У кожного на телефоні зберігається багато такого, що не хотілося б показувати стороннім: від особистих фото і листування до доступу до фінансів. Варто забути про заходи безпеки або один раз безтурботно перейти за фішинговим посиланням — і дані легко витечуть до рук зловмисників. Розповімо, як захистити iPhone від злому, стеження, прослуховування і як вчинити в разі крадіжки.

Кому може знадобитися інформація з вашого телефону

У наше століття інформація – все. Якщо хтось володіє вашими персональними даними, він отримує важелі впливу. Наприклад, краде ваші особисті фото, листування, нотатки, а потім вимагає гроші, займається шантажем.

Ще гірше, коли злочинці крадуть дані ваших банківських карт, акаунти в різних сервісах, коди доступу в інтернет-банкінг. Тоді вони можуть займатися будь-якими фінансовими махінаціями, переказувати суми з вашого рахунку.

Конфіденційна інформація про вас може зацікавити близьку людину, партнера, друга. Причин багато: цікавість, ревнощі, бажання помститися.

Тому так важливо захистити телефон від злому, навіть якщо вам нема чого приховувати. Touch ID/Face ID, код-пароль, двофакторна аутентифікація – базові заходи під час використання девайса.

Як можна вкрасти доступ до чужого акаунта

Контроль над телефоном легко отримати, використовуючи Apple ID. Якщо хтось сторонній входить у ваш акаунт, він отримує повну владу над вашим пристроєм. І навпаки — якщо на вашому iPhone вводяться чужі дані, з ним віддалено можна зробити, що завгодно. Ось найпоширеніші способи шахрайства, пов’язані з обліковим записом.

  • Шахраї пишуть у чат від імені вашого приятеля: “Мене зламали, будь ласка, якомога швидше зайди в мій Apple ID, ось дані для входу”.
  • Надсилають SMS нібито від імені Apple, що ваш телефон виявлено, і для перегляду деталей пропонують пройти за прикріпленим посиланням (різновид фішингу).

Не вводьте чужий Apple ID

Як захиститися від злому телефону? Не входьте з нього в чужий Apple ID. Навіть якщо все виглядає цілком нешкідливо. Наприклад, друг пише про те, що його смартфон вкрали, і просить зайти в його обліковий запис із вашого iPhone, щоб визначити геолокацію “вкраденого” девайса. Надсилає свій ідентифікатор Apple ID і пароль для входу з проханням поквапитися.

Бажання допомогти матиме для вас сумні наслідки. При введенні надісланих чужих даних ви миттєво втратите доступ до пристрою – зловмисники заблокують його віддалено, увімкнувши режим пропажі. А за розблокування вимагатимуть гроші. Щоб розблокувати пристрій, знадобиться багато часу і нервів.

Посиланням із SMS – однозначне “ні”

СМС-розсилка – ще один із популярних способів “викрадення” телефону.

Наприклад, шахраї надсилають повідомлення про те, що ваш iPhone виявлено, і прикріплюють посилання для перегляду геопозиції. Якщо виявите безтурботність і перейдете за посиланням, найімовірніше, побачите звичайний інтерфейс Apple з вікном для введення даних Apple ID. Щойно пройдете “авторизацію”, самі віддасте шахраям дані свого акаунта.

Це тільки одна з можливих схем, тому будьте напоготові, не довіряйте таким розсилкам.

Що робити, якщо шахраї зламали і заблокували телефон iPhone

Якщо ви розумієте, що загубили вхід в обліковий запис і смартфон заблокований кимось стороннім, слід негайно зв’язатися зі службою підтримки Apple. Контакти знайдете за посиланням. Фахівці компанії допоможуть із відновленням доступу, але це станеться не одразу. А ще вам потрібно буде підтвердити, що саме ви є власником девайса. Тому після купівлі завжди зберігайте чек і упаковку від телефона – вони допоможуть підтвердити права.

І звісно ж, жодних переговорів із шахраями. Якщо вони зв’язуються і вимагають оплатити розблокування, одразу ж телефонуйте в поліцію.

Зламаний Apple ID – ваші дії

Якщо підозрюєте, що сторонні мають доступ до вашого Apple ID, якнайшвидше міняйте пароль і вмикайте двофакторну аутентифікацію в “Налаштуваннях”:

  • Вибираєте своє ім’я, клікаєте на рядок “Вхід і безпека”, далі – на “Змінити пароль”. Потім виконуєте всі запропоновані інструкції.

  • Якщо хтось встиг змінити пароль, зробіть скидання. Якщо скинути пароль неможливо, зайдіть на iforgot.apple.com, щоб відновити обліковий запис.

Мастхев для захисту iPhone

  • Обережніше з незнайомими посиланнями. Їх можуть надсилати у вигляді СМС, у месенджерах і в соцмережах. Ніколи не відкриваєте і не переходьте – посилання може виявитися шкідливим. Якщо воно прийшло від друга, зателефонуйте йому і запитайте, чи не зламаний його акаунт.
  • Двофакторна аутентифікація. Допомагає надійно захистити Apple ID. Вмикається через “Налаштування”. Знаходите своє ім’я, тапаєте на рядок “Вхід і безпека”, відкриваєте та вмикаєте “Двофакторну аутентифікацію”.

  • Apple ID, коди перевірки не можна повідомляти нікому. Таку інформацію запитують тільки шахраї, і ніколи – офіційна служба підтримки.
  • Софт кращий із магазину App Store. Це безпечне джерело контенту – все перевіряється розробниками Apple.
  • Служба підтримки Apple завжди прийде на допомогу в разі крадіжки, пропажі або інших форс-мажорних ситуацій. За будь-яких сумнівів звертайтеся саме туди.
  • Вхід у систему через Face ID або Touch ID допомагає убезпечити смартфон, залишений без нагляду. Але краще його взагалі не допускати, щоб він потрапив у чужі руки, і стежити за збереженням техніки. Без цих налаштувань вона стане відкритою книгою для злодіїв.

Як знайти зниклий девайс

Допоможе вбудована програма від крадіжки iPhone – “Локатор”. Вона відобразить на карті останнє місцезнаходження девайса, який був загублений або вкрадений. Для цього на телефоні потрібно заздалегідь активувати функцію “Знайти iPhone”.

Також програма дає змогу віддалено блокувати iPhone, відзначаючи його як зниклий. При цьому закривається доступ до файлів, а на екрані можна залишити повідомлення з вашими контактами – той, хто знайшов, зможе повернути пристрій власнику.

Подбайте про безпеку заздалегідь – увімкніть функцію в налаштуваннях Apple ID одразу після купівлі телефона. Зайдіть у “Налаштування”, знайдіть своє ім’я, виберіть у списку “Локатор”, навпроти “Знайти iPhone” поставте “Увімкнути” – і додаток увімкнеться.

Якщо “Локатор” активний, для пошуку залишається авторизуватися на сайті iCloud.com/find. Це потрібно зробити з іншого пристрою. І тоді ви зможете простежити геолокацію свого девайса. 

Як убезпечити iPhone від стеження і прослуховування

В iPhone дуже складно впровадити шпигунську програму. Завантажуючи софт для iOS з App Store, можете не сумніватися в його безпеці – всі додатки перевіряються перед публікацією. Але все одно не буде зайвим знати, як захистити мобільний телефон від прослуховування.

По-перше, не переходьте за невідомими посиланнями. По-друге, всі секретні дзвінки і листування мають відбуватися в чатах і месенджерах із наскрізним шифруванням. По-третє, корисно регулярно оновлювати iOS. Так ви отримаєте додаткову впевненість у конфіденційності переговорів.

Важливо захиститися від хакерських атак і шпигунських програм. Для наднадійного захисту в iPhone передбачено режим блокування. Врахуйте, що після його активації обмежуються певні функції: не відкриватимуться деякі сайти та додатки.

Режим блокування вмикається через “Налаштування”:

  • Заходимо в розділ “Конфіденційність і безпека”.
  • Знаходимо внизу списку “Режим блокування”, тапаємо, потім – на “Увімкнути режим блокування”.
  • Ще раз натискаємо на “Увімкнути режим блокування”, а потім обираємо “Увімкнути і перезавантажити”. Буде потрібно ввести код-пароль від телефона.

Якщо вам не вдається самостійно ввімкнути цей режим, вимкнути прослуховування на iPhone, увімкнути двофакторну автентифікацію або виконати інші налаштування для безпеки девайса, приносьте його в iSpace. Ми допоможемо вам захиститися від крадіжки даних і Apple ID. Розповімо, як вчинити, якщо вона вже сталася. А якщо потрібен новий телефон або інша техніка Apple, в нашому магазині завжди можна протестувати і купити будь-яку актуальну модель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Змінюємо звичний рингтон iPhone на улюблений трек

10 крутих фішок iPhone: супер-девайс для студентського життя

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *