iMac на М1 – іміджевий комп’ютер для тих, кому потрібно “все і відразу”. З ним вам не доведеться купувати колонки, вебкамеру, монітор або клавіатуру. Не потрібно розставляти десятки речей на своєму столі. Натомість – один моноблок, у якому є все, що потрібно для роботи та розваг.
А як щодо геймінгу? Якщо iMac – домашній комп’ютер, то, напевно, вам захочеться на ньому пограти. Тим більше потенціал «заліза» начебто дозволяє. Розповідаємо, що про нього потрібно знати, якщо ви плануєте придбати персональний ігровий комп’ютер.

Виняткова продуктивність

Apple зробила революцію, коли перейшла з Intel на власну ARM-архітектуру процесорів – Apple Silicon. По суті, це загальна назва «системи на кристалі» (SoC), коли один маленький чіп включає центральний процесор і графічний прискорювач, а також нейромережевий двигун, системну пам’ять (тому її не можна збільшити надалі) та інші компоненти. “Тісне сусідство” на одному контактному майданчику дозволило значно наростити продуктивність Mac.
Новий моноблок від Apple побудований на передовому 5-нанометровому техпроцесі з 16 млрд транзисторів. Це означає, що транзистори, які відповідають за операції, стали ще меншими та розміщуються максимально щільно. Внаслідок чого зростає швидкість проходження сигналу.
У 8-ядерному CPU чіпа М1 використовуються найшвидші обчислювальні ядра з усіх, що застосовуються в чіпах з низькою споживаною потужністю. А 8-ядерний GPU (в базовій версії 7 ядер) – найшвидший серед вбудованих графічних процесорів для ПК. Додайте до цього високу ефективність чіпа, об’єднану архітектуру пам’яті та 16-ядерну систему Neural Engine від Apple. Ось чому iMac 24″ – помітно потужніший за свого попередника iMac 21,5 дюйма.
  • Потужність центрального процесора зросла до 85%.
  • Графічний процесор в M1 до 50% швидше за найпотужніший дискретний графічний процесор у максимальній конфігурації iMac 21,5 дюйма. Завдяки цьому швидкість обробки графіки зросла до 2 разів.
  • До 3 разів вища швидкість машинного навчання у програмах, що використовують 16-ядерну систему Neural Engine, вбудовану в чіп M1.

Wow-дизайн та ультратонкий корпус

iMac на чіпі М1 дуже тонкий: лише 11,5 міліметра. Це приблизно як два iPhone, покладені один на одного. Для комп’ютера з такою “начинкою” це просто вау!

Ви можете зовсім не розбиратися в комп’ютерах, але новий iMac все одно впізнаєте із тисячі. Вперше Apple представила моноблок одразу в 7 кольорах:

• жовтий;
• помаранчевий;
• синій;
• рожевий;
• фіолетовий;
• зелений;
• сріблястий.

Спереду кольори здаються приглушеними, а ззаду – яскравими та соковитими. Цей комп’ютер можна не відвертати до стіни, як зазвичай ставлять комп’ютери. А розмістити прямо посеред кімнати – і він виглядатиме доречно і стильно.

Тепер корпус iMac плоский, із мінімальними рамками навколо дисплея. У нижній частині екрану знаходиться “підборіддя” – саме в ньому заховано все “залізо” комп’ютера. На відміну від попередньої версії iMac, передня панель покрита склом від краю до краю.

Ті, для кого важливий зовнішній вигляд техніки, оцінять аксесуари iMac. Клавіатура Magic Keyboard, миша Magic Mouse та трекпад Magic Trackpad виконані в одній кольоровій гамі з комп’ютером. Як і плетений кабель для блоку живлення, який, до речі, став виносним, а чи не вбудованим. Єдиний колір моноблоку та всіх аксесуарів виглядає свіжо і дуже незвично.

Великий дисплей та динаміки з підтримкою просторового аудіо

У комп’ютерах Apple завжди були хороші дисплеї, але цього разу інженери Apple стрибнули вище голови. У iMac 24 дюйми стоїть дисплей Retina 4,5K з роздільною здатністю 11,3 мільйона пікселів. Широке охоплення кольору P3, більше мільярда кольорів і яскравість 500 кд/м² – ще ніколи картинка на екрані не була такою реалістичною!

Дисплей підтримує технологію True Tone – порятунок для тих, хто сидить за комп’ютером. Фіча підлаштовує колірну температуру екрана під навколишнє освітлення. В результаті очі менше напружуються і не так втомлюються. А особливе антиблікове покриття дисплея дозволяє повноцінно зануритися в гру навіть при яскравому сонячному світлі. І не засмикати при цьому штори.

Щоб купити окремий монітор з якістю зображення, як в iMac 24″, доведеться добряче витратитися.

Apple запевняє, що у новому моноблоці стоїть найкраща звукова система в історії Mac. Вона складається із 6 динаміків. Дві пари вуферів працюють у протифазі відносно один одного – це дозволяє усунути резонанси в області низьких частот і досягти чітких і глибоких басів. Ще два динаміки відповідають за середні та високі частоти. Є підтримка просторового аудіо у форматі Dolby Atmos – як в AirPods Pro.

Чи підходить Apple iMac для ігор?

Дивлячись яких. Цей комп’ютер не належить до геймерських, оскільки сама операційна система macOS не є популярною у розробників ігор. Це пов’язано з тим, що системна архітектура відрізняється. До того ж чіп М1 з’явився лише у 2020 році: він настільки новий, що поки що не всі ігри не можуть використовувати його повною мірою. Але прогрес не стоїть на місці: навесні 2022 хмарний ігровий сервіс GeForce Now додав в офіційний додаток підтримку SoC Apple M1.

Тому, якщо ви не затятий геймер і просто хочете розслабитися після робочого дня, то ви знайдете ігри до душі. Наприклад, World of Warcraft отримав нативну підтримку М1 у день його виходу. Причому гра працює у практично ідеальних 60 FPS на високих налаштуваннях графіки навіть у 2K. Легендарна гра Myst на iMac 24″ йде в роздільній здатності 4К з високою якістю текстур.

Apple Arcade: понад 200 ігор без реклами та вбудованих покупок

Фірмовий сервіс від Apple надає вам необмежений доступ до колекції ігор: головоломок, стратегій, симуляторів, спортивних, банерів, гонок та багатьох інших. І це не ті однакові програми, які ви можете знайти у топі App Store. Ігри для Arcade відбирає спеціальна команда Apple. А у списку партнерів, які працюють над ними, зустрічаються такі серйозні компанії як Konami, Sega, Capcom, Ubisoft, Gameloft, Lego.
Переваги Apple Arcade:
  • Понад 200 ігор різних жанрів. І ця колекція постійно поповнюється.
  • Ви не залежите від інтернету: усі ігри працюють навіть офлайн. Однак за однієї умови – що вони є немережевими.
  • Ігри Apple Arcade працюють і виглядають однаково на всіх пристроях Apple. Ви можете почати грати на iMac, а продовжити на iPhone чи iPad. Збереження знаходяться у хмарі.
  • Сімейна передплата без доплати. У базову вартість вже включений доступ для вас та ще 5 членів сім’ї.
  • Без реклами. І без додаткових покупок – це особливо важливо, якщо в комп’ютер гратиме дитина.

Серед популярних ігор Apple Arcade – знаменита Hot Lava, з якої забуваєш про час. А також Oceanhorn 2, LEGO® Brawls, Creaks та інші.

Умови передплати дивіться на сайті Apple.

Також завантажити ігри для MacOS можна в App Store. Наприклад, в топі знаходяться DOOM 3, Euro Truck Simulator, The Sims 2, “Секрет Monkey Island Special Edition”, World Of Tanks Blitz, Civilization V та інші. В App Store є платні та безкоштовні ігри.

Можна під’єднати геймпад

Перетворити iMac на консоль можна буквально за 2 хвилини. Для цього потрібно створити пару між Mac та бездротовим контролером Xbox, PlayStation або іншими Bluetooth-контролерами із сертифікатом MFi.

Можна запускати ігри для процесорів Intel

Власний чіп Apple на ARM-архітектурі не дозволяє запустити Windows на Mac за допомогою Boot Camp. Підключити eGPU також не можна. Та й загалом М1 працює не так, як Intel.

Щоб ви могли запускати Intel-орієнтовані програми на iMac 24″, Apple розробила вбудовану утиліту Rosetta 2. Вона у фоновому режимі перетворює Intel-програми на M1-програми. При цьому втрачається близько 15-20% продуктивності. Це дуже навіть непогано, тому що M1 спочатку працює швидше, ніж більшість Mac на Intel.Через Rosetta 2 ви можете грати в Dota 2 на середньо-високих налаштуваннях графіки, а також в League of Legends, Shadow of the Tomb Raider, Borderlands 3 та інші.

До речі, якщо вам дуже захочеться запустити Windows на своєму iMac, це можна зробити за допомогою CrossOver. Ця програма дозволяє запускати більшість програм за допомогою віртуалізації. Якщо говорити про ігри, це дає можливість пограти навіть у такі речі, як Metro Exodus або The Witcher 3.

Висновок

iMac на М1 – це культовий моноблок у тонкому алюмінієвому корпусі. У ньому є все, що потрібно для життя: еталонний дисплей, бездротова клавіатура, миша з підтримкою жестів мультитач. А найголовніше – продуктивне «залізо» із запасом на кілька років уперед.

І хоч iMac не належить до геймерських комп’ютерів, ви легко зможете грати в багато популярних ігор. Причому на середніх та максимальних налаштуваннях. І на великому екрані. Тому iMac 24″ – найкращий вибір, якщо ви хочете купити ігровий комп’ютер, що підходить і для інших сценаріїв. На якому приємно не тільки пограти, але й попрацювати, подивитися кіно.

Технічні характеристики та ціни

Apple представила iMac на М1 у базовій та просунутій версії. Вони відрізняються кількістю ядер GPU, обсягом пам’яті, кількістю портів та комплектацією.

Купуйте iMac Apple M1 у магазинах iSpace. У наших магазинах комп’ютери представлені у відкритій викладці: ви можете познайомитись з macOS особисто. Вартість базової версії стартує від 54 999 грн. Вибрати відповідну під ваші завдання специфікацію допоможуть наші консультанти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

iMac для дому: 5 причин, чому він стане улюбленцем у вашій родині

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *