Коли закінчується пам’ять на смартфоні, стає неможливо знімати нові фото та відео, завантажувати додатки, а сама система починає працювати повільніше. Що робити, щоб звільнити місце і не втратити важливі дані? Розповідає iSpace.

Як очистити оперативну пам’ять на iPhone

З часом у пам’яті пристрою накопичуються тимчасові файли та кеш. Вони займають місце, що, своєю чергою, обмежує завантаження і продуктивність iPhone. Щоб їх видалити, радимо перезавантажувати пристрій хоча б раз на тиждень. Під час перезапуску звільняється оперативна пам’ять і очищається кеш. А ще видаляються дані з розділу “Інше” в iCloud. Усе це прискорює роботу системи.

Як звільнити пам’ять на iPhone, видаливши непотрібні додатки

Один із найочевидніших способів, про який багато хто чомусь багато хто забуває. У вас напевно є додатки, якими ви не користуєтеся. Наприклад, фоторедактори, “запасні” VPN і програми, які ви завантажували для отримання знижки в кафе. Вони можуть працювати у фоновому режимі та надсилати push-повідомлення, які сповільнюють роботу телефона.

Ви можете позбутися невикористовуваних додатків, просто видаливши їх. Для цього перейдіть у “Налаштування” > “Основні” > “Сховище iPhone” і натисніть на додаток. Вам буде запропоновано видалити його або вивантажити зі збереженням даних. Виберіть видалити.

Як очистити пам’ять на iPhone, не видаляючи програми

На відміну від попереднього способу, який передбачає повне стирання даних, ви можете завантажити програму. У такому разі історія і документи збережуться, але сам застосунок при цьому не займатиме місце. Якщо ви знову захочете ним скористатися, програма завантажиться з App Store разом зі збереженою інформацією.

Щоб вивантажити застосунок на iPhone, перейдіть у “Налаштування” > “Основні” > “Сховище iPhone” і натисніть на застосунок, який ви не використовуєте. Виберіть “Вивантажити”.

Як очистити багато пам’яті на iPhone, оптимізувавши фото

У пункті “Сховище iPhone” у вас відобразяться рекомендації, як можна оптимізувати зберігання. Якщо багато місця займає галерея, то система може запропонувати видалити “важкі” відео. А також очистити альбом “Нещодавно видалені”.

Якщо найбільше місця “з’їдають” саме фото і відео, то ви можете купити місце в iCloud. Тоді оригінали ваших файлів будуть вивантажуватися в хмару, а на iPhone будуть доступні стислі копії для попереднього перегляду. Щоб увімкнути опцію, перейдіть у налаштування, натисніть на ваше ім’я > iCloud > “Фото”.

Також перегляньте параметри відео, що знімаються. Якщо ви знімаєте аматорські ролики для Instagram, TikTok або для особистого архіву, то немає сенсу в максимальній якості. Змініть параметри зйомки в налаштуваннях, і ви помітите, як розмір хвилинного відео зменшиться з 400 Мб до 60-90 Мб.

Як очистити пам’ять на iPhone, видаливши дублікати фото

Ще один спосіб навести лад у галереї iPhone – це видалити дублікати фото. Зазвичай під час зйомки ми робимо кілька однотипних знімків, а потім найкращі з них додаємо в “Вибране”. Кадри, що залишилися, рідко хто видаляє, і вони накопичуються в галереї. І непомітно “з’їдають” пам’ять, адже одне фото важить близько 5 МБ. Також однакові знімки з’являються під час обробки в різних фоторедакторах.

В iOS вбудована функція, яка дає змогу автоматично видаляти дублікати фото та відео. Для цього відкрийте застосунок “Фото”, прокрутіть вниз і натисніть “Дублікати”. iPhone покаже вам усі ідентичні знімки. Якщо ви натиснете “Об’єднати”, то система залишить одне фото з найкращою якістю, а решту перемістить до папки “Нещодавно видалені”. Не забувайте, що ця папка теж займає місце, оскільки в ній протягом місяця зберігаються всі видалені медіафайли. Папку можна очистити в будь-який момент.

Як очистити пам’ять Вайбер на iPhone

Месенджери та соцмережі зазвичай займають багато місця на пристрої. Щоб почистити кеш (повідомлення у спільнотах і каналах, які можна буде завантажити повторно навіть після видалення), запустіть Viber, натисніть “Ще” > “Налаштування” > “Пам’ять” > “Очистити кеш”. Там же у вас відобразяться діалоги із зазначенням місця, яке вони займають. Ви можете перейти в чат, натиснути “Вибрати” й очистити медіафайли.

Ще один варіант звільнити пам’ять у Viber – налаштувати автоматичне видалення мультимедійних файлів (фото, відео, gif). Саме вони займають найбільше місця. Ви можете виставити період, після закінчення якого дані будуть видалені: 7 днів, 1 місяць або 1 рік. Для цього відкрийте Viber > “Налаштування” > “Мультимедіа” > “Зберігати медіафайли” і виберіть значення.

Щоб фото і відео, які ви відкриваєте у Viber, не зберігалися в галерею смартфона, зайдіть у Viber > “Налаштування” > “Мультимедіа” і вимкніть опцію “Зберігати в галерею”.

Як очистити пам’ять у телеграмі на iPhone

Ви здивуєтеся, але Telegram може займати кілька гігабайт! Адже всі файли, переглянуті нами в додатку, зберігаються в його прихованих папках, безжально “поглинаючи” місце. Щоб почистити кеш, відкрийте Telegram > “Налаштування” > “Дані та пам’ять” > “Використання пам’яті”. У цьому пункті ви можете вибрати, чим саме ви готові пожертвувати: фото, відео, стікерами або іншими документами. Встановіть відповідні галочки та натисніть “Очистити вибране” або “Очистити весь кеш”.

Але видалення кешу – це тимчасове рішення. Якщо ви регулярно спілкуєтеся в Telegram, а також читаєте канали або ведете свій, то проблема з вільним місцем швидко виникне знову. Тому ми радимо налаштувати ліміт кешу, що зберігається: 5, 20, 50 Гб. Коли дані перевищать цей обсяг, найстаріші з невикористаних медіа будуть видалені з пам’яті.

Налаштувати зберігання кешу можна в цьому ж меню – “Використання пам’яті” в налаштуваннях Telegram.

Також ви можете налаштувати автовидалення закешованих медіа через 1 день, 1 тиждень або 1 місяць. Тоді фото, відео та інші файли, які ви не відкривали протягом обраного періоду часу, будуть видалені з iPhone. Налаштувати автовидалення можна вибірково: для особистих чатів, груп, каналів або історій.

Як очистити пам’ять в інстаграмі на iPhone?

У додатку Instagram на iPhone немає можливості очистити кеш, тому потрібно видалити саму програму. Найпростіший спосіб зробити це – затиснути іконку Instagram на робочому столі, а потім у спливаючому меню вибрати “Видалити програму”.

Але перш, ніж зробити це, переконайтеся, що ви пам’ятаєте свій пароль, а якщо ввімкнена двофакторна аутентифікація, то у вас є доступ до способів перевірки. Це може бути номер телефону, WhatsApp або додаток для аутентифікації: Duo Mobile або Google Authenticator.

Після того, як Instagram видалиться, скачайте його заново з App Store.

Як очистити кеш у ТікТок

Це питання з розряду “Як очистити пам’ять на iPhone, якщо нема чого видаляти?” Перевірте свої чернетки в TikTok – вони теж можуть займати багато місця. Їх можна видалити або опублікувати. І не забудьте почистити кеш. Для цього натисніть на ваш профіль у правому нижньому кутку, а потім на значок із трьома лініями в правому верхньому кутку. Виберіть “Налаштування та конфіденційність” > “Звільнення місця.

Як на iPhone очистити пам’ять у Safari

Щоб видалити кеш, перейдіть у “Налаштування” > Safari > “Додатки” > “Дані сайтів”. Виберіть “Видалити всі дані”. До слова, якщо вас цікавить, як почистити історію браузера в Safari, то все ще простіше: це робиться в самому додатку. Відкрийте Safari, натисніть на значок із відкритою книжкою і клікніть на “Історія” (іконка з годинником). Виберіть “Очистити” > “Всю історію”.

Як очистити системні дані на iPhone

Системні дані – це інформація, яку використовують різні додатки на вашому iPhone: кеші, журнали та інші ресурси. Зверніть увагу: “вага” самої iOS сюди не входить. Обсяг системних даних постійно змінюється залежно від вимог операційної системи. Наприклад, інформація може записуватися і кешуватися, а потім автоматично видалятися через непотрібність. Проблеми починаються, коли розмір цього пункту зростає, як снігова куля.

Щоб подивитися, скільки пам’яті займають системні дані, перейдіть у “Налаштування” > “Основні” > “Сховище iPhone” і прокрутіть вниз до останнього пункту. Apple не просто так не додала функцію форматування цього розділу: можуть стертися важливі системні дані, додатки (зокрема ті, яких уже немає в App Store). Тому подумайте, чи варто переходити до такого радикального способу “прибирання”.

Отже, як очистити пам’ять системні дані на iPhone:

  1. зробіть резервну копію iPhone;
  2. використовуйте Finder у Mac або скачайте iTunes для Windows;
  3. за допомогою кабелю підключіть iPhone до комп’ютера;
  4. на Mac відкрийте Finder, на Windows – iTunes;
  5. на iPhone натисніть і швидко відпустіть кнопку збільшення гучності, а потім – зменшення. Відразу після цього затисніть і утримуйте кнопку живлення, поки на смартфоні не з’явиться вікно режиму відновлення;
  6. у Finder або iTunes на комп’ютері знайдіть iPhone;
  7. коли з’явиться пропозиція оновити або відновити пристрій, натисніть “Оновити”..;
  8. дотримуйтесь інструкцій і дочекайтеся, поки ПЗ завантажиться.

Як очистити пам’ять на iPhone (“Інше”) без комп’ютера

Під “Іншим” багато хто має на увазі “Системні дані”: так називався цей розділ у старіших версіях iOS. Ви можете повністю відформатувати ваш смартфон без комп’ютера – за допомогою функції “Стерти контент і налаштування”.

Цей спосіб відкочує ваш iPhone до заводських налаштувань, тому до нього варто вдатися в крайньому разі. Наприклад, якщо ви перепробували всі способи, а пристрій все одно працює повільно. Або під час перепродажу iPhone. Функція “Стерти контент і налаштування” видаляє взагалі все: додатки, банківські картки, фотографії та відео, музику, контакти. А ще відключає служби: iCloud, FaceTime, iMessage і скидає налаштування конфіденційності.

Щоб очистити пам’ять на iPhone, перейдіть до “Налаштувань” > “Основні” > “Скидання”, потім натисніть “Стерти контент і налаштування” і введіть код-пароль.

Увага: щоб не втратити дані, зробіть резервну копію перед початком форматування.

Висновки

Тепер ви знаєте, як очистити пам’ять на iPhone 7, 8, X, XR, XS, а також в iPhone 11 і лінійках 12, 13, 14 і 15. Деякі дії потрібно виконувати регулярно, а деякі – тільки в разі крайньої необхідності. Наприклад, найпростіший спосіб очистити непотрібну пам’ять на iPhone – це щотижневе перезавантаження. Найрадикальніший – оновлення iPhone і повне стирання контенту. Також не забувайте налаштовувати зберігання кешу в окремих додатках і періодично чистити галерею.

Якщо ваші дії не приносять результату, звертайтеся до сервісного центру iSpace: можливо, причина в уповільненій роботі iPhone не в заповненій пам’яті. Наші фахівці проведуть діагностику і знайдуть рішення проблеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Що краще: iOS чи Android? Усі “за” і “проти”

Вийшла iOS 17: що нового і чи варто оновлюватися?

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *