iPhone – це не просто телефон, а й екосистема, спосіб життя і навіть якийсь статус. Не дивно, що цей смартфон вважається одним із найпопулярніших і найбажаніших у світі. Резонним бажанням людей володіти гарною річчю користуються “сірі” магазини і шахраї, які ловлять довірливих покупців на гачок дешевизни. 

Що стоїть за низькою ціною і чим відрізняється нерозмитнений iPhone від офіційного? Давайте розбиратися.

У чому різниця між “сірим” і “білим” iPhone

Річ не в кольорі корпусу. “Сірий” iPhone, як і інша “сіра” техніка Apple, привезений у країну контрабандно. Тобто з порушенням податкового законодавства. На відміну від офіційних реселерів, “сірі” магазини не оформляють необхідних документів і не платять мита. Це дозволяє їм знизити ціну для покупців. У багатьох випадках – на шкоду гарантійному обслуговуванню. В іншому це звичайний оригінальний смартфон компанії Apple.

Звідки везуть “сірі” iPhone? З держав, де iPhone вільно продаються в Apple Store: США, Китай, Японія, ОАЕ, країни Євросоюзу та інші.

У чому підступ “сірого” iPhone

У тому, що він відповідає вимогам країн – США, Китаю, Японії, ОАЕ, Європи та інших. Він сертифікований під їхні стандарти і правила, які можуть відрізнятися від наших. Наприклад, можуть бути відмінності в апаратній частині, які стосуються роботи LTE, 5G та інших модулів. Бувають і функціональні обмеження: блокування під оператора, відсутність eSim та інші. Але найголовніше – нюанси з гарантією.

“У країні, яка не є країною купівлі Продукту Apple, можливе обмеження варіантів його обслуговування. Якщо обслуговування Продукту Apple в такій країні недоступне, то перш ніж надати обслуговування, Apple повідомить вас про всі можливі додаткові збори за доставку та обробку”,йдеться на сайті Apple.

Загалом, останнє слово залишається за сервісним центром.

Великий мінус “сірих” iPhone у тому, що їхній продавець може промовчати про деякі нюанси. І якщо одні особливості ви навіть не помітите, то інші принесуть проблеми. iSpace поговорив з людьми, які купили “сірі” смартфони і пошкодували про це.

Історія №1: прикра

“У мене був китайський iPhone 12, який не підтримував eSim. Зовні він виглядав так само, як і “європеєць”, єдина відмінність – подвійний слот для фізичних “сімок”. Якщо придивитися, то в таких на лотку є пружинка, а карти вставляються з двох боків. Той iPhone був оригінальний, пробивався на сайті Apple – усе як завжди. 

Якби продавець одразу мені пояснив, що eSim у “китайців” не працює не тільки на їхній батьківщині, а взагалі ніде, то я б цей iPhone не купував. Тому що по роботі мені постійно потрібно бути на зв’язку. І коли я їду у відрядження або у відпустку, то зазвичай у застосунку для купівлі eSim оформляю місцеву карту. Звичайний iPhone підтримує 8 віртуальних “сімок”, між якими можна перемикатися. А мій тільки дві, і то фізичні, які потрібно міняти.

Може, для когось це не проблема, але для мене – так. Зрештою мені набридло морочитися зі скріпкою, пошуком ларьків операторів, і я купив інший iPhone”.

Довідка: Підтримка eSim в iPhone з’явилася з виходом iPhone XS. Але цієї функції немає в деяких iPhone для азіатського ринку. Смартфони Apple для континентального Китаю, а також деякі моделі для Гонконгу і Макао не підтримують eSim у зв’язку з вимогою китайської влади. “Розблокувати” iPhone Dual Sim не можна навіть на території інших держав. Є й зворотна ситуація: уся лінійка iPhone 14 для американського ринку підтримує тільки eSim і взагалі не має слота для фізичних карт.

Історія №2: банальна

 ”Купував свій перший iPhone з рук. Тоді я не знав, як він має працювати, тому здавалося, що все нормально. Через якийсь час звернувся до сервісного центру замінити акумулятор. Тоді й з’ясувалося, що мій iPhone відновлений. Причому десь у Китаї, неофіційно: майстер показав, що всередині на запчастинах купа кривих наклейок з ієрогліфами. Деякі комплектуючі взагалі були неоригінальні”. 

Довідка: в офіційно відновлених iPhone немає нічого поганого. Вони навіть надійніші, ніж просто вживані на сайті оголошень. Адже перед повторним продажем тестується працездатність усіх компонентів системи, а в разі виявлення несправності деталь замінюється на нову. Проблема в тому, що на “сірому” ринку під виглядом відновлених можуть продаватися підробки або кустарно відновлені iPhone з низькоякісними запчастинами. Якщо пощастить, вони пропрацюють 1-2 роки, але щастить далеко не всім.

Ще одна проблема “сірого” ринку – відновлені iPhone під виглядом нових. І тут покупець залишається обдуреним. По-перше, прикро, що заплатив за новий, а отримав б/в. А по-друге, невідомо, що заховано “під капотом”.

Історія №3: повчальна

 ”Кілька років тому знайомий привіз мені з Америки новий iPhone. Він виявився залоченим: працював із sim-картою певного оператора. Виявилося, що друг купив телефон онлайн, не розібравшись у додатковій інформації на сайті.

Вийшло, як у дитячій загадці: висить груша, не можна з’їсти. У майстерні мені порадили спеціальний мікрочип, який накладається на sim-карту. Довелося витратитися і на нього”. 

Довідка: “залочений” iPhone можна розблокувати двома способами: офіційно в оператора (безпосередньо або через посередника) і неофіційно – за допомогою Turbo Sim. Це спеціальний адаптер, який містить на мікросхемі ідентифікатори IMSI, завдяки яким і відбувається обхід блокування. Обидва способи платні, а Turbo Sim має серйозні недоліки.

Історія №4: несподівана

 ”Я купила б/в iPhone з Японії, на якому неможливо відключити звук затвора камери. А він дуже гучний! Здається, що дрібниця, але не для фотографів. Просто уявіть: я їду в автобусі і хочу зловити гарний кадр. Дістаю телефон, роблю фото, а на мене обертається весь салон! І всі в подиві: “а чи не мене вона фотографувала”? І так відбувається постійно! Гарний знімок рідко виходить з першого дубля, а коли ці приголомшливі “вжики” йдуть чергою, оточуючі дратуються. І я разом із ними. Так що, якщо знімаєте контент, подумайте двічі перед покупкою “японця”. 

Довідка: звук затвора камери не можна відключити або зробити тихішим в iPhone, призначених для ринку Японії та Південної Кореї. Не допоможе ні беззвучний режим, ні під’єднані навушники. Обмеження пов’язане з місцевим законодавством, яке забороняє зйомку без дозволу особи, яку фотографують.

Але спосіб вирішити цю проблему є: потрібно під час першої активації пристрою встановити sim-карту нашого оператора. Не всі продавці про цю можливість знають і можуть попередити покупців.

Історія №5: передбачувана

“Я купив новий і неактивований iPhone 11 у “сірому” магазині. Хочу сказати, що цього продавця я вже знав, замовляв у нього AirPods і Apple Watch. Вони досі працюють, а ось з iPhone не пощастило: незабаром після покупки сенсор перестав реагувати на натискання. Це був 100% брак. У нашому авторизованому сервісному центрі Apple телефон за гарантією не прийняли, бо він нелегальний. 

Я зв’язався з продавцем, той від своїх зобов’язань не відмовлявся. Але попередив, що процес буде довгим: iPhone європейський, тож його потрібно везти в сервісний центр за кордоном, а через деякий час їхати забирати. Мене це не влаштувало, оскільки нормального телефону на заміну в мене не було. Довелося викручуватися самому: друг часто бував у ЄС і відніс мій iPhone у місцевий сервіс. Випадок визнали гарантійним і усунули проблему. Але урок я засвоїв: навіть дуже якісна техніка іноді ламається і краще мати страховку”.  

Довідка: iPhone підлягає гарантійному обслуговуванню в країні його первинного продажу. В інших регіонах – на розсуд сервісного центру. Тому, якщо виявився брак у “сірому” iPhone, то будьте готові до того, що доведеться ремонтувати його власним коштом або везти в регіон продажу: ЄС, США, Китай чи інші.

Як відрізнити “сірий” iPhone?

За інформацією на коробці iPhone. На задній частині має бути наклейка з інформацією про імпорт у нашу країну. Зверніть увагу на номер моделі iPhone – саме він підкаже, для якого регіону призначений ваш iPhone. Розшифровку можна подивитися на офіційному сайті Apple.

Ще один спосіб дізнатися легальність ввезення iPhone – перевірити його серійний номер на сайті авторизованого сервісного центру Apple в Україні: https://service.ispace.ua/ua

Цікавою є і сертифікація iPhone. Якщо ваш пристрій має маркування “EAC”, то він призначений для продажу в державах-учасницях Митного союзу: у Вірменії, Казахстані або Киргизії. Маркування “СЕ” говорить про те, що перед вами “європеєць”: iPhone має сертифікацію Євротесту і відповідає європейським стандартам. “ССС” означає китайську сертифікацію.

Висновок

“Сірий” iPhone – це не підробка і не відновлений пристрій. Це оригінальний смартфон Apple, який був куплений в іншій країні і нелегально привезений до нас з метою перепродажу. Мінімум витрат під час доставки, несплата податків і відсутність дозвільних документів – все це пояснює, чому “сірий” дешевше, ніж “білий”. Але крім солодкої ціни є й підводні камені: ризик нарватися на підробку, відсутність eSim, складнощі з гарантією.

Найпростіший спосіб убезпечити себе – купувати техніку Apple в офіційних дилерів. Наприклад, в Україні це мережа магазинів iSpace. У такому разі ви отримаєте оригінальний iPhone з необхідними чеками та повноцінною гарантією. А в разі виявлення браку – професійний ремонт. До структури iSpace входить офіційний сервісний центр, який працює за стандартами Apple.

Купуйте пристрої Apple онлайн або приходьте в наші магазини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

«Сірий» iPhone: чи варто купувати та в чому може бути підступ?

Ремонт iPhone в iSpace: офіційний сервіс із гарантією на всі види робіт

Чи варто купувати iPhone та іншу техніку в trade-in?

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *