У вересні Apple представила лінійку iPhone 15 – найбільш довгоочікуваних і обговорюваних смартфонів 2023 року. Сьогодні ми подивимося, що нового в базових iPhone 15 і 15 Plus, а також розберемося, чим вони відрізняються від попередників – iPhone 14 і 14 Plus.

5 свіжих кольорів

На старті продажів iPhone 15 і 15 Plus доступні в 5 пастельних відтінках: жовтий, рожевий, синій, зелений і класичний чорний. Ймовірно, через півроку додасться ще один колір – це звичайна практика для Apple.

Для порівняння: iPhone 14 були представлені в насичених чорному, білому, синьому, фіолетовому, червоному (Product RED) і жовтому кольорах.

Оновлений дизайн і матова “спинка”

У Apple власний підхід до дизайну iPhone: компанія кілька років тому представила вдалу концепцію і тепер просто її вдосконалює. Тому зовні нові iPhone 15 і 15 Plus не особливо відрізняються від своїх попередників: корпус з алюмінію і модуль з двома камерами, розташованими по діагоналі. Але різниця все ж є. Особливо, якщо ви візьмете в одну руку iPhone 14, а в іншу – iPhone 15.

Грані стали більш округленими, а рамки навколо дисплея зменшилися. Смартфон стало приємніше тримати в руках – це відчуття складно передати словами. Само собою, новизни додають свіжі кольори. До речі, iPhone нового покоління стали більш матовими – вперше за довгий час. Ще з часів iPhone XR Apple оснащувала базові версії кольоровим глянцевим покриттям, яке збирало відбитки пальців. Тепер цю проблему вирішено.

Dynamic Island замість “чубчика”

Ексклюзивна фішка флагманських iPhone 14 Pro і 14 Pro Max тепер вона доступна і в базових версіях. І це круто, тому що Dynamic Island – не просто гарна заміна “чубчику” з камерою TrueDepth і датчиками. Це зручний елемент інтерфейсу, в якому відображаються сповіщення і фонові активності. Наприклад, ви можете сидіти в Safari, а в “острові” відображатиметься іконка музики, яку ви слухаєте, і ввімкнений вами таймер.

Dynamic Island інтерактивний, тому керувати додатками і викликами можна прямо з нього – просто торкніться. Дуже зручно, що “острів” змінює розмір залежно від завдання. Наприклад, у неактивному стані він маленький, а при взаємодії з ним – збільшується. Цікаво, що ексклюзивна технологія “динамічного острова” вийшла настільки вдалою, що її відразу почали копіювати інші виробники смартфонів.

Нагадаємо, в базових iPhone 14 і тим більше в старих смартфонах Apple вже застарілий виріз під фронтальну камеру – “чубчик”.

Екран із позамежною яскравістю до 2000 ніт

Дисплей iPhone завжди вважається одним із найкращих у класі, а цього року здивувалися навіть скептики. iPhone 15 і 15 Plus оснащені 6,1-дюймовим дисплеєм Super Retina ХDR на OLED-матриці з яскравістю до 2000 ніт. Це чудовий показник для базових моделей: минулого року таке оновлення отримали лише флагманські 14 Pro.

Якщо цифри вам ні про що не говорять, то уявіть, що ви перебуваєте в літній полудень під яскравим сонцем. І вам не потрібно вдивлятися в екран смартфона або прикривати його долонею. Тому що на iPhone все чудово видно – так, ніби ви перебуваєте в кімнаті.

Дисплей захищений від відбитків пальців і косметики олеофобним покриттям. А його фізичний захист забезпечує панель Ceramic Shield. Вона містить вбудовані в матрицю нанокристали, які підвищують показник ударної в’язкості скла. Завдяки чому екран складніше подряпати або розбити.

Нагадаємо, пікова яскравість iPhone 14 становить 1200 ніт. A Ceramic Shield вперше з’явився тільки в iPhone 12.

Чип А16 Bionic – як у Pro-версіях

Чип A16 Bionic з Pro-моделей минулого року переїхав в iPhone 15. На борту 6 ядер CPU і 5 – GPU. Доповнює картину Neural Engine з 16 ядрами. Цей чіп, виконаний за 4-нанометровим техпроцесом, від самого початку розроблявся з великим запасом продуктивності, тому його буде достатньо на найближчі 4-5 років. Ви помітите, що iPhone легко тягне вимогливі додатки, ігри та відмінно справляється з усіма завданнями. А під час ігор відзначите більш плавну графіку.

Також новинка отримала поліпшену систему шумозаглушення під час дзвінків, яку можна ввімкнути примусово. Раніше вона спрацьовувала автоматично.

Для порівняння: iPhone 14 оснащений чипсетом А15 Bionic, виконаним за 5-нанометровим техпроцесом. Порівняно з ним, чип у новинках продуктивніший та енергоефективніший.

Роз’єм USB-C замість Lightning

Чудова новина для власників Mac, iPad і нових AirPods: тепер заряджати iPhone можна буде одним кабелем. Вся лінійка iPhone 15 оснащена роз’ємом USB-C у версії 2.0.

Утім, навіть якщо ви багато років користувалися iPhone з Lightning і нічого іншого з техніки Apple у вас немає, то новий роз’єм – все одно добре. Тому що на ринку повно інших девайсів з USB-C: бездротові зарядки, годинники, електричні штопори, зубні щітки і багато іншого. Напевно у вас десь лежать відповідні адаптери та кабелі. І ними теж можна заряджати нові смартфони Apple.

Ще одна перевага Type-C у тому, що він підтримує під’єднання периферійних пристроїв: моніторів, зовнішніх дисків, клавіатури та багатьох інших.

А ще за допомогою iPhone 15 можна буде заряджати інші гаджети: наприклад, AirPods. Щоб сталася магія, просто підключіть один кінець кабелю до AirPods, а другий – до іншого пристрою.

Порівняння камер iPhone 14 і iPhone 15

За характеристиками камери відразу видно, чим відрізняється один від іншого. В iPhone 15 і 15 Plus три камери: дві основні й одна – фронтальна. Надширококутна і передня камери на 12 Мп, а ось ширококутна оснащена 48-Мп сенсором! Для порівняння: в iPhone 14 було 12 Мп.

Цікаво, що базові iPhone можуть знімати з повною роздільною здатністю 48 Мп і зберігати знімки у форматі HEIF (на відміну від JPG, він потребує менше місця за тієї ж якості). Раніше знімати з роздільною здатністю 48 Мп можна було тільки у форматі Apple ProRAW. До речі, можливість знімати в ProRaw і ProRes, як і раніше, залишилася прерогативою Pro-версій. Але більшості користувачів вона і не потрібна: це формат для професійної обробки.

Навіть якщо ви далекі від мистецтва фотозйомки, на iPhone 15 у вас будуть виходити надчіткі фото і відео із захопленням дрібних деталей. Порівняння одного з іншим було б неповним без фото, тому далі буде багато знімків. Розгляньте їх: усі вони зроблені на iPhone 15.

Вперше базові версії зможуть знімати в 0,5х, 1х і 2х. І це на системі з двома камерами! 2-кратний зум без втрати якості забезпечує розумна інтеграція апаратного та програмного забезпечення. Нагадаємо, в iPhone 14 можна було знімати тільки в 0,5х і 1х.

Особливе захоплення викликають портрети, зроблені на iPhone 15 і 15 Plus. Чіткі деталі, глибокі тіні та яскраві кольори без спотворень навіть при складному освітленні!

На відміну від iPhone 14, у 15-й лінійці з’явився автоматичний перехід у портретний режим. Тепер смартфон вміє розпізнавати в кадрі людину, собаку або кішку і самостійно перемикається в портретний режим для створення більш ефектного знімка. Скасувати перехід можна тапом по екрану.

З’явилася можливість змінювати фокус уже на етапі постобробки фото. Для цього потрібно знімати в режимі “Портрет”. В iPhone 14 змінювати фокус можна було тільки у відео (у режимі “Кіноефект”).

Також Apple удосконалила алгоритм Photonic Engine. Навіть без використання спеціального світла під час зйомки система коректно обробляє кольори передньої та задньої сцен.

Робити фото при слабкому освітленні стало ще приємніше і швидше. По-перше, в нічному режимі з’явилася можливість портретної зйомки. А по-друге, iPhone 15 потрібно менше часу на обробку знімка. Причому під час зйомки в умовах недостатнього освітлення камера захоплює більшу кількість деталей і не спотворює кольори.

До слова про передачу кольорів: iPhone 15 підтримує Smart HDR 5 проти Smart HDR 4 у попередній версії.

Є й інші особливості iPhone 15 і 15 Plus, які роблять ці смартфони одними з найкращих на ринку.

  • Об’єм пам’яті 128, 256 і 512 Gb.
  • Підтримка швидкої зарядки: 50% за 30 хвилин (за допомогою адаптера 20 Вт і вище).
  • Сертифікат IP68 щодо захисту від води та пилу.
  • Роздільна здатність 1170 x 2532 пікселів для реалістичного зображення на дисплеї.
  • Частота оновлення 60 Гц.
  • Удосконалений чипо надширокосмугового зв’язку (UWB). Працює не у всіх регіонах.
  • Відмінна автономність: до 20 годин у режимі відтворення відео та 80 годин у режимі відтворення аудіо.

Висновок: iPhone 15 або iPhone 14

iPhone 15 – це відмінний базовий смартфон на кожен день. З просунутою камерою, потужним процесором і “довгограючим” акумулятором, якого вистачає на 1,5 дня активної роботи. У ньому є фішки, які приємно здивують навіть тих, хто зараз користується iPhone 14, не кажучи вже про старіші моделі. Наприклад, інтерактивний “екран в екрані” Dynamic Island і яскравість до 2000 ніт, що вдвічі більше, ніж у попереднього покоління.

Чи варто переходити на iPhone 15? Так, якщо ви любите технології, новизну і для вас важлива висока швидкість роботи. Однозначно варто, якщо ви знімаєте контент: камера в iPhone одна з найкращих на ринку. І, звичайно, iPhone 15 стане найкращим вибором для тих, хто шукає зручний і функціональний смартфон на заміну старому. Ви будете приємно здивовані можливостями новинки.

Де купити?

Купити iPhone 15 в Україні можна в iSpace: у нас в наявності всі кольори і будь-який обсяг пам’яті. У магазинах новинки представлені у відкритій викладці: приходьте, щоб ознайомитися і визначитися, що вибрати: 6,1 або 6,7 дюйма.

Також в iSpace ви можете купити iPhone 15 в Trade-in: просто приносьте нам свій старий пристрій, і ми віднімемо його вартість з ціни нового. Суму, що залишилася, можна оформити в розстрочку або в кредит.

До зустрічі в iSpace!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Вийшла iOS 17: що нового і чи варто оновлюватися?

Приготуйтеся дивуватися: Apple представила нові iPhone 15

Apple представила Apple Watch Series 9 і Apple Watch Ultra 2 з новою функцією Double Tap

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *