Компанія Apple зробила революцію в тому, як ми розважаємося, спілкуємося, граємо і працюємо. Для багатьох вірним помічником у справах став MacBook або iPad. Чудова продуктивність, багатозадачність, зручний інтерфейс, наявність офісних програм і застосунків для оброблення медіа, автономність – усе це робить будь-який із девайсів незамінним для бізнесмена, маркетолога, науковця, дизайнера, фотографа, журналіста тощо. Але що ж краще купити: MacBook або iPad?

Складно відповісти однозначно. Це як порівнювати солодке і зелене – ну, ви розумієте. В одному випадку хороший один, в іншому – однозначно перемагає інший. Параметрів для порівняння багато, тому в цій статті ми охопимо тільки ті, що важливі для роботи.

Що краще: MacBook чи iPad? Порівняємо характеристики

Портативність

MacBook має легкий корпус, особливо у версії Air. Але все одно він очевидно більший, ніж iPad. І той, і інший девайс зручно брати з собою в офіс або на заняття, але планшет займає менше місця, в руках тримати його набагато легше.

Що взяти у відрядження? Читати, дивитися новини та відео зручніше на планшеті. Він поміститься навіть у дамську сумочку. Але якщо в поїздці вам потрібно попрацювати над проектом, написати код, зробити обчислення – однозначно, Mac.

Close up hand of young man working with a laptop in a cafe, He typing on keyboard and drink hot coffee, copy space

Автономність

Обидва пристрої можуть довго працювати без зарядки.

  • MacBook Air: 18 годин перегляду відеоконтенту та 15 – інтернет-серфінгу.
  • MacBook Pro 14″ M1 і M2: 17 і 18 годин відео відповідно.
  • MacBook Pro 13 ” – один із найавтономніших ноутбуків Apple: 20 годин відео та 17 – веб-серфінгу.
  • Перевершують його лише MacBook Pro 16″ M1 і M2 – 21 і 22 години для перегляду відео.

Більшість моделей iPad розраховані на 9 годин у режимі розмови і на 10 – відтворення аудіо та відео, роботи в мережі.

Інтерфейс ОС

На планшети бренду встановлюється операційна система iPadOS, на ноутбуки – macOS. Обидві розроблені Apple і мають багато схожого. Але вони адаптовані під різні пристрої та відображаються по-різному.

У Mac класичний робочий стіл: під рукою всі потрібні документи та папки, є панель Dock для програм, які постійно використовуються. Функції Finder і Spotlight допомагають знаходити й упорядковувати файли, Spaces створює віртуальні робочі столи – все дуже чітко організовано. Для інтернет-серфінгу використовується безпечний браузер Safari.

Операційка iPadOS, на якій працює планшет, дає змогу налаштовувати домашній екран, розміщувати нові віджети і додатки, як вам зручно. Slide Over (плаваюче вікно), Split View (два об’єкти розташовуються поруч), режим “картинка в картинці” – все це дає змогу одночасно працювати з різними програмами. У iPad теж є Safari і управління файлами. Можна переносити текст і фото в інший додаток (Drag&Drop).

Що ж краще для офісу – MacBook чи компактний iPad із клавіатурою? Mac – повноцінний багатозадачний інструмент. iPad насамперед адаптований під швидкі завдання середньої інтенсивності

Набір тексту і тачпад

У MacBook є клавіатура і трекпад, зате немає сенсорного інтерфейсу. У MacBook Pro 15“, MacBook Pro 13″ 2016 року і молодших моделей є ще й Touch Bar для швидкого доступу до потрібних опцій.

Фішка iPad – сенсорний інтерфейс. Він відкриває широкі можливості разом з Apple Pencil: можна малювати, редагувати зображення, креслити, писати і робити нотатки прямо на екрані. Справжня знахідка для художників, дизайнерів. А якщо підключити чохол-клавіатуру, то вийде друкарська машинка. Те, що потрібно для тих, хто працює з текстом!

Що зручніше, iPad із клавіатурою чи MacBook, вирішувати вам.

Екран

Якщо ви віддаєте перевагу мобільності, але хочете більший екран, придивіться до планшетів iPad Pro з діагоналлю 12,9 дюйма. На них зручно читати книги і документи, працювати з відео та графікою.

Якщо потрібен мініатюрний девайс, обирайте iPad (зокрема mini і Air) з екраном до 11 дюймів.

У більшості моделей MacBook Air 13-дюймова, а новий MacBook Air з процесором M3 оснащений ще й 15-дюймовою діагоналлю для тих, хто вважає за краще працювати перед великим екраном. У MacBook Pro також зустрічаються дисплеї на 15 або 16 дюймів. “Прошки” вибирають для програмування, обробки відео та інших “важких” завдань.

Завдання

Планшет ідеальний для прослуховування музики, перегляду відео, серфінгу в інтернеті. Його зручно брати з собою в ліжко і використовувати там, де мало місця: за столиком у кафе, в машині або в літаку. А якщо ви часто завантажуєте контент, обирайте версії з великим об’ємом пам’яті. Ноутбук теж хороший для відпочинку: широкий екран, якісний звук. Але його портативність поступається планшету.

Для читання електронних книжок, перегляду новин у дорозі краще використовувати iPad. З ноутбука читати не так зручно.

Для програмування однозначно потрібен надійний, продуктивний, багатозадачний MacBook. Писати коди можна і на планшеті, але повноцінною заміною ПК він не стане.

На MacBook краще монтувати відео – наприклад, за допомогою програми Final Cut. Для планшета можна завантажити редактор Luna Fusion, але він не такий популярний.

iPad vs MacBook: графіка

iPad і особливо iPad Pro – чудовий інструмент для цифрових художників. Можна креслити, малювати за допомогою стилуса. Для цього використовуються програми Adobe Fresco, Procreate.

Для складних дизайнерських проєктів у Photoshop або Adobe Illustrator краще підходить Mac. На ньому можна професійно працювати з графікою, іграми, AR і VR-додатками. Для цих цілей MacBook Pro 16″ оснащений потужним 16-ядерним, а MacBook Pro 14″ – 32-ядерним графічним процесором.

Планшети працюють на чіпах серії A. В iPad mini встановлений чип A15 Bionic з GPU на 4 ядра. Цього достатньо для базових графічних завдань. У iPad Air чип A14 Bionic GPU також на 4 ядра, і він краще справляється з багатозадачністю. Моделі iPad версії Pro здатні вирішувати складніші завдання, оскільки працюють на “просунутому” чіпі Apple M з 7- або 8-ядерним GPU, як і Mac. Вони підтримують додатки VR, не кажучи вже про Adobe Premiere Rush або Procreate.

Обираючи iPad Pro або MacBook для створення та обробки графіки, читайте свіжі огляди й уточнюйте характеристики моделей.

У підсумку: що краще для роботи і відпочинку – MacBook або iPad?

Якщо ми говоримо про роботу, то iPad “заточений” під швидкі завдання, постійні переміщення, зустрічі, презентації. Важливі козирі – сенсорний екран, портативність і можливість використовувати стилус.

MacBook призначений для вирішення складних і різноманітних завдань. У нього потужні процесори і професійне ПЗ, хороша автономність, велика пам’ять. У ноутбука немає сенсорного екрана, зате є власна клавіатура. Для стаціонарної роботи над проектами, програмування, графічних завдань і монтажу ноутбук адаптований краще за планшет. Цей повнофункціональний ПК – помічник в офісі, відрядженні або вдома (для тих, хто працює віддалено).

Що краще: компактний iPad Pro чи потужний MacBook? Однозначної відповіді, як ми і писали вище, немає. Усе залежить від ваших завдань, способу життя і вимог до техніки. Але врахуйте таке. iPad – легкий, портативний девайс. Він теж вміє виконувати кілька паралельних завдань, особливо версії Pro.

Чи може iPad Pro замінити MacBook? Версії iPad Pro 2018 року і старше можуть похвалитися комп’ютерною продуктивністю, підходять для монтажу відео, професійного редагування фотографій, ігор. Вони відмінно справляються з професійними додатками. Завдяки портативності Pro-версія планшета стане відмінним вибором для фотографів, які обробляють контент на ходу.

Обидва пристрої легко інтегруються між собою та з іншими девайсами Apple. Наприклад, у дорозі ви починаєте писати текст на планшеті або iPhone, а в офісі закінчуєте його вже на ноутбуці. Можна виводити контент із планшета або ноутбука на приставку Apple TV – зручно для презентацій, перегляду фото та відео. Функція Sidecar дає змогу використовувати iPad як ще один дисплей для Mac.

Якщо ще не вирішили остаточно, що взяти – iPad чи MacBook, – приходьте в магазини iSpace. Ми допоможемо визначитися, який тип пристрою і яка модель більше підходить для ваших завдань, і підберемо чудовий новий девайс для будь-яких цілей.

Произошла ошибка проверьте шорткод

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ

Огляд MacBook Air M3: чи варто оновлюватись?

Свій-чужий – обираємо кабель для iPad

Профілактика і реанімація: як перезавантажити iPhone, iPad, Mac, Apple Watch і AirPods?

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *