Найстрашніший сон будь-якого користувача – втопити свій пристрій або, скажімо, залити його ранковою кавою. І якщо iPhone став вологостійким і «навчився» плавати протягом півгодини, то ось MacBook як і раніше боїться будь-яких рідин. Саме тому ми настійно радимо не влаштовувати кава-паузи поруч з ноутбуком. Але, якщо вже раптом це станеться, ви повинні знати, як надати першу допомогу «потопаючому».

Що потрібно робити?

Негайно вимкніть MacBook. Щоб мінімізувати збитки, вимкніть від нього зарядний пристрій, а заодно і всі периферійні аксесуари: флешки, кабелі, перехідники – взагалі все, адже вони теж можуть вийти з ладу.

Зробіть це навіть у тому випадку, якщо Mac не включено: на материнській платі продовжують працювати схеми живлення, і такий форс-мажор загрожує коротким замиканням.

У старих моделях MacBook зі знімним акумулятором є можливість від’єднати батарею. З більш сучасних моделей витягнути її не так просто, тому не відпускайте кнопку живлення до повного виключення Mac.

Акуратно промокніть рушником розлиту рідину. Не витирайте, а саме промокніть, щоб не збільшити «уражену» площу. Це потрібно робити дуже обережно і без тиску на корпус і клавіатуру, щоб не загнати рідину ще глибше.

Покладіть MacBook на сухий рушник клавіатурою вниз. Вода почне просочуватися через отвори між клавішами. Зафіксуйте ноутбук в такому стані і залиште його в спокої на якийсь час (все залежить від того, як багато води на нього попало). Обов’язково переконайтеся, що рідина стікає не на дисплей, інакше ви ризикуєте ще більше.

На цьому список рекомендацій по наданню першої допомоги вашому MacBook ми і закінчимо.

Якомога швидше зверніться в сервісний центр. І везти ноутбук краще в такому положенні, як ви його сушили – клавіатурою вниз. Чим швидше фахівці нададуть якісне обслуговування, тим більше шансів на happy end.

Чого не можна робити?

Укутувати в рушник. Ми радимо лише акуратно промокнути рідину сухим чистим рушником. Але залишати ноутбук укутаним в мокрий рушник –  дуже погана ідея.

Сушити феном. У кращому випадку ці маніпуляції просто не допоможуть, в гіршому – ви збільшите масштаб катастрофи. Якщо рідина дісталася до електроніки, від її нагрівання утворюється конденсат, що тільки прискорить хімічні процеси і призведе до незворотних ушкоджень «начинки» ноутбука.

Класти в рис. Розуміємо, що ситуація стресова, але подумайте логічно, як крупа або будь-який інший продукт може допомогти вам просушити електроніку? Це все міські байки. Час на вагу золота, не витрачайте його на «самолікування».

Включати ноутбук. Навіть не намагайтеся. Навіть якщо вам здається, що води було всього нічого і вона нікуди не потрапила. Повірте, лише кілька крапель можуть «вбити» материнську плату або інші життєво важливі елементи Mac.

Безумовно, є ймовірність, що пристрій чудесним чином просохне і буде працювати. Але лише якийсь час. Навіть крапелька води, що залишилася всередині, призведе до корозії заліза.

Розбирати Mac самостійно. Ця порада актуальна навіть для власників Windows, а вже про розтин Mac без спеціальних навичок і думати не варто. Будь-який необережний рух може стати останнім цвяхом у кришку труни, куди ви і покладете свій ноутбук.

Крім того, не варто панікувати, робити необдумані дії (на кшталт тих, коли ви кладете техніку в миску з рисом) і втрачати дорогоцінний час. Надали першу допомогу – мчите в сервіс. Якщо немає можливості оплатити ремонт, попросіть майстра хоча б зняти акумулятор: навіть у вимкненому режимі він все одно подає живлення внутрішнім компонентам, а так ви трохи відстрочите рішення проблеми.

Які можуть бути наслідки?

Зробити прогноз досить складно. Вода може пошкодити абсолютно будь-який елемент: все залежить від того, в якій кількості і куди саме просочилася вода.

Найчастіше користувачі проливають рідину на клавіатуру, через що клавіші починають залипати. Під клавіатурою знаходиться материнська плата, тому якщо рідина потрапила на тачпад і просочилася всередину, плата і мультиконтроллер можуть вийти з ладу разом з ним.

Деяким ноутбукам може знадобитися згодом заміна акумулятора.

Потрапивши на шарніри дисплейного блоку, вода може викликати розводи. В результаті доведеться замінити дисплейний модуль разом з кришкою.

На жаль, ці та багато інших проблем можна було б усунути, якби не неправильні дії самого користувача. Кожен необережний крок збільшує підсумкову вартість сервісного обслуговування або ж і зовсім робить пристрій непридатним для ремонту.

А поради?

Будуть, а як же! Перший (і найважливіший) – тримайте якомога далі свою техніку від води. Так, ось так просто. Не носіть ноутбук в одній сумці з термосом, не переносьте його по вулиці без водонепроникного чохла, не пийте над ним кави, не залишайте поруч склянку води і вже тим більше не варто брати Mac в ванну кімнату.

Якщо відмовитися від води – завдання із зірочкою і не під силу вам, то ми рекомендуємо купити захисну плівку для клавіатури. Звичайно, це не гарантує того, що вам вдасться уникнути проблем, але їх точно буде менше.

До слова, на деякі позиції MacBook AirMacBook Pro і iMac діють спеціальні пропозиції. Це хороша можливість вигідно купити Mac в Україні. Клікайте на цікаву для вас модель і переходьте в каталог iSpace для ознайомлення з конфігураціями і оформлення замовлення.

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *