Сьогодні, щоб робити крутий контент, не потрібна професійна техніка. Режисер «11 друзів Оушена» Стівен Содерберг зняв повнометражний хоррор «Не в собі» на камеру iPhone 7 Plus. Кліп на пісню Леді Гаги Stupid love знятий на iPhone 11 Pro. Як і кліп Селени Гомес Lose You to Love Me

Приклади якісного контенту, знятого на смартфони Apple, ви бачите кожен день в Instagram, YouTube і TikTok. Білоруські блогери й ведучі великого проєкту про знижки та розваги Slivki.by Masha_mulder і Valeryanx розповіли iSpace, як знімати видовищні ролики на iPhone.

iPhone – один з кращих смартфонів для блогінгу. Фото зроблено на iPhone XS Max.

Хто такі?

Masha_mulder – блогер, оглядач Slivki.by (307 тисяч фоловерів в Instagram) і ведуча «Жіночого шоу» на ТНТ-International.

Valeryanx знімає відео для Slivki.by та іноді – собі. На його рахунку влоги з 150 000 переглядів.

Маша і Валер’ян. Фото зроблено на iPhone 11.

Як стати блогером?

По суті, багато з нас сьогодні блогери, незалежно від кількості передплатників. Через соцмережі ми ділимося з читачами тим, що бачимо, що їли на вечерю і як провели вихідні. Але в одних аудиторія – це знайомі та друзі, а в інших – десятки тисяч людей.

Чому на одних людей ми підписуємося, а інші нам не цікаві? Де і як знімати контент, який зацікавить багатьох?

«Якщо боятися критики, в інтернет можна не входить»

– Блогер – це спосіб життя. Ти викладаєш в інтернет все, що з тобою відбувається, навіть коли хворієш і не можеш встати з ліжка. Ти ніби живеш в серіалі, без вихідних. І цей процес не можна поставити на паузу. Ти залежний від інтернету і від телефону. Але це бадьорить і змушує рухатися.

Чому не у всіх виходить? Тому що багато хто боїться бути справжніми. Виглядати безглуздо або неідеально. Бояться критики, а якщо ти популярний, то її буде дуже багато. У коментарях на Slivki.by люди часто писали про мене щось на зразок «Як можна бути таким крокодилом» або «Приберіть цю страшидло, як її взагалі на роботу взяли». Зараз я не помічаю негатив.

Маша. Фото зроблено на iPhone 11.

У своєму блозі в Instagram я намагаюся приносити користь людям, обговорюю проблеми, питаю думку передплатників. Намагаюся першої розповісти про якусь подію або дати більш детальну інформацію. І це подобається людям. Тому я раджу зробити так, щоб більшості гостей подобалося бути у вас на сторінці. Дивитися ваші stories, відповідати на них і коментувати пости. Звичайно, дуже багато залежить від якості контенту. Нецікаве відео поганої якості догляне тільки твоя мама. Решта просто перегорнути.

«Потрібно вибрати нішу і розвиватися в ній»

– Особистий блог я почав розвивати тільки недавно. Тому що не хотів. Думав, що у мене нічого не відбувається і що потрібно обов’язково набрати 10К + передплатників, щоб монетизувати акаунт. Але це не так.

Необов’язково постійно подорожувати, щоб знімати цікавий контент. Судячи з досвіду на Slivki.by, людям добре заходять звичайні корисності: куди сходити або з’їздити на вихідні. Де дешево і смачно поїсти або де купити Nike зі знижкою. Якщо ти дивишся YouTube, гуляєш містом, ходиш на івенти, тобі вже є про що поміркувати. Плюс особиста симпатія. Поступово ти стаєш для людей «своїм», вони відповідають на stories, коментують пости. Просто на бумеранги та коктейлі ніхто не буде підписуватися.

Валер’ян. Фото зроблено в портретному режимі на iPhone 12.

Можна взяти будь-який акаунт, вкласти в нього гроші, купити живих передплатників. Але цікавим блогером ти від цього не станеш. Спочатку потрібно вибрати нішу і розвиватися в ній. Я б порадив постити не всі підряд, а на тему. А вже потім підключати рекламу.

Якщо пара сидить в кафе, втупившись у телефони, це не означає, що у них погане побачення. Можливо, вони просто блогери. Фото зроблено на iPhone XS Max.

Яка потрібна техніка, щоб вести блог?

– У нас в команді оглядачів Slivki.by 10 осіб і у всіх iPhone 11 або 12. Все stories ми знімаємо на них. Відео в пості повинні бути високої якості, тому такі ролики знімаються на професійну камеру і монтуються на Mac.

Практично всі фото і відео, що є в моєму акаунті, зняті на iPhone 11. Іноді я обробляю фото на комп’ютері. У мене MacBook Air на чіпі М1 – він відмінно тягне Photoshop і Lightroom. Але це не обов’язково: зараз тренд на природну обробку, а з нею прекрасно справляється iPhone.

– Я все роблю на iPhone, в додатках з App Store. Відео монтую в iMovie, Videoleap і в InShot, у мене платна підписка. Фото – у VSCO. Цього вистачає вище даху.

Чому саме iPhone?

Солігорськ. Терикони в Білорусі. Фото зроблено на iPhone 11. Цей і наступні знімки – без обробки.

– Я звикла до системи, вона зрозуміла, проста і стабільна. Пошта читається, месенджери й соцмережі літають, віруси не ловляться. Телефон без глюків синхронізується з Apple Watch, AirPods, Mac. Наприклад, я можу почати читати сайт на iPhone, а продовжити на MacBook.

Раніше ми знімали на професійний фотоапарат. А зараз я не бачу сенсу купувати спеціальну техніку. По-перше, iPhone круто знімає фото, а по частині якості відео у нього взагалі немає конкурентів. По-друге, він портативний, не глючить навіть через 2 роки використання і довго тримає зарядку.

Відкладення калійної солі. Солігорськ, Білорусь. Фото зроблено на iPhone 11.– Кращий контент – це ситуативний. Дуже часто для гарного фото потрібно просто встигнути дістати камеру. «Дзеркалки» потрібно ще зачохлити й налаштувати. До того ж вона привертає увагу. А iPhone завжди в кишені та готовий до зйомки навіть під дощем і снігом. А ще він реально добре фотографує вночі.

Я користуюся різними iPhone з 2016 року і за цей час мені жодного разу не захотілося перейти з iOS на щось інше. Хоча був досвід паралельної роботи з флагманами на Android.

Світанок на горі Синай, Єгипет. За Біблією, на цій горі Бог явився Мойсею і дав йому Десять заповідей. Фото зроблено на iPhone 11.

8 порад, як робити круті фото і відео на iPhone від Маші й Валер’яна:

1) Протирайте камеру. Заведіть собі звичку протирати об’єктив кожен раз, коли відкриваєте камеру. Тоді фото і відео будуть різкіше і яскравіше.

2) Регулюйте експозицію в залежності від кадру. Для цього під час зйомки проведіть пальцем по екрану вгору або вниз. Так ви уникнете «засвітлення» або навпаки – висвітліть дуже темну фотографію. Це працює і з відео. На опен-ейрах, концертах, де в камеру б’ють софіти або просто занадто багато світла, знижуйте експозицію.

Заупокійний храм цариці Хатшепсут і сонна кішка на узбережжі Червоного моря. Єгипет. Фото зроблено на iPhone 11.

3) Увімкніть сітку в настройках камери. Для гарного знімка важлива композиція, а вибудувати її допоможе сітка. Найпростіше правило – «правило третин». Головні об’єкти повинні розташовуватися на лініях сітки або на їх перетині.

Світанок в Каппадокії, Туреччина. Фото зроблено на iPhone 11.

4) Фотографуйте в портретному режимі. В iPhone є крутий портретний режим, який автоматично налаштовує фокус на людину або предмет і красиво розмиває фон за ним. Найкрасивіші портрети виходять при природному освітленні. Або коли на задньому плані знаходяться точкові джерела світла – вони перетворюються в розмиті відблиски.

Скульптура на венеціанському кладовищі. Фото зроблено на iPhone 11.

5) Знімайте з різних ракурсів: відійдіть трохи далі, підійміть камеру вище або сядьте навпочіпки. І контролюйте об’єкти в кадрі. Завалений горизонт, недопалки на асфальті або обрізані по лінії суглобів руки й ноги псують фото. Навіщо ускладнювати собі завдання, намагаючись їх виправити обробкою?

Статуя біля костьолу Святої Трійці в Гервятах і садиба Четвертинських в Шлунку. Білорусь. Фото зроблено на iPhone 11.

6) Збільште частоту кадрів. Щоб картинка в відео була більш плавна, виставте в налаштуваннях камери частоту кадрів. Стандарт для відео в Instagram – 30 fps, але краще виберіть 60. Це дасть великий плюс в продакшені – подальшій обробці відео в редакторах.

Машин бігль Малдер. Фото зроблені й оброблені на iPhone 11.

7) Не забувайте про якість звуку в відео. Якщо ви знімаєте на вулиці, то намагайтеся тримати iPhone так, щоб динамік був трохи прикритий долонею. Так ролик запишеться без хрипів, поривів вітру та зайвих шумів. У будь-якому, навіть безкоштовному додатку для обробки відео, є функція посилення звуку (обсяг звуку). Зазвичай параметр варто на 100% – збільште його до 200%.

8) Експериментуйте з вбудованими фільтрами й ефектами. В iPhone є багато вбудованих фішок для створення незвичайних фото. У режимі камери «Портрет» змахніть кубик вправо і виберіть той, що вам підходить. Наприклад, ця маска фараона знята в портретному режимі. Але перше фото без ефектів, друге – з ефектом «Сценічний світло».

Маска фараона в Єгипетському національному музеї, Каїр. Фото зроблено на iPhone 11.

Отже, сьогодні стати блогером може кожен. Кожен, хто готовий день за днем розповідати про своє життя тисячам незнайомих людей. Найголовніше і важке – почати діяти. Шукати себе, спостерігати за іншими та не боятися критики. І, звичайно, знімати якісний контент. Це найважливіший критерій для просування в соціальних мережах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Малювати на папері або iPad: що вибирають тату-майстри?

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *