У жовтні компанія Apple здійснила чергову революцію, представивши нову серію процесорів M3. Вона побудована з використанням 3-нанометрової архітектури і прогресивних напрацювань минулих років. Не віриться, але першій системі Apple Silicon M1 уже три роки! І в 2020-му вона наробила чимало галасу.

Тепер уявіть, що нове покоління на 50% потужніше за M1. За рахунок чого вдалося домогтися такого вражаючого приросту? Сьогодні розбираємося, чим відрізняються чипи Apple M3, M3 Pro і M3 Max і як вибрати ідеальну систему для себе.

Серія процесорів Apple M3: характеристики

Вся M-серія побудована за 3-нм техпроцесом. Вона оснащена основним і графічним процесорами, а також потужним 16-ядерним вбудованим нейронним двигуном. Ядра центрального процесора отримали покращене прогнозування розгалужень для підвищення ефективності. Ядра продуктивності мають ширший механізм декодування, а ядра ефективності – глибший механізм виконання. У комплексі все це серйозно покращує загальну продуктивність і ефективність.

Нейронний “”двигун”” відповідає за завдання машинного навчання – тобто за те, наскільки швидко й ефективно комп’ютер розв’язує складні задачі. Так от, порівняно з попередніми поколіннями, нові чипи роблять це на 60% швидше.

Також у нових M3-процесорах стоїть покращений медіа-движок. Він відповідає за апаратну підтримку H.264, HEVC, ProRes, ProRes Raw і AV1. Говорячи простою мовою, перегляд потокового відео на стрімінгових платформах – наприклад, Apple TV+, YouTube, Netflix.

Якщо порівнювати M3 з першим поколінням процесорів M1, то новий чип здатний видати ту саму продуктивність, споживаючи лише чверть своєї потужності при вдвічі меншому енергоспоживанні! Уявіть, який у нього потенціал!

Однак виробник не дарма випустив одразу три конфігурації чипів. Само собою, справа не тільки в бюджеті користувачів, а й у вимогах, які вони висувають для роботи. Тому далі ми більш детально розберемо, який чип і для яких завдань призначений.

M3 – чудова база для всіх

Спершу ремарка: Apple офіційно зняла з виробництва свій 13-дюймовий MacBook Pro на M2. Новий MacBook Pro M3 стане його гідною заміною. Що важливо знати про нього?

Технічні характеристики Apple M3:

  • до 24 ГБ уніфікованої пам’яті;
  • 25 мільярдів транзисторів;
  • 8-ядерний ЦП (4 ядра продуктивності і 4 ядра ефективності) – до 35 % швидший, ніж чипи M1, і на 20 % швидший, ніж чипи M2;
  • 10-ядерний графічний процесор з архітектурою нового покоління, динамічним кешуванням, сітчастим затіненням і трасуванням променів – до 65 % швидший за чипи M1 і на 20 % швидший за чипи M2.

Говорячи простою мовою, М3 – це чудова базова “начинка” для вашого Mac. Чип ідеально підійде для офісних працівників, графічних дизайнерів, фотографів. Photoshop, Figma, Canva та інші програми будуть “літати”.

Крім того, на MacBook Pro M3 можна під’єднати один зовнішній дисплей і чудово пограти в ігри з інтенсивним використанням графіки – наприклад, у Baldur’s Gate III або в Myst. ви отримаєте неймовірно реалістичне освітлення, тіні та віддзеркалення. Для геймерів зі стажем ми підготували більш детальний огляд можливостей нових чипів.

Якщо до цього у вас був MacBook Air M2, то в разі купівлі MacBook Pro M3 ви отримаєте кулери і поліпшену продуктивність. Якщо ж ви переходите зі ще більш ранніх моделей, апгрейд здасться більш істотним.

M3 Pro – золота середина в новій лінійці

А ось це вже по-справжньому витривала і продуктивна “конячка”. Якщо ваша робота передбачає виконання серйозних ресурсоємних завдань, розгляньте MacBook Pro на M3 Pro.

Тут більша кількість ядер центрального і графічного процесорів, а також передбачена можливість розширення ОЗП. Завдяки цьому новий чип чудово підходить для тих, кому потрібна висока продуктивність, якісна графіка, швидкий і точний відгук на будь-які команди. Якщо ви працюєте з візуалом або геймітом, навіть не сумнівайтеся.

Технічні характеристики Apple M3 Pro:

  • до 36 ГБ уніфікованої пам’яті;
  • 37 мільярдів транзисторів;
  • 12-ядерний процесор (6 ядер продуктивності та 6 ядер ефективності) – до 30 % швидший, ніж чипи M1 Pro;
  • 18-ядерний графічний процесор з архітектурою нового покоління, динамічним кешуванням, сітчастим затіненням і трасуванням променів – до 40 % швидший за чипи M1 Pro і на 10 % швидший за чипи M2 Pro.

M3 Max – для тих, кому потрібен максимум

Назва чипа говорить сама за себе: чипсет M3 Max дасть змогу вичавити максимум із вашого нового MacBook Pro. Apple збільшила кількість транзисторів і підняла продуктивність на новий рівень. Ви будете вражені швидкістю роботи – вона на 80% більша, ніж у першого покоління чипсетів M1 Max. Завдяки цьому, зможете швидко і плавно обробляти відео. А для роботи зі штучним інтелектом передбачена підтримка до 128 ГБ уніфікованої пам’яті.

M3 Max – топовий чип, який буде цікавий професійним відеомейкерам, програмістам, 3D-дизайнерам. І це однозначно дуже перспективна покупка з доробком на довгі роки вперед.

Технічні характеристики Apple M3 Max:

  • до 128 ГБ уніфікованої пам’яті;
  • 92 мільярди транзисторів;
  • 16-ядерний ЦП (12 ядер продуктивності і 4 ядра ефективності) – до 80 % швидше, ніж чипи M1 Max, і на 50 % швидше, ніж чипи M2 Max.
  • 40-ядерний графічний процесор з архітектурою нового покоління, динамічним кешуванням, сітчастим затіненням і трасуванням променів – до 50 % швидший за чипи M1 Max і на 20 % швидший за чипи M2 Max.

До речі, для MacBook Pro 14 ви зможете вибрати будь-який із трьох чипів, а ось для MacBook Pro 16 – M3 Pro або M3 Max. Новий колір Space Black доступний тільки для моделей на M3 Pro або M3 Max. Придивитися до сімейства чипів M3 однозначно варто, а вибір конкретного залежатиме від ваших завдань і бюджету.

Хороші новини: в iSpace вже стартував продаж новинок! Вартість MacBook Pro M3 – від 76 999 грн.

MacBook Pro M3 купити легко: залишайте заявку на сайті ispace.ua або приходьте в один із магазинів iSpace. У нас передбачена можливість оформлення в розстрочку, а також за програмою Trade-in.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Чи підходять MacBook Pro на чипах М3 для ігор?

Нові MacBook Pro 14 і 16 на потужних чипах серії M3

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *