Електронні девайси давно стали невід’ємною частиною сучасного життя. Apple Watch, наприклад, зарекомендували себе як відмінний тренер, iPhone став незамінним помічником у будь-яких справах, ну а AirPods – це ж ідеальний компаньйон в подорожах!

Але світові відомі ще й випадки, коли гаджет рятував свого володаря – буквально. Сьогодні ми розповімо найвідоміші і абсолютно реальні історії того, як пристрої Apple вберегли своїх власників від смерті.

Apple Watch, діагноз рабдоміоліз і стажування в Apple

Сімнадцятирічному підлітку Полу Хоулі-молодшому Apple Watch подарували щасливу путівку в життя двічі. Граючи в американський футбол, хлопець погано себе відчув, тому не став ігнорувати показання датчика серцебиття на годиннику: 145 ударів в хвилину, ти ба! Приїхавши за викликом тренера команди лікарі діагностували у нього рабдоміоліз – це синдром, при якому руйнуються клітини м’язової тканини і розвивається гостра ниркова недостатність. При несвоєчасному наданні допомоги порушення роботи серця, печінки і нирок могло привести до летального результату.

Ця історія сталася в 2015 році, і її розповіли самому Тіму Куку. Тім перейнявся тим, що сталося і подарував юнакові новий iPhone, а також запропонував пройти літнє стажування в головному офісі компанії Apple.

Розумний годинник, падіння з гори і чудесний порятунок

У 2019 за американськими ЗМІ розлетілася дуже гучна історія порятунку туристів в штаті Нью-Джерсі. Джеймс Пруденчіано і Пейдж Руссо вибралися в похід, щоб помилуватися видами парку Хартсхорн Вудс, але заблукали. Оскільки справа була до ночі, орієнтуватися довелося буквально на дотик, а спроби знайти потрібну дорогу чи не закінчилися трагедією.

Помилившись з маршрутом, туристи скотилися зі схилу гори прямо на скелі, крізь які текла річка. Пейдж пощастило трохи більше – вона впала в воду, а ось Джеймс впав на каміння і зламав спину в трьох місцях.

В інтерв’ю журналістам обидва вони заявили, що всерйоз прощалися з життям. Однак Apple Watch Series 4 визначили падіння свого власника і запропонували йому викликати службу порятунку. Оскільки Джеймс не міг навіть поворухнутися, щоб відповісти на повідомлення, розумні годинник автоматично відправили координати місця розташування події за номером 911. Історія Пейдж Руссо і Джеймса Пруденчіано отримала щасливий фінал: рятувальники прибули на місце, доставили туристів в найближчий госпіталь, де їм виявилися першу допомогу і призначили тривалий курс лікування.

І таких історій багато

Наприклад, в Австралії в 2018 році годинник розбудив свого господаря Майка Лава, подавши вібросигнал з порадою звернутися до лікаря. Діагностика серця виявила рідкісну серцеву патологію – насичена киснем кров надходила в праве передсердя замість лівого. В результаті молоду людину успішно прооперували.

А в Норвегії в 2019 році 67-річний Торалв Остванг впав, сильно пошкодивши голову, а Apple Watch визначили падіння і відправили повідомлення про допомогу в «швидку».

iPhone і вулична стрілянина

Бувало, iPhone вставав на шляху ножів і навіть куль. Так, в 2015 році в англійському графстві Честер юнакові Деніелу Кеннеді не пощастило потрапити в вуличну розбирання. Один із злочинців вистрілив в Деніела з дробовика. Якимось дивом заряд дробу потрапив в пластиковий iPhone 5С, який прийняв на себе весь удар і врятував таким чином свого власника. Звичайно, це щасливий збіг обставин: експериментувати і грати з вогнем ми не рекомендуємо!

Siri, допоможи мені!

Але врятувати ваше життя в разі потреби може не тільки смартфон як такий, а й функція настройки голосового помічника Siri. Ось в 2019 році Siri сильно придалася американцеві Нейту Феліксу. Чоловік перекинувся в безлюдній пустелі штату Невада на своєму джипі і застряг всередині нього. В результаті перелому двох хребців його паралізувало. На щастя, Нейт активував на своєму iPhone функцію «Привіт, Siri». Він зміг докричатися до голосового асистента і викликати з його допомогою рятувальників. Постраждалого вивільнили з побитого автомобіля і на вертольоті доставили в госпіталь. Тільки уявіть: якби не Siri, Нейт міг залишитися в пустелі абсолютно один і без можливості з будь-ким зв’язатися.

Функція «Знайти iPhone» знайде і його власника

Функція «Знайти iPhone» неодноразово виручала автора цього тексту. На щастя, ситуації були не екстрені і за допомогою «локатора потрібно було знайти тільки втраченний в лісі пристрій. Але ця корисна функція може допомогти і в більш екстремальній ситуації, коли пропав чоловік. Не полінуйтеся і активуйте завчасно функцію «Ділитися геопозицією».

А скільки ще таких випадків було? Всіх не розповісти, на жаль. Але кожна з них доводить той факт, що у нас в руках не просто пристрій для зв’язку і розваги, але ще і компаньйон, з яким не страшно відправитися куди завгодно.

Кілька порад наостанок

  • Заповніть медичну карту в вашому iPhone. В екстреному випадку ваші особисті дані та контакти для зв’язку, а також відомості про хронічні захворювання, групу крові та алергії сильно спростять роботу рятувальників і медиків.
  • Увімкніть на iPhone функцію «Поділитися геопозицією» в «Локаторі». Це для того, щоб ні ваш пристрій, ні ви самі не загубилися.
  • Увімкніть на Apple Watch функцію «Виявлення падіння». До слова, якщо власнику смартфона більше 65 років, то вона буде активна за замовчуванням.
  • Скачайте додаток-довідник з надання першої допомоги. Наприклад, «Перша медична допомога». Воно безкоштовне і в стресовій ситуації зможе вам підказати, як врятувати чиєсь життя.
  • У навушниках AirPods ввімкніть проникнення зовнішніх звуків. У разі наближення машини, лихого велосипедиста або поїзда ви точно почуєте їхні сигнали.

Ми дуже сподіваємося, що вам не знадобляться наші поради і досвід героїв цих історій. Але все ж краще перестрахуватися на випадок НП.

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *