Якщо ви оновили свої пристрої Apple до iOS 16.2, iPadOS 16.2 і macOS Ventura 13.1, то напевно помітили нову іконку в бібліотеці додатків. Це новий сервіс Freeform, у якому ви зможете створювати приголомшливі проєкти з використанням текстового та візуального контенту. І навіть більше: в описі заявлена тісна інтеграція з Facetime і спільна робота в реальному часі. Давайте подивимося, як все влаштовано.

Що таке Freeform? 

У перекладі з англійської Freeform означає “Вільна форма”. З назви стає зрозуміло, що перед нами віртуальна дошка з досить гнучким функціоналом. З її допомогою користувач може структурувати свої ідеї та надати проєкту презентабельного зовнішнього вигляду. Це може бути мудборд для підготовки до фотосесії, шкільне дослідження, дошка оголошень, план творчого або бізнес-проекту – загалом, що завгодно.

Freeform підтримує практично всі типи документів: текст, аудіо, фото, відео, малюнок, діаграми, таблиці, стікери, PDF-файли і навіть веб-посилання.

На перший погляд може здатися, що новий додаток не такий вже й новий. Адже в старих добрих “Нотатках” теж можна робити текстові записи, доповнювати їх картинками, а потім ділитися ними з іншими. Та й бічне меню схоже на більшість штатних програм iPadOS і iOS. Але якщо познайомитися з Freeform ближче – можна переконатися, що його можливості набагато ширші.

Як працювати в додатку Freeform?

Спершу переконайтеся, що на вашому пристрої вже є Freeform. Якщо в Бібліотеці додатків або на робочому столі немає потрібної іконки, оновіть систему до iOS 16.2, iPadOS 16.2 і macOS Ventura 13.1.

Далі необхідно перевірити налаштування iCloud. Повзунок навпроти Freeform має бути активований. Тоді ви зможете користуватися спільним простором разом з іншими користувачами.

  1. Відкрийте “Налаштування” пристрою.
  2. Виберіть обліковий запис Apple ID.
  3. Зайдіть у розділ iCloud.
  4. Розгорніть весь список застосунків, що використовують iCloud.
  5. Активуйте тумблер.

Активація цього повзунка призведе до того, що всі дані в застосунку Freeform стануть доступні на всіх ваших пристроях. Ви зможете працювати над проектом на Mac, а вносити правки на iPad або iPhone.

Алгоритм дій на всіх пристроях Apple однаковий:

Клікаємо на іконку і запускаємо тим самим додаток. Інтерфейс здасться знайомим та інтуїтивно зрозумілим на всіх трьох пристроях – Mac, iPad, iPhone.

Усередині Freeform – папки з назвами, що говорять за себе: “Усі дошки”, “Нещодавні”, “Загальний доступ”, “Вибрані” і “Нещодавно видалені”. До речі, видалені файли можна відновити протягом 30 днів.

Робочий простір називається дошкою. У кожну з них вбудований файловий менеджер. Він відкриває доступ до управління: дошку можна перейменувати, дублювати, додати до вибраного, видалити або поділитися.

Давайте створимо свій проєкт. Для цього слід натиснути на значок на верхній панелі. На екрані з’явиться біла дошка в сіру цяточку, і змінити її колір не можна. Навіть якщо ви використовуєте темну тему.

Щоб помістити на дошку об’єкт, торкніться одного зі значків на верхній панелі. У користувача є можливість створити малюнок, додати клейкі нотатки, фігури та лінії, текст, медіа та інші файли – навіть посилання.

Усі об’єкти легко змінюють форму і колір, а також переміщуються по дошці, якщо провести пальцем по екрану. Щоб оцінити розмір робочого поля, вставте текст або фото, а потім відрегулюйте в лівому нижньому кутку масштаб. Місця вистачить для всього, але простір все ж не нескінченний: максимальний розмір полотна досягає 400%. До слова, якість зображення при цьому не погіршується.

Як налаштувати спільну роботу в додатку Freeform?

Найкорисніша функція нового застосунку – можливість ділитися дошкою з іншими користувачами. Ви можете влаштувати мозковий штурм, запросивши до 100 співавторів.

Щоб працювати над проєктом разом із вами, їм також необхідно зайти у свій обліковий запис Apple ID. Усі внесені зміни зберігаються в iCloud, і всі користувачі з доступом до дошки після відкриття побачать її останню версію. Це означає, що всі елементи на дошці, як і вона сама, ніяк не впливають на сховище iCloud співавторів.

Перший крок: об’єднати всі ваші пристрої одним обліковим записом. Якщо ви ще не зробили цього, перейдіть у “Налаштування” – “Обліковий запис Apple ID” – iCloud – “Усі” та активуйте перемикач Freeform. На початку гайда ми ділилися фотоінструкцією.

Другий крок: у відкритій дошці в правому верхньому кутку натисніть кнопку “Поділитися” і виберіть спосіб передачі запрошення.

Третій крок: після того, як користувач прийме запрошення, на панелі інструментів з’явиться нова кнопка “Загальний доступ”. Власник дошки також зможе задати права для інших користувачів – наприклад, на редагування або тільки на перегляд. І відстежувати правки: об’єкт, який змінюється іншим користувачем, виділяється і підсвічується кольором користувача. Ще можна почати дзвінок або виклик по FaceTime.

Якщо ви вирішите закрити загальний доступ для свого проєкту або припинити спільну роботу над чужим, це теж легко зробити. Для цього торкніться кнопки і натисніть “Керувати спільною дошкою”. Далі потрібно вибрати одну із запропонованих дій:

  • Видалення людей. Торкніться імені учасника, якого необхідно видалити, потім торкніться “Закрити доступ”.
  • Видалення себе з чужої дошки. Торкніться свого імені, потім торкніться “Видалити мене”.
  • Закриття доступу для всіх учасників. Торкніться “Закрити доступ”, потім торкніться “Закрити доступ”. При виборі цього параметра дошка видаляється з пристроїв інших учасників, але власник, як і раніше, має до неї доступ.

Особливості роботи на iPhone, MacBook, iPad

Принцип роботи на всіх пристроях однаковий. І все ж, щоб бути максимально ефективним, необхідно врахувати кілька моментів.

Додаток Freeform було розроблено й оптимізовано для iPhone. Однак невеликий дисплей зв’язує руки. Звісно, завжди можна збільшити масштаб, але процес ускладнюється, якщо на дошці розміщено багато елементів, які постійно мають бути перед очима. Малювати на екрані можна, але робити це пальцями не дуже зручно.

Тому використання додатка на iPhone обмежується створенням дощок з невеликою кількістю текстових нотаток, фото, посилань, стікерів. Натомість завдяки синхронізації з іншими пристроями Apple, ви можете працювати над проектом з iPad або Mac, а на iPhone вносити менш значні правки.

Mac пропонує найбільший робочий простір, особливо iMac. Ви також можете використовувати трекпад і мишу, а для набору великих текстів вам знадобиться клавіатура. Ви зможете зручно організувати свій простір, структурувати всі ідеї, файли та документи.

Але найбільший простір для творчості відкривається на iPad. Він компактний, тому його можна брати з собою куди завгодно. При цьому діагональ екрана досить велика, щоб переміщати по дошці різні об’єкти. Можна використовувати режим Split View, коли екран ділиться і два додатки розташовуються пліч-о-пліч, щоб перетягувати на поле фото або виділений текст. А завдяки підтримці Apple Pencil з планшетом можна працювати ще й як зі справжнім блокнотом для нотаток і ескізів.

У додатку Freeform на iPad також підтримується крута функція Scribble. Вона дає змогу писати стилусом текст у будь-якому місці робочого простору, після чого рукописна фраза трансформується в друковані символи. Чудово те, що вам не потрібно перемикати розкладку або надмірно старанно виводити кожну літеру: система сама визначить, якою мовою ви пишете, навіть якщо це якісь незрозумілі закарлючки.

Якщо на додачу до всього ви під’єднаєте ще й “чарівну” клавіатуру Magic Keyboard з трекпадом, то зможете отримати максимум користі від роботи з додатком і iPad загалом.

Враження

Додаток Freeform вийшов простим і функціональним. Більшість функцій нам знайомі з інших додатків Apple, однак тут купертинівці їх немов упорядкували і довели до розуму.

Особливий наголос зроблено на користувачів iPad. Саме на планшеті з додатком працювати найзручніше. Адже екран iPhone досить маленький, а на Mac немає можливості малювати або писати від руки. Тому весь потенціал додатка розкривається саме на iPad, особливо за наявності Apple Pencil. Freeform стане в пригоді представникам будь-яких сфер діяльності, але особливо сподобається школярам, студентам і творчим особистостям.

Всі актуальні моделі лінійки Apple доступні для покупки в iSpace Apple Premium Reseller. Оформляйте замовлення на сайті ispace.ua з доставкою в будь-яке місто або приходьте в один з наших магазинів.

Купити iMac можна в два кліки: оформляйте замовлення в інтернет-магазині ispace.ua з доставкою у ваше місто. Або приходьте в один із магазинів iSpace у Києві, Львові, Одесі чи Дніпрі, де отримаєте експертну консультацію та допомогу з налаштування нового девайса. Придбати пристрій можна одним платежем або розбити на кілька. Чекаємо вас в iSpace!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

«Сірий» iPhone: чи варто купувати та в чому може бути підступ?

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *