Влітку 2020 року Apple представила користувачам серйозне оновлення операційної системи macOS. Вона отримала гарну назву Big Sur і стала приводом для гарячих обговорень, які не вщухають і донині: чи варто встановлювати її на свій Mac?

Не будемо тягнути і відповімо на поставлене запитання відразу ж: «подружитися» з новою macOS однозначно варто, але ось робити це в поспіху – не треба. Сьогодні ми розповімо про те, чому встановити Big Sur – хороша ідея, а в наступний раз – як правильно це зробити.

Дизайн

Навіть при швидкому знайомстві з новою операційною системою не можна не помітити її оновлений дизайн. Адже починаючи з 2014 року зовнішній вигляд macOS істотно не змінювався. До того ж розробники очевидно прагнуть до візуальної подібності мобільної та настільної версій, тому центр повідомлень, іконки, вікна та багато інших елементів macOS стали сильно схожі на їх більш сучасні аналоги з iOS. А нам що? А нам подобається!

Центр управління

За аналогією з iOS і iPadOS, в яких є меню з ярликами для найбільш часто використовуваних інструментів, macOS Big Sur також обзавелася Центром управління. Основні системні перемикачі та налаштування тепер доступні в рядку меню праворуч: Wi-Fi, Bluetooth, AirDrop, яскравість дисплея і клавіш, рівень гучності і інші опції.

Ви також можете видалити повторювані значки з швидкого рядка, зробивши свій робочий простір більш «чистим» і лаконічним. Перейдіть в «Системні налаштування», а потім в розділ «Рядок меню і Dock». Налаштуйте його на свій розсуд!

Віджети

Хочете побачити ще одне наочне підтвердження того, що розробники Apple мають намір зробити перехід з iPhone на Mac і назад максимально комфортним? Тоді відкрийте Центр повідомлень з системними віджетами. Щоб запустити його, натисніть на іконку дати або годин у верхньому рядку меню праворуч.

Там «ховаються» такі ярлики, як годинник, замітки, календар, подкасти, акції, прогноз погоди. Їх оформлення досить просте і зрозуміле, можна вибрати один з трьох доступних розмірів і задати його налаштування. А ось закріпити віджет на головному екрані вашого Mac поки не можна – ну, не все відразу ж, потрібно і на наступне оновлення щось відкласти.

Safari

Apple прислухалася до побажань своїх користувачів і додала налаштування зовнішнього вигляду браузера. Тепер за допомогою шпалер можна оформити стартову сторінку Safari, а ще змінити відображення списку для читання, закладок, вкладок iCloud, пропозицій Siri.

В оновленому браузері ви відразу ж помітите символи значків: вони автоматично відображаються на вкладках, щоб користувач не гадав, який же сайт зараз відкритий. Для попереднього перегляду розробники додали вікна, спливаючі при наведенні миші на вкладку – це дуже зручно, якщо ви часто переключаєтеся між великою кількістю вкладок. А в окремому меню можна знайти заблоковані системою треки, які відстежують дії користувача.

До речі, дуже радує новий вбудований перекладач сайтів, а то в попередній версії він часом «підкидав» сюрпризи. Та й в цілому браузер Safari 14 набагато спритніше і економніше.

Робота з акумулятором

За аналогією з iOS нова операційна система Mac теж навчилася аналізувати витрату заряду і відображати статистику. Всі дані тепер зберігаються в розділі «Акумулятор». Щоб потрапити в нього, натисніть на значок батареї в верхньому меню справа, а потім оберіть розділ «Налаштування акумулятора». Крім інформації про використання, є можливість налаштувати виключення екрану в режимі очікування, автоматичне затемнення екрану при живленні від акумулятора, роботу функції PowerNap.

Важливою розробкою є функція оптимізованої зарядки, мета якої – збільшити термін експлуатації акумулятора. Система буде щодня збирати дані про ваш режимі роботи, зарядці і розрядці Mac і зможе передбачати, коли ж пристрій буде підключено до живлення на довгий час – для повної зарядки. Це допоможе уникнути незручної ситуації, коли Mac буде не повністю заряджений перед повторним відключенням від мережі.

Звичайно, це далеко не все: Big Sur здатна на більше! Будьте готові до того, що маса цікавих фішок відкриються вам прямо в процесі використання нової macOS.

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *