Багато хто все ще думає, що круті фото і відео недоступні для смартфонів. Але тільки подивіться на камери, які використовує Apple. Кілька простих налаштувань – і ви зможете відчути себе професійним контентмейкером. Ділимося лайфхаками, як налаштувати камеру, щоб знімати красиві фото та відео на свій iPhone, чи то iPhone 15 Pro Max, чи то iPhone 11.

Сліди, пил на об’єктиві? Протираємо

Найчастіше причиною нечітких і неяскравих знімків стає бруд на об’єктиві. Тому візьміть за звичку протирати його щоразу, як зберетеся використовувати. Підійде як серветка з мікрофібри, так і край вашої футболки – головне, щоб тканина була м’якою. І ви помітите, наскільки якіснішими стануть ваші знімки навіть без додаткових налаштувань.

Як зробити знімки чіткішими? Налаштувати фокус, експозицію

Автофокус нас іноді підводить. Але це легко виправити: доторкаємося до об’єкта – і він у фокусі. А якщо рухається, водимо за ним пальцем по дисплею. Ось такий нехитрий секрет, як легко поліпшити якість фото на iPhone.

А тепер поговоримо про світловий баланс або експозицію. Взагалі, iPhone управляється з експозицією на ура. Але іноді потрібне ручне налаштування. Наприклад, якщо ви знімаєте людину в променях сонця, що заходить, і фігуру потрібно затемнити, а небо – підсвітити. Що ми робимо? Тиснемо на об’єкт у кадрі, поки не з’явиться рамка фокусування і сонечко поруч із нею – тягнемо іконку вгору або вниз. Пам’ятайте, чого потрібно уникати: засвітів, затемнених зон.

Думаєте, це підійде тільки для одного кадру, а всю зйомку так провести складно? Взагалі-то, ні. Можна зберегти налаштування, якщо плануєте працювати в одній локації. Тиснемо на область фокусування, чекаємо “Фіксації експозиції/фокусу”. А коли фотозйомка закінчиться, просто доторкніться до дисплея – і все обнулиться.

Потрібно зберегти параметри експозиції, фокусу надовго? Тапаємо на іконку зі стрілкою, а потім – на іконку з плюсом і мінусом, переміщаємо бігунок навпроти налаштувань експозиції. Тепер ви знаєте, як налаштувати камеру на iPhone 11 і свіжішій моделі, щоб зберегти результат після вимкнення та подальшого ввімкнення софта.

Ось ще один спосіб: зайдіть через налаштування в пункт “Камера”, знайдіть “Збереження налаштувань” і посуньте бігунок навпроти “Коригування експозиції”. Усе готово!

Якщо фотографуєте в сутінках, після натискання на кнопку затвора затримайте телефон у тому ж положенні на кілька секунд — це допоможе зберегти різкість.

Як не “завалювати” горизонт – сітка і рівень на допомогу

Отже, часта проблема любителів фото – завалений горизонт. Чи можна її уникнути? Звісно, для цього існує сітка та рівень. Перша ділить екран на 9 рівних прямокутників, щоб ви могли вздовж ліній або в місцях їхніх перетинів розташовувати ключові об’єкти зйомки (правило третин). А ще сітка разом із рівнем допомагає встежити за горизонтом і не дати йому завалитися.

Увімкнути потрібні нам опції просто: на iPhone заходимо в налаштування, знаходимо “Камеру” і переводимо бігунки навпроти “Сітки” і “Рівня”. Тепер ви будете бачити одразу, в якому стані горизонт.

ProRAW або ProRes – для справжніх профі

Стандартні знімки можна поправити в редакторі, але їхня якість при цьому буде посередньою – мало інформації. Але є рішення, як поліпшити якість фотографій і відеороликів на iPhone, щоб їх можна було редагувати.

ProRAW – круті фото

Якщо ви знайомі з професійною фототехнікою, то знаєте режим RAW – у ньому зберігають кадри для постобробки. Починаючи з iPhone Pro 12, у Apple є свій такий режим ProRAW. Як і годиться, знімки в ньому важкі – 50-80 Мб, але і якість вища в рази.

Стандартні налаштування iPhone 15 передбачають зйомку при 24 Мп. Для зміни режиму знаходимо камеру, а також “Формати” > “Управління роздільною здатністю” або “Управління ProRAW і роздільною здатністю”.

У Pro-режимі. А якщо у вас iPhone 15 Pro і iPhone 15 Pro Max, можна не тільки активувати “За замовчуванням (професійна зйомка)”, а й вибрати варіант – який, дивіться нижче.

Природно, такі кадри важать багато, і пам’ять закінчується швидко, тому ви можете легко повернутися до базових налаштувань: у програмі є перемикачі (вгорі). Тиснете один раз – формат вимикається, тиснете довше – вибираєте, на який його замінити.

Нюанси. Якщо дивитися результати в галереї, нічого незвичайного ви не помітите. Зате в додатках Lightroom, ON1 Photo RAW for Mobile, Snapseed, VSCO або Photoshop (з ПК) стане зрозуміло, наскільки підвищується якість кадрів.

Відео у форматі ProRes

Те ж саме можна зробити і з відеороликами – починаючи з iPhone 13 Pro і новіше. Файли виходять важкими, тому формат відключений при базових налаштуваннях. Для активації достатньо перейти “Налаштування” > “Камера” > “Формати” > “Apple ProRes”. Залишається відкрити камеру, перейти в режим відеозйомки і тапнути на іконку ProRes.

Як змінити частоту кадрів

Давайте спочатку розберемося, у кого є така можливість. Налаштування камери iPhone, включно з 11-ю версією, може зробити кожен власник смартфона. Просто у різних моделей буде відрізнятися кількість пропонованих варіантів – 24, 25, 30 або 60. А ще у вашому розпорядженні будуть швидкі клавіші, щоб змінити ці показники, а також поміняти HD на 4K і навпаки.

До речі, у 14-му і 15-му телефонах ця можливість доступна через вкладку “Кіноефект”, де і додано швидкі клавіші.

Навіщо нам змінювати частоту кадрів? Іноді це допомагає витягнути якість зображення. Наприклад, за поганого освітлення краще змінити стандартні 30 кадрів на секунду на 24 кадри на секунду – якість стане кращою. Ще можна встановити теплий або холодних температурний режим, одразу вибрати потрібне співвідношення сторін, щоб зроблений матеріал не довелося потім розтягувати (як це буває в “Інстаграм”).

Нюанс. Приємно те, що все це можна зробити ще до натискання пускової клавіші, – на моменті підготовки.

Як активувати опцію? Заходимо в “Налаштування” > “Камера” > “Запис відео” > “Автовибір частоти кадрів”. Система сама вирішить, скільки кадрів на секунду зараз потрібно – 30 або 60. У деяких моделях для цього є пункт “Авточастота (слабке світло)”.

Як уникнути тряски, розмиття під час зйомки

Штатив – чудова штука, але він не завжди є під рукою. Розповідаємо, як налаштувати основну або фронтальну камеру на iPhone, щоб зробити селфі або сфотографувати когось максимально чітко.

Нашим помічником стане таймер. Заходимо в застосунок для зйомки, знаходимо кружок зі стрілкою (відкриє налаштування) і тиснемо на іконку з годинником – нам запропонують на вибір “3 с” або “10 с”. Запускаємо і стаємо на позицію.

Коли таймер особливо стане в пригоді? Якщо ви прийняли незручну позу або використовуєте зум – найменший рух при сильному збільшенні призводить до розмиття. І єдиний варіант обійтися без штатива – запустити таймер.

Як налаштувати спалах

Ви вже знаєте, що останні смартфони Apple чудово почуваються в темряві без спалаху. Але якщо все-таки він потрібен, краще підготуватися заздалегідь. Знаходимо блискавку (увімкнення/вимкнення) або тиснемо на іконку зі стрілкою, а потім – на блискавку. І можна вибрати “Авто”, “Вкл.” або “Викл.”.

Як приміряти фільтр до створення фото

Розповідаємо, що ще і як допомагає нам поліпшити якість знімків на камеру. І наступний наш помічник – це вбудовані фільтри. Як і в Інстаграмі, можна приміряти фільтр до того, як картинка буде зроблена. Особливо це оцінять фанати ч/б знімків.

Дивимося, як це працює:

  • У софті знаходимо “Фото” або “Портрет”.
  • Тапаємо на іконку зі стрілкою, кнопку з трьома кільцями.
  • І приміряємо фільтри, поки не знайдемо відповідний.
  • Клацаємо – ідеальний кадр готовий. Навіть редагувати не потрібно.

А ще iPhone 13 і пізніші моделі підтримують фотографічні стилі. З їхньою допомогою просто прибрати жовтизну, додати прохолоду або тепло, а також наростити контрастність або яскравість. Це зручно для тих, хто веде стрічку “Інстаграм” в єдиному стилі. Іконку потрібно шукати там же, де розташовуються фільтри.

Як оживляти знімки

Ви можете спробувати знімати Live Photo (кружок у колі вгорі праворуч), щоб із кількох кадрів скласти рухоме зображення. Як це використовувати?

У галереї є різні ефекти. Наприклад, “Петля” допомагає закільцювати зміну кадрів. “Маятник” показує кадри з початку і до кінця, а потім навпаки – і це теж перетворюється на нескінченне відео. А на довгій витримці можна об’єднати одразу 45 кадрів – деталізація буде відмінна.

Як зробити Live Photo? Знаходимо іконку вгорі праворуч у застосунку, тримаємо телефон рівно і натискаємо на пускову кнопку.

Поради прості, але якщо не виходить, приходьте в iSpace. Ми не тільки розповімо, а й навчимо, як поліпшити роботу камери на iPhone 11, 12, 13, 14 або 15, зокрема лінійки Pro. І продемонструємо новенькі девайси, гаджети та аксесуари, які є в наявності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Apple Wallet: що це і як використовувати на iPhone?

Нові iPhone 16, Apple Watch Series 10 і AirPods 4: що представила Apple 9 вересня?

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *