Недобрий ранок – це коли відкриваєш MacBook і бачиш на екрані незрозумілі смуги, плями, засвітки або будь-які інші дефекти. З чим вони пов’язані? Найчастіше з необережними діями самого користувача. Але буває, що причина криється в заводському браку. Розповідаємо докладніше про всі можливі варіанти.

Артефакти на екрані Macbook Pro

Артефакти – це смуги, брижі або інші спотворення на дисплеї, які заважають комфортному використанню комп’ютера. На Mac вони найчастіше проявляються у вигляді смуг і плям у рандомних місцях. Вони можуть зникати, а потім знову з’являтися або виникати тільки в певні моменти. Наприклад, під час роботи у “важких” додатках, коли Мас нагрівається.

Артефакти виникають з різних причин. Одна з них – поломка відеочіпа внаслідок регулярного перегріву Mac. Таке трапляється, якщо ви не робите профілактику системи охолодження хоча б раз на рік. До того ж Pro-версії найчастіше використовують професійні користувачі. Вони часто і довго працюють у ресурсномістких програмах, пов’язаних із графікою, відео та іншими завданнями, за які відповідає відеочіп. Не дивно, що за умови багатоденних випробувань в умовах недостатнього охолодження він просто “згорає” через перегрів.

Засвіти на екрані Macbook Pro

Ще одна причина, через яку можуть виникнути проблеми з екраном Macbook Pro, – це брак. Висока якість Apple полягає не тільки в інноваціях і хорошій збірці. Це ще й післяпродажне обслуговування. Компанія не боїться визнавати помилки і виправляти їх навіть через кілька років після виходу пристрою. Наприклад, якщо виявляється проблема, то компанія її усуває і подовжує гарантійний термін уже випущених гаджетів.

Так було і у випадку з деякими моделями MacBook Pro, випущеними в період з жовтня 2016 по лютий 2018-го. Їхні власники відзначали, що через якийсь час підсвічування в нижній частині дисплея починало працювати нерівномірно, створюючи ефект “сценічного світла”, а потім і зовсім виходило з ладу. Проблема отримала негласну назву Flexgate. Виявилося, що справа в конструктивному недоліку: шлейф матриці короткий і тонкий. Щоразу, коли користувачі відкривали і закривали “проблемний” ноутбук, шлейф піддавався тертю. Згодом він перетирався і підсвічування взагалі переставало працювати.

Apple визнала цей недолік і збільшила термін гарантійної підтримки поколінь Mac. Власникам, які вже встигли провести ремонт власним коштом, запропонувала звернутися за компенсацією. І, звісно, внесла зміни в ці покоління ноутбуків, змінивши конструкцію шлейфа.

Чому з’являються плями

Плями на дисплеї Mac з’являються через удари або зовнішній вплив. При цьому упускати ноутбук зовсім необов’язково. Іноді достатньо покласти його в рюкзак з округлими предметами (ключами з брелоком, рідиною для електронної сигарети, мишкою) і натиснути. Наприклад, спершись на стіну або спинку сидіння.

Ще одна поширена ситуація – коли користувач закриває Mac, не помітивши предмет на клавіатурі або в зазорі між клавіатурою та дисплеєм. Це може бути навушник, мишка, олівець – що завгодно. Також плями можуть з’явитися внаслідок контакту з рідиною.

В обох випадках виходить з ладу матриця.

Биті пікселі на MacBook

Це одна або кілька точок на моніторі, які неправильно передають колір. Вони можуть бути білими, чорними або кольоровими. Найчастіше биті пікселі з’являються через мікрочастинки, які потрапили між клавіатурою і дисплеєм. Наприклад, пил або дрібні тверді крихти. Коли ви закриваєте кришку ноутбука, то ці піщинки вдавлюються в екран Mac і вибивають пікселі. До слова, від них страждає і олеофобне покриття.

Нестрашно, якщо битих пікселів кілька. Але якщо їх у вас новий Mac, на якому вони з’явилися мимовільно (не через контакт із зовнішніми мікрочастинками), то можливий дефект матриці. У такому разі вам потрібно звернутися в авторизований сервісний центр Apple для гарантійної заміни модуля.

MacBook Pro смуги на екрані

Смуги на дисплеї MacBook з’являються, якщо пошкоджено матрицю, шлейф або відеочіп пристрою. Якщо смуги вертикальні та спотворюються при зміні кута нахилу кришки, то проблема може бути в пошкодженому дешифраторі матриці. Він вкрай чутливий до механічного впливу, хоча і знаходиться під шаром захисного скла або під алюмінієвою рамкою. Дешифратор розподіляє відеосигнал, який надходить від материнської плати на матрицю дисплея. Сигнал передає тонкий плівковий шлейф: достатньо легкого удару або натискання в місце, де він проходить, щоб на екрані з’явилися смуги.

Схожі “симптоми” виникають і в разі пошкодження основного щлейфа матриці. У такому разі з’являються не тільки вертикальні, а й горизонтальні смуги, які змінюються залежно від кута нахилу кришки. Шлейф розташований у нижній частині дисплея (під рамкою). Його легко пошкодити, просто закривши ноутбук із предметом, що застряг у зазорі між клавіатурою та екраном. Також шлейф може вийти з ладу через механічне зношування.

І ще одна причина виникнення смуг на екрані Mac – це перегрів відеочипа. Повторимо: якщо не робите профілактичну чистку із заміною термопасти, то ефективність роботи системи охолодження знижується. Згодом вентиляційні отвори ноутбука забиваються пилом, через що температура всередині корпусу підвищується, нагріваючи компоненти і змінюючи структуру кристала.

Що робити, якщо з’явилися смуги або плями на екрані MacBook

Звернутися до сервісного центру, щоб з’ясувати точну причину проблеми, обсяг і вартість ремонту. Наприклад, замінити шлейф або дешифратор окремо неможливо: це невід’ємні частини дисплея. Тому в разі поломки змінюється весь модуль: задня кришка й екран. Якщо дисплей не постраждав, то можна обійтися лише заміною скла. А часом ремонт може бути недоцільним. В iSpace вам чесно про це скажуть і дадуть пораду, що робити далі.

Як уникнути неприємностей?

Акуратно експлуатувати Mac: перевозити в чохлі, не пити над ним каву або інші рідини і не класти туди, де ви можете випадково сісти на пристрій. Наприклад, серед ковдр на ліжку. Заведіть собі звичку перевіряти MacBook перед тим, як закрити кришку. І, звісно, не спирайтеся на спинку сидіння, якщо у вас на спині рюкзак із ноутбуком.

Інженери iSpace радять не нехтувати “техобслуговуванням” Mac. Раз на рік відносьте його на профілактику системи охолодження: ця проста процедура дійсно подовжує термін роботи комп’ютера. На момент публікації цієї статті чистка будь-якої моделі MacBook в iSpace коштує 599 гривень.

Висновок: артефакти на екрані Mac – досить поширена проблема. Найчастіше вона виникає через необережні дії самого користувача. Але буває, що причина в заводському браку. Встановити точну причину можна в сервісному центрі iSpace. Наші інженери проведуть діагностику пристрою і запропонують рішення.

Щоб залишити заявку на дзвінок або зв’язатися з сервісним центром, перейдіть за посиланням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

MacBook Air 15 на M2: кому припаде до душі новинка Apple?

З чим найчастіше пов’язаний ремонт MacBook і кому краще його довірити?

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *