Насамперед для гарного навчання потрібен мозок. По-друге – бажання. А по-третє, комп’ютер – основний робочий інструмент для учнів. Але який? На ринку повно девайсів, які тією чи іншою мірою підходять для навчання. Як обрати найкращий і не переплатити?

Ми підготували цей огляд для школярів, студентів і викладачів. А також для батьків, які стоять перед вибором комп’ютера для своєї дитини з розрахунком, що він допоможе їй досягти професійних успіхів.

1. Розмір, вага і портативність

Студенти та педагоги постійно в русі: заняття в різних аудиторіях, походи в бібліотеку, ділові зустрічі. Тому їм не підходить стаціонарний комп’ютер. Для них зручніший ноутбук – тонкий, легкий і портативний.

Оптимальна діагональ екрана – 13-15 дюймів. З таким розміром буде зручно серфити в інтернеті, вести конспекти, переглядати пошту і створювати презентації. І при цьому комп’ютер не займе весь стіл.

Якщо потрібна максимальна портативність, радимо придивитися до MacBook Air на чипі М1 або М2. Це найтонші та найлегші комп’ютери в лінійці Apple. Залежно від моделі діагональ екрана становить від 13,3 до 15,3 дюйма – легко підібрати розмір, який підійде саме під ваші завдання. Товщина MacBook Air до 1,61 см, а вага – не більше 1,5 кг. Такий ноутбук не буде відтягувати плечі, коли перебуває в сумці або в рюкзаку. А додаткові конспекти вам не знадобляться – Mac легко їх замінить.

2. Продуктивність

Будь-який ноутбук створений щоб полегшувати роботу, а не ускладнювати її. Для цього в нього має бути потужний процесор – від нього залежить продуктивність пристрою, швидкість роботи, енергоефективність і багато інших параметрів.

Найпотужніші ноутбуки в лінійці Apple – це MacBook Pro на чіпі М1 і М2. Якщо коротко, то це “система на кристалі”: все, що раніше було розкидано по материнській платі, тепер зосереджено в маленькому шматочку кремнію. Це прискорює відгук і економить енергію, оскільки один чіп споживає її менше, ніж кілька.

Якщо ваша спеціальність пов’язана з графікою, кодом, дизайном, звуком або іншими ресурсоємними процесами, обирайте MacBook Pro. Ці комп’ютери оснащені системою активного охолодження і більше підходять для регулярного та інтенсивного навантаження. Якщо необхідності в топовому “залізі” немає, то придивіться до ноутбуків з лінійки MacBook Air на М1 і М2. Вони теж чудово справляються з переважною більшістю повсякденних і освітніх завдань. Наприклад, роботою в офісних додатках, серфінгом в інтернеті, створенням проектів тощо.

До речі, якщо вам потрібен ноутбук з нестандартними конфігураціями, ви можете замовити кастомний MacBook. Тобто зібраний спеціально для вас. Ви можете збільшити оперативну пам’ять, замінити акумулятор на більш “живучий” і вибрати потужнішу відеокарту.

3. Зручність використання

Неочевидний параметр, який багато хто скидає з рахунків. А даремно. Техніка Apple має унікальну перевагу – компанія сама розробляє не тільки самі продукти, а й ПЗ для них. Завдяки повній сумісності пристрій працює оперативно і злагоджено.

А ще Apple гарантує підтримку актуальних оновлень операційної системи протягом 5-6 років. Тобто ваш ноутбук буде актуальним ще мінімум 5 років після купівлі. Без витрат і турбот з вашого боку. Файли, створені на Mac, повністю сумісні з Windows: Word, PowerPoint, Excel і багато інших. Можна не боятися, що ви надішлете викладачеві проєкт, а він не відкриється. Або навпаки: що студенти почнуть о 12 ночі повідомляти поштою, що ваш документ не читається.

4. Звук і камера

Уроки, лекції, семінари, курси, репетиторство – усе це плавно перекочувало в онлайн-формат. Те, як ви виглядаєте, і як вас чути співрозмовнику, залежить від вашої камери та мікрофона.

Нові MacBook Air і Pro оснащені поліпшеною HD-камерою FaceTime 1080p. Додатково картинку обробляє система: підвищує деталізацію, регулює баланс білого. Ви матимете бездоганний вигляд. Якісний звук забезпечує система з трьох спрямованих мікрофонів. Вона підтримує запис аудіо студійної якості. Співрозмовники чутимуть вас так, ніби ви перебуваєте в одній кімнаті з ними.

5. Клавіатура

Час не стоїть на місці, і з кожним роком навчання стає дедалі “електроннішим”. Крейду і дошку часто замінюють презентації, папір і ручку – нотатки в ноутбуці. Подбайте, щоб його дисплей і клавіатура були комфортними для тривалої роботи.

У нових MacBook Air і Pro встановлена ножична клавіатура з підсвічуванням Magic Keyboard. Завдяки низькому профілю клавіші швидше прожимаються, а руки зручно лежать на корпусі. Чітке і рівномірне натискання, тихе клацання і довговічність – повний комплект для тих, хто багато друкує.

Трекпад із підтримкою жестів повністю замінює мишу в повсякденній роботі. А якщо ви плануєте малювати, редагувати графіку, обробляти відео або фото – придивіться до Magic Mouse. Це бездротова миша з сенсорною поверхнею і плоским профілем, яка підходить для більшості людей.

6. Дисплей

Домашні завдання, контрольні, реферати, проєкти, конспекти – у педагогів та учнів шалене навантаження на очі. І це не рахуючи “відпочинку” в соцмережах, YouTube або за переглядом фільмів. Знизити напругу допоможе якісний екран ноутбука.

Актуальні MacBook оснащені дисплеєм Retina (і Liquid Retina) зі світлодіодним підсвічуванням, технологією IPS і розширеним колірним охопленням Р3. Контент і кольори на ньому виглядають бездоганно. А чіткість тексту така, ніби ви дивитеся на документ, надрукований на папері.

Функція True Tone адаптує передачу кольору під освітлення, через що очі менше напружуються і не так сильно втомлюються. А Night Shift дає змогу працювати у вечірній час і спокійно засинати. Після заходу сонця технологія автоматично переводить дисплей у тепліші кольори. Це мінімізує вплив шкідливого блакитного світла, яке провокує безсоння.

Стандартна яскравість екранів MacBook перебуває на рівні 400-500 ніт. Але в піковому режимі вона може підвищуватися до 1000 або навіть 1600 ніт – наприклад, у MacBook Pro 14 і 16 дюймів. Це чудові показники, які особливо важливі, якщо ваша спеціальність пов’язана з графікою або ви часто працюєте на вулиці. А завдяки олеофобному покриттю дисплей Людям в аудиторії буде добре видно вашу презентацію.

7. Час роботи без підзарядки

Ви купуєте новий ноутбук: навряд чи вам захочеться постійно шукати розетки в кабінетах і кафе, щоб підзарядити його. Тому звертайте увагу на автономність девайса – зазвичай виробник вказує її в характеристиках моделі.

MacBook Air на М1 працює до 18 годин без підзарядки. На М2 – до 20 годин. І це при компактних габаритах! Супершвидкий MacBook Pro на чипі M1 Max здатний працювати до 21 години. А 16-дюймовий MacBook Pro M2 – протягом 22 годин. Автономність кожної конкретної моделі відрізняється, але в будь-якому разі її буде достатньо, щоб працювати два дні і навіть не згадувати про розетку.

8. Великий вибір додатків для сфери освіти

Вчитися самому і навчати інших непросто. Але у XXI столітті в нас є технології, які спрощують життя студентів і викладачів. Головне – знайти їх.

Apple пропонує безліч крутих і безкоштовних програм для планування навчального процесу на MacBook. Деякі з них уже встановлені. Деякі знадобиться завантажити з App Store.

Наприклад, фірмовий застосунок від Apple Freeform дає змогу планувати завдання, малювати майндмепи, фіксувати ідеї під час мозкового штурму та багато іншого. Над однією дошкою можуть працювати до 100 учасників. Також для планування зручно використовувати Trello, який допомагає розкласти справи по поличках. Цей застосунок підходить для будь-яких цілей, а завдання розбиваються за сферами: навчання, робота, дім та інші.

Для ведення конспектів чудово підходить вбудований додаток Pages. Почати роботу можна з готового шаблону: “Курсовий проект”, “Наукова стаття”, “Урок” тощо. Є можливість оформити текст і супроводити його ілюстраціями.

Для простих і складних розрахунків розроблено додаток Numbers. Він виконує одразу два завдання: дає змогу проводити розрахунки зі швидкою заміною змінних і численними формулами. А також підходить для створення наочних таблиць, де інформація розподілена по колонках. У Numbers є гнучкі підказки, тому освоїти додаток дуже просто.

Для створення цікавих презентацій, лекцій і практичних занять ідеальний додаток Keynote. З його допомогою можна створювати вражаючі доповіді, бізнес-плани, курсові або звіти. У презентації вставляються таблиці, діаграми, фото та відео. А над темами оформлення для ваших проектів працювали досвідчені дизайнери Apple, тож будьте певні: ваш виступ не залишиться непоміченим.

Крім того, Apple пропонує комплект Pro Apps Bundle. Це набір професійних програм для роботи з відео та музикою – Final Cut Pro, Motion, Compressor, Logic Pro і MainStage. Студенти, викладачі та деякі інші працівники сфери освіти можуть придбати його за спеціальною ціною від Apple.

9. Екосистема

Потужний і швидкий ноутбук – це чудово. Але не менш важливо, як він працює в тандемі з вашими іншими гаджетами. Apple вклала багато ресурсів у розвиток власної екосистеми. Фактично вона об’єднала всі свої продукти в єдиний організм. У ньому все взаємопов’язано і синхронізовано. І це приголомшливо зручно для навчання і життя в цілому.

Ось лише кілька функцій, як MacBook працює у зв’язці з iPhone або iPad:

  • Handoff. Ви починаєте працювати на одному пристрої, а закінчуєте на іншому. Наприклад, ви можете почати читати текст на комп’ютері, а продовжити на смартфоні.
  • Універсальний буфер обміну. Копіюйте текст, фото або посилання на iPhone і вставляйте їх на MacBook.
  • Синхронізація паролів Wi-Fi. Достатньо один раз ввести пароль лише на одному пристрої. Ваші інші гаджети Apple автоматично підтягнуть дані мережі.
  • Камера Continuity. Скануйте документ або робіть фото на iPhone – і зображення моментально з’явиться на Mac. Досить просто розташувати їх поруч, затиснути на Mac клавішу control, і вибрати місце, куди потрібно вставити фото з iPhone.

10. Spotlight та запис екрану

Учні та педагоги зберігають на комп’ютері гігабайти інформації. І періодично ними користуються. Щоб спростити цей процес, Apple придумала геніальне рішення – впровадила функцію Spotlight. Вона дає змогу моментально знайти будь-який документ на комп’ютері. Просто введіть слово або фразу в пошуковий рядок, і система видасть вам усі документи з вашим запитом.

Усю красу цієї функції ви зрозумієте, коли вам терміново знадобиться знайти якусь роботу з минулого курсу. Усього кілька кліків – і вона перед вами.

Запис екрана – це порятунок для викладачів. Вони можуть записати лекцію, пояснити, як працювати з програмою на комп’ютері, у застосунку чи на сайті. І для цього навіть не потрібно завантажувати сторонній додаток. Усе, що відбувається на екрані MacBook, буде записано в хорошій якості.

Вигідна пропозиція для сфери освіти

Якщо ви щойно вступили або вже навчаєтесь у коледжі чи виші, то можете вигідно купити MacBook або iMac у рамках Apple Education Program. Для цього вам знадобиться прийти в iSpace з довідкою про зарахування, студентським квитком або заліковою книжкою. Також програмою можуть скористатися батьки студентів і викладачі, співробітники навчальних закладів. Детальніше – тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Сповнений енергії: як продовжити термін служби акумулятора MacBook?

Новий додаток Freeform: як користуватися дошкою для спільної роботи та творчості від Apple

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *