Причин, через які перестає працювати камера iPhone, більш ніж достатньо: вийшла з ладу матриця, упустили, вдарили смартфон тощо. При цьому зовнішні пошкодження не завжди помітні, що нерідко ускладнює завдання. Звичайно, досвідчений майстер швидко розбереться, що до чого, і усуне неполадки. Але поки що давайте розбиратися, що можна зробити самостійно.

Причини поломки

Останні смартфони Apple стали більшими і важчими, модулі їхніх камер – масивнішими, що особливо помітно в моделях Pro і Pro Max. Наприклад, при падінні iPhone 14 Pro Max або iPhone 15 Pro корпус телефону перенесе удар, а ось тендітна виступаюча камера ризикує пошкодитися.

У більшості випадків основна причина несправності – це падіння та удари. Але якщо ви не упускали і не вдаряли смартфон, камера може не працювати або робити неякісні знімки через системні неполадки, збої в програмі.

Лазерний промінь – “вбивця” камери

Це ще одна з причин несправності. Після потрапляння лазера в об’єктив камери iPhone може знадобитися серйозний ремонт. Чому? Промінь не відбивається від об’єктива, а проходить наскрізь, “спалюючи” фотосенсор. У результаті модуль повністю виходить з ладу, і йому потрібна заміна. Не намагайтеся самостійно вирішити проблему. Зверніться по допомогу до авторизованого сервіс-центру iSpace, де використовується сучасне обладнання та тільки оригінальні деталі Apple, що поставляються виробником.

Пам’ятайте, що встановлення неоригінального модуля призведе до неправильної роботи пристрою.

Наполегливо рекомендуємо: не робіть знімки на iPhone на концертах, шоу та заходах, де використовуються лазерні спецефекти. При попаданні променя в об’єктив може “згоріти” фотосенсор. Крім того, навіть якщо ви відключили камеру, але не закрили її захисним чохлом, ризик пошкодження модуля є.

Що робити, якщо зовні камера ціла, але не працює?

Буває так, що зовні не виявлено жодних пошкоджень. Однак спалах не вмикається, відсутнє фокусування, видошукач показує чорний дисплей, погіршилася якість знімків, відео або камера зовсім перестала функціонувати. У цьому випадку алгоритм дій наступний:

  • Зніміть захисні чохли, плівку – все, що потенційно може заважати зйомці. Переконайтеся, що поруч із телефоном немає магнітів.
  • Акуратно очистіть об’єктив. Використовуйте м’яку безворсову серветку.
  • Увімкніть ліхтарик. Якщо спостерігаються збої в його роботі, отже, і спалах працюватиме неправильно.
  • Зробіть перезавантаження телефону, а після спробуйте пофотографувати.

Також камера iPhone може погано працювати через екстремальну температуру: занадто спекотну або навпаки – морозну. Apple повідомляє, що робочий діапазон експлуатації iPhone від 0 до 35 градусів. Якщо це ваш випадок, віднесіть телефон у робочу зону і залиште на 10-15 хвилин.

Якщо нічого не допомогло, зверніться в авторизований сервіс-центр, де фахівці проведуть якісний ремонт камери iPhone. Буває так, що модуль некоректно працює або повністю перестає функціонувати через внутрішні пошкодження, збої в програмному забезпеченні. А це ніяк не помітиш під час самостійної діагностики.

Розбилася задня камера: алгоритм дій

Навіть із розбитою камерою телефон може працювати і робити знімки. Але при виявленні такого пошкодження краще одразу ж звернутися по допомогу до фахівців. Небезпека в тому, що через тріщини і відколи всередину об’єктива потрапляють волога і бруд. А вони виведуть з ладу як камеру, так і сам смартфон.

Отже, що робити, якщо пошкодили задній модуль:

  1. Замовити в сервіс-центрі ремонт скла камери iPhone. Фахівці поставлять новий елемент, якщо внутрішній модуль залишився цілим.
  2. Замінити весь блок камери. Цей вид робіт обійдеться дорожче, ніж заміна скла. Ціни можна уточнити в інженерів сервісного центру.

Тільки фахівець після проведення діагностики скаже, якого ремонту потребує ваш телефон.

Розбилася фронтальна камера: алгоритм дій

До речі, “фронталка”, або передня камера, використовується не тільки для селфі, а й для відеодзвінків. А ще вона розташована в блоці з датчиком для Face ID, що ускладнює завдання.

Що вказує на несправність “фронталки”

Відзначимо чотири поширені ознаки:

  • Камери не фокусуються.
  • Відеошукач показує чорний дисплей.
  • Висне додаток “Камера”.
  • На знімках видно засвіти.

Причини несправностей – удари, падіння, збій програмного забезпечення. Буває так, що і фронтальна камера реагує на екстремальну мінусову температуру, через що некоректно працює.

А що робити, якщо зовнішніх пошкоджень немає, але смартфон відмовляється вас фотографувати? У цьому випадку дії такі:

  • Зайдіть у системні налаштування iPhone, перевірте пам’ять, що залишилася. Можливо, для нових знімків не залишилося місця.
  • Закрийте всі працюючі додатки, перезавантажте девайс.
  • Звільніть телефон від аксесуарів: чохла, плівки і всього, що потенційно заважає зйомці.
  • Коли вибудовуєте кадр, віддаліть камеру, поміняйте фокус.

Якщо нічого не допомогло, звертайтеся по допомогу до фахівців. І пам’ятайте, що “фронталка” в одному блоці з датчиками Face ID, – обидва ці елементи прив’язані до матплати смартфона. Тому одного ремонту фронтальної камери iPhone може бути недостатньо – іноді доводиться міняти цілий модуль.

Крім того, через прив’язку до материнської плати не можна поставити модуль від іншого пристрою – велика ймовірність збоїв.

І не забувайте, що всі ці складні маніпуляції повинні проводити тільки фахівці авторизованого сервіс-центру.

Гарантійний ремонт

Гарантія на смартфони Apple – 12 місяців. Це означає, що якщо iPhone працює некоректно через виробничий дефект, його відремонтують безкоштовно. Правило стосується ремонту задньої або фронтальної камери iPhone, але тільки в разі виявлення браку.

Якщо ж причина в механічних пошкодженнях, оплачувати послуги навіть у період гарантійного терміну доведеться самостійно.

Чому потрібно звертатися до спеціалізованого сервіс-центру?

Самостійний ремонт техніки Apple тільки погіршить ситуацію, а допомога некваліфікованих спеціалістів змусить переплатити в кілька разів і залишитися без робочого смартфона.

Тож чому потрібно звертатися до фахівців до офіційного сервісу:

  • Ремонт основної та фронтальної камер iPhone вимагає від майстра високої кваліфікації.
  • У роботі повинні використовуватися тільки оригінальні запчастини Apple з гарантією виробника. У неавторизованих майстернях клієнтам нерідко пропонують вживані деталі під виглядом нових або контрафактну продукцію, яка видається за оригінальну.
  • На виконані послуги надається гарантія. Тут потрібно зазначити, що навіть якщо ви самостійно розбили камеру iPhone, але при цьому сам телефон ще на гарантії, то звернення до звичайних майстерень анулює термін, що залишився. А ремонт в авторизованих сервісних центрах збереже його.

Тому якщо хочете, щоб смартфон був якісно відремонтований, краще не ризикуйте.

Сервісний центр iSpace

Наш магазин не тільки продає оригінальну техніку Apple, а й пропонує гарантійне та післягарантійне обслуговування: діагностику, усунення несправностей, заміну деталей, налаштування тощо. На всі види робіт надається гарантія. Ви можете бути впевнені у високій якості сервісу та оригінальності комплектуючих, оскільки ми є офіційним партнером Apple в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ 

Як перенести дані під час переходу з Android на iPhone? Проста інструкція

Дзвонять з невідомих номерів? Дізнайтеся, як заблокувати дзвінки на iPhone

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *