Якщо ви тривалий час користувалися комп’ютером однієї операційної системи, а потім вирішили перейти на Mac, спочатку вам може бути трохи незвично. Але це швидко пройде, адже головна перевага macOS – зручність та ефективність.

Щоб вам було простіше адаптуватися до нової платформи та персоналізувати пристрій, ми склали 7 важливих порад. А якщо вам не хочеться розбиратися в цьому самостійно, ви можете звернутися до консультантів мережі магазинів iSpace.

  1. Перенесіть важливу інформацію зі старого комп’ютера. Якщо ви раніше використовували комп’ютер з Windows, ви можете скопіювати з нього контакти, календарі, облікові записи електронної пошти, фотографії та інші дані. Для цього вам знадобиться «Асистент міграції» – вбудована утиліта, що дозволяє автоматично переносити інформацію на Mac. Підключіть обидва пристрої до одного Wi-Fi або з’єднайте їх кабелем Ethernet, а потім дотримуйтесь простих інструкцій.

2. Ознайомтеся з трекпадом Multi-Touch. Ця сенсорна панель вбудована в MacBook, але її можна купити окремо, наприклад, для настільних iMac. Трекпад у комп’ютерах Apple влаштований трохи інакше, ніж тачпади інших систем.

Наприклад, одноразове натискання двома пальцями – це клацання правої кнопки миші. Свайп трьома пальцями нагору – перегляд всіх відкритих вікон. Змахування двома пальцями вліво або вправо – «назад» та «вперед» у браузері. Жестів трекпада безліч і їх можна змінити у будь-який момент у системних налаштуваннях. Аналогічно і з мишею Magic Mouse: вона також підтримує жести та виконує корисні дії натисканням, скиданням, зведенням або розведенням пальців.

3. Вивчіть базовий функціонал. Mac має інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, який багато в чому нагадує інші екосистеми. Наприклад, «Системні налаштування» – еквівалент «Панелі керування Windows. Finder – це звичний “Провідник”. Вбудований браузер у Windows – це Internet Explorer, а на macOS – Safari. Останній, до речі, підтримує iCloud – це означає, що ви можете відкрити сайт на одному пристрої, а продовжити перегляд на іншому.

Є й багато інших зручних фішок. Наприклад, скористайтеся швидким переглядом, щоб переглянути документ: виділіть файл у Finder і натисніть пробіл. Знайти файли, програми, перевірити слова у словнику, знайти потрібний документ, використовуючи ключові слова, або конвертувати валюту – все це під силу сервісу Spotlight. А якщо ви втратили курсор на екрані, просто швидко поводьте ліворуч пальцем по трекпаду або мишкою.

Практично всі функції в macOS можна налаштовувати, змінюючи комбінації гарячих клавіш або зовсім відключаючи як вам зручніше.

4. Пристосуйте користуватися гарячими клавішами. Використовуючи поєднання клавіш, ви щоразу заощаджуєте кілька секунд, які за місяць можуть перетворитися на годинник. У macOS передбачено понад 100 комбінацій (їх можна змінювати на свій розсуд), найбільш поширені – це:

– Виділити все: Command + A;

– Копіювання виділеного об’єкта в буфер обміну (також працює для файлів у Finder): Command + C;

– Вставка вмісту в поточний документ або додаток: Command + V;

– Виклик Spotlight (у Finder – Command + Option + Пробіл): Command + пробіл;

– Вийти із програми: Command + Q;

– примусовий вихід із програми: Command + Options + Esc;

– Знайти слово у текст: Command + F;

– Зробити скріншот екрану: Command+Shift+3;

– зробити скріншот області (не забудьте виділити її): Command + Shift + 4;

– Перейти між програмами (перемикайтеся за допомогою стрілок вправо-вліво): Command + Tab.

5. Встановіть потрібні програми. Спосіб встановлення програм на Mac відрізняється від інших комп’ютерів. Він простіше: перетягніть ярлик у папку «Програми». А якщо ви встановлюєте програму з інтернету, двічі натисніть значок відкритої коробки в папці «Завантаження». І дотримуйтесь інструкцій на екрані.

На комп’ютерах Apple багато вже встановлених корисних програм. Наприклад, Pages зручний для роботи з текстовими документами. Keynote дозволяє створювати презентації. А в iMovie можна редагувати відео. Якщо вам потрібно ще більше програм – завітайте до App Store. Там ви знайдете необхідні месенджери, архіватори, редактори фото, відео, всі програми з Microsoft Word. До речі, ви пам’ятаєте, що активація пакета платна? Підписку можна придбати в мережі iSpace.

6. Розберіться зі розділовими знаками. Розкладка клавіатури Apple відрізняється від інших комп’ютерів. Тому і розділові знаки на ній теж ставляться по-іншому. Наприклад, щоб поставити крапку, натисніть Shift + 7. Кома – Shift + 6. Двокрапка – Shift + 5. Мова перемикається комбінацією Command + пробіл.

Якщо звикати до стандартної розкладки клавіатури в macOS не хочеться, у системних налаштуваннях зайдіть у вкладку «Клавіатура» – «Джерела введення». Там можна встановити основну клавіатуру «Українська-ПК», і набирати крапки і коми так само, як і на колишньому комп’ютері.

7. Поцікавтеся прихованими функціями. Навіть досвідчені користувачі Mac не перестають дивуватися, наскільки детально розробники Apple продумали операційну систему. Але деякі можливості не очевидні.

Наприклад, Spotlight можна використовувати як калькулятор: просто впишіть у рядок завдання, яке потрібно вирішити.

Щоб дізнатися роздільну здатність зображення, у Safari відкрийте його в новій вкладці. Інформацію буде вказано у назві цієї вкладки.

У macOS ви можете налаштувати навіть рядок меню! Щоб змінити порядок іконок у правій верхній частині рядка, натисніть кнопку Command і перетягніть значки.

А ще ми можете додавати файли в бічне меню Finder для більш швидкої навігації. Для цього перетягніть у меню Finder папку або файл, утримуючи Command.

Купити MacBook або iMac – завжди гарна ідея. У мережі магазинів iSpace ви можете спробувати пристрої Apple в дії ще до придбання. А консультанти допоможуть вам з вибором та розкажуть про можливості конкретного девайсу.

Купити iMac можна в два кліки: оформляйте замовлення в інтернет-магазині ispace.ua з доставкою у ваше місто. Або приходьте в один із магазинів iSpace у Києві, Львові, Одесі чи Дніпрі, де отримаєте експертну консультацію та допомогу з налаштування нового девайса. Придбати пристрій можна одним платежем або розбити на кілька. Чекаємо вас в iSpace!

Читайте також:

Чому iPad – ідеальна машина для ігор?

Apple може врятувати вам життя: реальні історії

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *