Два роки тому Apple визнала, що навмисно уповільнювала роботу старих iPhone, таких як iPhone 6, iPhone 6s, iPhone 7 і iPhone SE. У зв’язку з цим ще в iOS 11.3 з’явилося меню, в якому можна подивитися стан акумулятора айфона і дізнатися, чи потрібно його міняти.

Що таке стан акумулятора iPhone

iOS 11.3 і пізніші версії мають меню “Стан акумулятора”. Просто зайдіть у Налаштування > Акумулятор > Стан акумулятора. Тут ви побачите інформацію про максимальну ємність вашого iPhone у відсотках і пікову продуктивність. Ви також зможете зрозуміти, чи не сповільнюється ваш iPhone через функцію управління продуктивністю Apple.

Що означають відсотки в меню стану акумулятора iPhone?

У меню “Стан акумулятора” ви побачите відсоток, що вказує на максимальну ємність акумулятора вашого iPhone, а далі наводиться повідомлення, що пояснює стан продуктивності телефону. Повідомлення, яке ви побачите, залежить від відсотка ємності. Наприклад:

  • 100%. Ваша батарея в даний час підтримує нормальну пікову продуктивність.
  • 95%. Цей iPhone несподівано відключився, оскільки батарея не змогла забезпечити необхідну пікову потужність. Було ввімкнено управління продуктивністю, щоб допомогти запобігти цьому знову.
  • 79% і менше. Стан вашої батареї значно погіршено. Невідомо. Цей iPhone не може визначити стан батареї. Зазвичай таке повідомлення з’являється в разі встановлення акумулятора поганої якості в сумнівних сервісних центрах.

Що буде з акумулятором iPhone 11 Pro Max через 5 місяців

iPhone 11 Pro Max 2019 року демонструє 99-відсоткову ємність акумулятора через майже 5 місяців після покупки. Apple поки що не обмежує потужність телефону: “Ваша батарея наразі підтримує нормальну пікову продуктивність”.

Що буде з акумулятором iPhone 7 через 4 місяці

А ось скільки відсотків ємності залишилося в iPhone 7, який був куплений у листопаді 2019 року. Вона трохи менша, але смартфон все одно здатний працювати без будь-яких обмежень.

Що буде з акумулятором iPhone 7 через 4 роки

Що буде далі? Ось для порівняння – iPhone 7, якому майже 4 роки. Акумулятор втратив лише п’яту частину своєї ємності.

Стан акумулятора iPhone X – 3 роки після покупки

А ось що буде, якщо взагалі не випускати айфон з рук. Якщо додати до цього Smart Battery Case, акумулятор уже довелося б міняти.

Як бачите, ємність акумулятора може знижуватися нерівномірно. Тобто вона цілком може впасти до 98% через тиждень після купівлі, триматися на цьому рівні деякий час, а потім скоротитися до 94%. Усе залежить від факторів, наведених нижче. Якщо використовувати тільки оригінальні зарядки і користуватися смартфоном у звичайному режимі, проблем бути не повинно, і ємність акумулятора зменшуватиметься більш-менш рівномірно. Наприклад, через один рік “піде” 5% ємності, на другий рік – ще 10%. І це норма.

Як вимкнути керування продуктивністю акумулятора iPhone

Після досягнення батареєю ємності 80% і нижче можуть почати виникати проблеми з продуктивністю через те, що смартфон буде примусово урізати потужність процесора, щоб мінімізувати стрибки напруги і не провокувати мимовільних перезавантажень. Ви також побачите інше повідомлення в нижній частині екрана, яке попереджає, що батарея вашого iPhone “значно розряджена”. Буде ще одне посилання, яке вкаже вам посилання на сторінку про те, як обслуговувати ваш телефон. Якщо ваш пристрій відключився через розряд батареї, на цьому ж екрані буде вказано, що “було застосовано управління продуктивністю”. Також буде можливість відключити цю функцію. Врахуйте, що ви не можете ввімкнути знову управління продуктивністю до наступного вимкнення смартфона. Ваш iPhone автоматично увімкне її, якщо це коли-небудь станеться. Функція управління продуктивністю доступна тільки на iPhone, починаючи з моделі 6s, а тому шукати її на більш ранніх апаратах марно.

Що впливає на стан акумулятора айфона

Дехто може помітити, що в iPhone швидко зменшується залишкова ємність батареї. Від чого це залежить? Причин може бути кілька:

  • Зарядка неоригінальним адаптером, що призводить до більшого зносу.
  • Використання iPhone на піковій потужності (якщо весь час грати в нього і зовсім не випускати з рук). Ігри, монтаж і перегляд відео по LTE є досить ресурсоємними процесами, здатними провокувати підвищену витрату енергії.
  • Зарядка телефону в машині або за допомогою бездротового пристрою без сертифікації Apple.

Чому старі iPhone працюють повільніше?

Чому взагалі ми отримали таке меню? За словами Apple, у неї не було мети змусити клієнтів придбати нову модель. Просто з часом літій-іонні акумулятори поступово втрачають здатність накопичувати енергію і працювати в умовах низьких температур, що, своєю чергою, може призводити до мимовільного вимкнення смартфона для захисту апаратного забезпечення. Функція насправді корисна, але раніше Apple не пропонувала жодного альтернативного варіанту, і багато власників iPhone страждали від цього. У певному сенсі це був “захист від дурня” – щоб користувач не перевантажував свій айфон, якщо акумулятор уже працює на останньому подиху.

Коли міняти акумулятор айфона

Стандартний літій-іонний акумулятор, яким комплектуються всі iPhone незалежно від моделі, розрахований на збереження 80% ємності після 500 повних циклів зарядки. За словами фахівців Apple, при досягненні цього значення акумулятор підлягає заміні. По суті бити на сполох потрібно лише в одному випадку – якщо максимальна ємність акумулятора впритул наблизилася до 80%. У всіх інших продовжуйте спокійно користуватися своїм айфоном.

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *