Цієї весни Apple презентувала свій найдоступніший і, мабуть, незвичайний гаджет – геомітку AirTag. Експерти iSpace протестували маячок, щоб зрозуміти, як наші покупці можуть використати його у реальному житті.

Який вигляд має мітка AirTag?

Компанія Apple створила пристрій, який дозволяє його власнику швидко знаходити втрачені речі. Більше не потрібно перевертати квартиру нагору дном у пошуках ключів. Повісьте на них брелок з трекером, і в якій би сумці вони не ховалися – ви їх швидко знайдете.

Сам AirTag є круглою глянсовою «таблеткою». Її розмір трохи більше монети – 30 мм. І як у такому крихітному гаджеті знайшлося місце для чипів U1 та NFC, Bluetooth, динаміка та батарейки?

Як основний матеріал використаний такий же відполірований білий пластик, що і в AirPods. Під кришкою з нержавіючої сталі з логотипом бренду знаходиться плоска батарейка CR2032, яка запускає наручний годинник. Розробники обіцяють, що її вистачить приблизно на рік, а iPhone заздалегідь повідомить необхідність заміни. До речі, батарейка йде у комплекті.

Зібраний маячок дуже якісно: комар носа не підточить! Дивно, як щільно і надійно кришка прилягає до маячка і як легко, без зусиль, її можна зняти.

Крім того, розробники подбали про захист від води та пилу за стандартом IP67: це означає, що пристрій витримає до 30 хвилин на глибині до 1 метра. Ми гуляли з ним під дощем, опускали під струмінь води, кидали у склянку з водою. А в іноземних колег побачили результат «прання» AirTag у машинці – і навіть за таких умов з ним нічого не сталося! Це безперечно корисний кейс для тих, хто забуває перевірити кишені.

Резюмуємо: AirTag виглядає просто і невигадливо – як звичайний брелок. Але непомітний зовнішній вигляд грає користувачеві лише на руку. Якщо припустити, що вашу річ можуть вкрасти, то мітка не повинна привертати увагу. Інакше її викинуть раніше, ніж ви отямиться.

Як налаштувати AirTag?

Після того, як ви дістанете AirTag з коробки, потрібно активувати його. Витягніть плівку, яка розділяє батарейку та контакти – і якщо ваш iPhone знаходиться неподалік, то на екрані випливе пропозиція під’єднати маячок. До речі, поєднувати маячок можна не тільки з iPhone, але також з iPad. Важливо, щоб версії iOS або iPadOS були не нижче 14.5.

Відразу дайте ім’я AirTag, якщо у вас їх кілька. Щоб не морочити собі голову, у меню будуть запропоновані назви – гаманець, ключі, рюкзак, велосипед та інші. Після цього геомітка буде прив’язана до Apple ID. Крім вас, ніхто не зможе відв’язати її від облікового запису, скинути до заводських налаштувань і користуватися нею як своєю. Але вивести з ладу можна – просто діставши з «таблетки» батарейку.

AirTag відображається у програмі «Локатор» у розділі «Речі». Саме тут і можна ним керувати: активувати режим зникнення, увімкнути звук, прокласти маршрут до мітки, переглянути повідомлення про знахідку.

Резюмуємо: налаштування AirTag не викликає складнощів, все максимально просто. Але при цьому безпечно: Apple гарантує, що дані розташування речей з мітками будуть відомі тільки самим користувачам.

Як працює AirTag?

Відразу розставимо всі точки над ним: AirTag – це не GPS-трекер. Він не вміє самостійно надсилати сигнали та використовує енергоефективний канал Bluetooth Low Energy (BLE). Для позиціювання йому потрібна велика мережа користувачів Apple: тобто виявити вашу мітку допоможуть iPhone абсолютно не знайомих вам людей, які проходили повз. Впіймавши сигнал AirTag, інші смартфони Apple надішлють його геопозицію на ваш iPhone. При цьому особисті дані всіх учасників процесу залишаться конфіденційними, адже пристрої безпосередньо зв’язуються, без участі сервера.

Щоб перевірити цю функцію у справі, ми змоделювали цілком життєву ситуацію. Місце вибрали людне, а значить, ймовірність зустріти інші iPhone була досить велика. Залишивши ключі з міткою прямо на столику в кафе, але під прицілом одного з колег, ми максимально відійшли від неї.

Спочатку нічого не відбувалося. Нам навіть здалося, що експеримент буде провалено. Але через кілька годин після активації режиму зникнення мітка повідомила свої координати, надіславши повідомлення в додаток «Локатор». Нехай AirTag і потрібен час, щоб зачепитися за чийсь iPhone, але з поставленим завданням він упорався. Крім того, якщо ви втратите свою річ без геомітки, ви взагалі ризикуєте її більше ніколи не побачити.

До речі, якщо хтось підбере вашу річ із міткою та захоче вам її повернути, він легко зможе це зробити. Той, хто знайде, потрібно притулити мітку до свого смартфона з технологією NFC, після чого він побачить на його екрані ваш номер телефону і повідомлення з проханням повернути. Але тут вже залишається сподіватися на порядність того, хто знайшов.

Для тих, хто постійно втрачає ключі у власній квартирі, AirTag – незамінний гаджет. Особливо актуально для тих, хто постійно ходить з різними аксесуарами та перекладає ключі з однієї сумки до іншої. Можна просто натиснути кнопку “Відтворити звук” у програмі “Локатор” – і мітка подасть сигнал. До речі, цю команду можна дати ще Siri. Динамік досить гучний, щоб почути його з іншої кімнати, але доведеться прислухатися, якщо ваші ключі лежать у закритій сумці, а сумка у шафі.

На вулиці почути маячок буде складніше: у галасливому мегаполісі, де сміються діти, гавкають собаки та сигналять машини, завдання ускладнюється – чесні. У такому разі доведеться йти за тими точками, що показані на карті в «Локаторі».

До речі, про карти вони поки що недостатньо деталізовані. Але є лайфхак: перейдіть в шари й замість режиму перегляду виберіть режим супутника, в якому краще зображені вулиці, а значить ви зможете точніше визначити місце зникнення.

Потрібно визнати, що в американців зараз трохи більше варіантів використання трекера. Чіп широкосмугового зв’язку U1 дозволяє максимально точно визначити географічне становище мітки та втраченого предмета. Користувач навіть отримує візуальні підказки, які показуються на екрані iPhone 11 і новіших моделей у вигляді стрілочок, що вказують напрямок. Уявіть, як швидко можна знайти машину на стоянці, якщо ви забули, де її залишили.

Резюмуємо: втрачені ключі обов’язково знайдуться, і навіть викрадений велосипед є всі шанси відшукати, якщо мітка була не на увазі.

А за людьми слідкувати можна?

У своєму презентаційному ролику Apple наполегливо рекомендувала цього не робити. Але ж ми з добрими намірами та виключно заради експерименту!

Раніше ми вже з’ясували, що перед нами не GPS-трекер, який в режимі реального часу транслює маршрут пересування. AirTag розрахований насамперед на пошук предметів, які залишаються нерухомими. Це можуть бути ключі, поспіхом кинуті десь у квартирі, або машина, що залишилася на величезній стоянці. З маячком можна випробувати успіх і знайти навіть гаманець, випущений на прогулянці в парку. Навіть якщо припустити, що ваш гаманець вкрали, повідомлення з координатами будуть надходити вам з великим запізненням. Саме тому купувати AirTag, щоб відстежувати пересування своїх дітей чи домашніх вихованців, не варто.

Також ми вирішили відпрацювати сценарій навмисного стеження за кимось. Для цього начепили мітку на рюкзак одного з колег (звісно ж, попередивши його про це). Експеримент вирішили проводити напередодні вихідних, щоб унеможливити зіткнення на знайомій території, в офісі. Майже через три доби «Локатор» на його iPhone показав повідомлення «Знайдений AirTag, переміщається разом з вами». Клік по повідомленню змусив мітку видати звуковий сигнал та виявити себе.

Не особливо швидко, але воно й зрозуміло: це якийсь компроміс тим часом, щоб той, кому підкинули мітку, все ж таки дізнався про стеження за собою, якщо вона ведеться тривалий час; і тим, щоб вкрадений предмет з маячком тихо лежав і не видавав себе доти, доки власнику не вдасться дізнатися координати його розташування.

Резюмуємо: мітка потрібна, щоб стежити за своїми речами, а не людьми чи тваринами.

Як начепити AirTag?

Ви вже бачили фотографії гаджета і, напевно, звернули увагу, що на ньому немає жодних кріплень. Тобто, маячок можна покласти в кишеню сумки, але повісити його на зв’язку ключів без додаткових аксесуарів неможливо. Добре вибір величезний!

Нижче ми підготували огляд актуальної лінійки AirTag. Брелок виготовляються у формі підвіски чи петлі. Кольори та матеріали – на будь-який смак: від яскравих соковитих відтінків до мінімалістичних та стриманих, від рідкого силікону преміумкласу до шкіри.

До речі, крім оригінальних аксесуарів Apple, рекомендуємо звернути увагу на сторонні бренди. Відмінні продукти пропонують BELKINLAUT.

Звичайно, ви можете наслідувати шкідливі поради інтернет-умільців і просвердлити дірочки на самому краю пластикової частини. Але будьте готові до наслідків. Ваш експеримент може провалитися, і маячок вийде з ладу. Виглядати це буде зовсім не так пристойно, як задумала Apple. І найголовніше – це самодіяльність позбавить вас гарантії на пристрій.

Скільки коштує AirTag в Україні?

Якщо ви часто втрачаєте речі, найімовірніше, вам знадобиться більше однієї позначки. Рекомендуємо придбати набір. Це не тільки зручно, але ще й вигідно: купити AirTag можна за 1199 грн, а комплект з 4 міток – за 3999 грн. Вигоду можна витратити на покупку чохла для маячка.

Оформляйте замовлення онлайн на нашому сайті або приходьте в наші магазини, розташовані в торгових центрах Києва Retroville, Lavina Mall, а також у м. Дніпро на пр-ті Дмитра Яворницького, 51.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як подивитися фото, відео в iCloud та як його почистити?

Функція ЕКГ на Apple Watch – тепер і в Україні

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *