вони ще поліпшені:

  • Додана функція ізоляції голосу, що відсікає зайві фонові шуми.
  • Є режим широкого спектра – якщо потрібно, навпаки, чути все, що відбувається навколо.

Це дві принципово нові фішки девайсів на М3. Якщо ви часто телефонуєте з ноутбука, вони вас точно порадують.

  • А ще новий MacBook записує голос у високій якості.
  • За відтворення звуку відповідають шість динаміків із технологією об’ємного звучання Dolby Atmos.

Процесор Apple M3: що він дає?

Ми підійшли до найголовнішої відмінності нового MacBook Air – процесора.

Ще восени Apple представила новий 3-нанометровий чип M3. На ньому вже працює MacBook Pro 14. Оновлена архітектура 8-ядерного CPU і 10-ядерного GPU, підвищена тактова частота, 24 ГБ оперативної пам’яті – це відкриває абсолютно нові можливості. Як заявляє сама компанія, продуктивність збільшена на 60% порівняно з ноутбуками на M1 і в 13 разів порівняно з девайсами на Intel.

Що це дає на практиці? Оновлена архітектура більш ефективно виконує ресурсомісткі завдання, включно з обробкою відео та фотографій. Це відбувається за рахунок оптимального розподілу ресурсів.

Ось як це виглядає в цифрах:

  • робота Excel стала на 35% швидшою порівняно з пристроями на М1 і в 3 рази швидшою порівняно з девайсами на Intel;
  • Photomator обробляє фото на 40% швидше, ніж техніка на М1, і в 15 разів швидше, ніж на Intel;
  • на 60% швидше відеомонтаж у Final Cut Pro, якщо ми порівнюємо з М1, і в 13 разів оперативніше, якщо з Intel.

Окремо відзначимо комп’ютерні ігри, адже тут MacBook Air M3 – абсолютний чемпіон. Він підтримує апаратне трасування променів, щоб отримати більш живу картинку з реалістичним освітленням, грою тіней і відображень. Попередники на це не здатні.

Серед інших переваг процесора – підтримка декодування AV1 для високоякісного відтворення потокового відео.

Ми вперше можемо оцінити роботу M3 з пасивною системою охолодження. У ноутбука немає охолоджувальних вентиляторів – тепло виходить природним чином через отвори в корпусі. І навіть за такої системи комп’ютер не перегрівається під час збільшених навантажень і блискуче справляється як із базовими, так і складнішими завданнями. Навіть краще, ніж аналогічні пристрої на процесорах Intel і AMD з активним охолодженням.

Дуже важливо зазначити: MacBook Air M3 – найкращий на сьогодні споживчий ноутбук для штучного інтелекту. Усе завдяки оновленому нейронному співпроцесору Neural Engine. Підтримка широкої екосистеми додатків на базі AI дає змогу редагувати фото в Pixelmator Pro, редагувати відео в CapCut і виконувати багато інших операцій.

Підіб’ємо підсумки

Якщо хочете оновити свій Mac і думаєте, чи купити MacBook М2 або ж M3, придивіться до другого варіанту. Новинка також підійде тим, хто вперше переходить на Mac і хоче придбати комп’ютер із заділом на майбутнє. На надінтенсивні навантаження ноутбук не розрахований (для цього є Pro-версії), але буде в самий раз для тих, хто працює в інтернеті, з текстом, цифрами, таблицями, презентаціями, фотографіями. Він легко справляється з інтенсивним навантаженням, іграми та ідеально підходить для людей, які часто працюють на ходу. Адже MacBook Air M3 легкий і компактний: його зручно носити з собою.

А ще новий Mac – перший продукт Apple, повністю виготовлений із перероблених матеріалів, зокрема алюмінію, рідкоземельних металів, міді. Він не містить ртуті, ПВХ, бромованих антипіренів. Упаковка теж екологічна, на 99% складається з волокон.

Коли можна буде купити MacBook Air М3 в Україні?

Уже незабаром можна буде купити MacBook Air M3 у столиці та інших містах України. Він з’явиться в продажу в офлайн-шоурумах iSpace, а також у нашому онлайн-магазині.

Скільки коштує MacBook Air M3? Офіційної інформації про ціни на MacBook Air M3 у різних конфігураціях поки немає. Хочете бути в курсі новин? Слідкуйте за оновленнями на сайті та підписуйтесь на наш профіль в Instagram. Ми повідомимо про старт попереднього замовлення та вартість новинки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Чипи сімейства Apple M3: у чому різниця між M3, M3 Pro і M3 Max?

Профілактика і реанімація: як перезавантажити iPhone, iPad, Mac, Apple Watch і AirPods?

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *