Apple розробила спеціальний план дій для тих, хто продає MacBook і хоче видалити з нього всю персональну інформацію. Розповідаємо, що потрібно зробити.

Зберігаємо важливі дані

Перед скиданням до заводських налаштувань потрібно створити резерв даних. Тому що під час стирання файли видаляться назавжди. Наприклад, зробити копію можна за допомогою вбудованої програми Time Machine. Потім вийдіть зі свого облікового запису в iTunes, iMessage і Apple ID. Після цього можна приступати до бекапу.

Спосіб №1: використовуємо функцію “Стерти контент і налаштування”.

Цей спосіб працює тільки в macOS Monterey (або пізніших версіях) і тільки на Mac з чипом Apple або Mac з чипом Apple T2 Security.

Якщо у вас macOS Monterey:

  • У меню Apple виберіть “Системні налаштування” > “Стерти контент і налаштування”.

Якщо у вас macOS Ventura:

  • “Системні налаштування” > “Основні” > “Перенесення або скидання” > “Стерти контент і налаштування”.

Після того, як ви натиснете пункт “Стерти контент і налаштування”, дотримуйтесь інструкцій на екрані. Вам буде потрібно ввести пароль адміністратора.

Якщо ви хочете налаштувати Mac під себе як під час першого ввімкнення, дотримуйтесь підказок асистента налаштування. Інструкції з’являться після перезавантаження комп’ютера.

Якщо ви продаєте Mac і хочете залишити на ньому заводські налаштування, то не використовуйте асистента налаштування і не підключайте Bluetooth-пристрої. Просто натисніть і утримуйте кнопку живлення, поки комп’ютер не вимкнеться.

Спосіб №2: використовуємо дискову утиліту

Цей спосіб підходить для Mac із процесором Intel. Але будьте уважні: якщо у вас комп’ютер із процесором Apple T2 Security Chip, вам підходить перший спосіб стирання даних. Дізнатися, у яких моделях він встановлений, можна тут.

Щоб скинути Mac з Intel до заводських налаштувань:

  1. Запустіть комп’ютер із розділу відновлення macOS. Для цього натисніть кнопку живлення і одночасно з цим утримуйте клавіші Command + R. У вас має з’явитися логотип Apple або інше зображення.
  2. Якщо знадобиться авторизація, виберіть користувача і введіть його пароль адміністратора.
  3. У вікні утиліт натисніть “Дискова утиліта” > “Продовжити”.
  4. У бічному меню “Дискової утиліти” виберіть том Macintosh HD.
  5. На панелі інструментів натисніть опцію “Стерти” і введіть дані.
    – Ім’я: Macintosh HD.
    – Формат: APFS або Mac OS Extended (журнальований) відповідно до рекомендацій програми “Дискова утиліта”.
  6. Натисніть “Стерти групу томів” або просто “Стерти”. Може знадобитися введення ідентифікатора Apple ID.

Важливо: якщо раніше ви використовували “Дискову утиліту” для додавання внутрішніх томів (відмінних від Macintosh HD), ви можете стерти їх окремо. Процес той самий.

Якщо ви хочете, щоб Mac запускався з тому, з якого ви щойно стерли всі дані, вам буде потрібно перевстановити macOS. Виберіть цей пункт у вікні утиліт і дотримуйтесь інструкцій на екрані.

Що робити, якщо тому Macintosh HD немає в “Дисковій утиліті”?

Він має бути першим елементом у бічному меню програми “Дискова утиліта”. Можливо, ви перейменували його раніше. Якщо завантажувального диска в списку немає, перейдіть у меню Apple > “Вимкнути” і від’єднайте всі периферійні пристрої Mac. А потім перевірте список ще раз.

Висновок:

Ці інструкції про те, як скинути MacBook до заводських налаштувань, рекомендує Apple. Ви можете скинути Mac самостійно або звернутися до консультантів iSpace. А якщо ви плануєте продати старий Mac, щоб купити новий, скористайтеся trade-in. Розрахуйте приблизну вартість покупки просто зараз на сайті iSpace.

Купити MacBook Air можна в два кліки: оформляйте замовлення в інтернет-магазині ispace.ua з доставкою у ваше місто. Або приходьте в один із магазинів iSpace у Києві, Львові, Одесі чи Дніпрі, де отримаєте експертну консультацію та допомогу з налаштування нового девайса. Придбати пристрій можна одним платежем або розбити на кілька. Чекаємо вас в iSpace!

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *