iPhone 15 Pro стали хітом вересневої презентації Apple. За традицією вони отримали безліч нових функцій і стали найдосконалішими смартфонами бренду. Але це не означає, що торішні iPhone 14 Pro різко здали позиції. Так, вони більше не останні, але все такі ж потужні й актуальні. І при цьому доступні за ціною.

Який із цих двох iPhone вибрати у 2023 році? Читайте в нашому огляді.

iPhone 14 Pro vs iPhone 15 Pro: відмінності в дизайні

Уперше при виробництві смартфонів Apple застосувала титан – надміцний матеріал, який використовується в марсоходах NASA. Рамки з титанового сплаву отримали нові iPhone 15 Pro і Pro Max. А ось корпус торішніх iPhone 14 Pro зроблений з хірургічної сталі – звичного матеріалу, який відмінно себе зарекомендував.

Також відрізняється кнопка перемикання беззвучного режиму: в iPhone 14 Pro це стандартна гойдалка, а в iPhone 15 Pro – кнопка Action, яку можна налаштувати. На неї можна “повісити” різні функції: беззвучний режим, запуск камери, увімкнення ліхтарика, диктофона та інші. А можна створити власну команду: увімкнути VPN, відкрити застосунок тощо.

Діагональ екрана в обох смартфонах однакова: 6,1 дюйма. Розміри теж практично не відрізняються.

iPhone 14 Pro: 147,5×71,5×7,85 мм, 206 г:

iPhone 15 Pro: 146,6×70,6×8,25 мм, 187 г:

За характеристиками новачок став трохи тоншим і легшим. Але як на ділі відчувається ця різниця – справа суб’єктивна. Особливо, якщо ви носите телефон у чохлі.

Кольори iPhone 14 Pro і iPhone 15 Pro

У палітрі торішніх Pro-версій 4 кольори: “глибокий фіолетовий”, “космічний чорний”, золотистий і сріблястий.

Кольори iPhone 15 Pro інші: “титановий” чорний”, “титановий синій”, “титановий білий”, а також “натуральний титан” сірого відтінку.

В обох моделях пастельні відтінки корпусу, а задня панель покрита матовим склом.

Характеристики iPhone 14 Pro і iPhone 15 Pro

Усі топові фішки, завдяки яким iPhone вважається лідером ринку, є в обох смартфонах:

  • обсяг пам’яті: 128, 256, 512 ГБ і 1 ТБ;
  • Always-On Display;
  • сканер LiDAR;
  • Dynamic Island на передній панелі;
  • OLED-дисплей Super Retina XDR1 з підтримкою ProMotion і частотою оновлення до 120 Гц. Пікова яскравість – до 2000 ніт на відкритому повітрі;
  • потужний акумулятор: до 23 годин відтворення;
  • стійке до ударів скло Ceramic Shield;
  • IP68: водонепроникність на глибину до 6 метрів протягом 30 хвилин;
  • підтримка MagSafe, 5G і Bluetooth 5.3.

Але куди цікавіші відмінності. Характеристики iPhone 15 Pro багато в чому перевершують можливості попередника. Зупинимося на найважливіших моментах.

Чипи

iPhone 14 Pro оснащений чипом А16 Bionic з 6 ядрами CPU і 5 – GPU. Цей чипсет спочатку розроблявся із запасом продуктивності на кілька років вперед. Тому сьогодні він легко справляється з ресурсоємними додатками і залишає позаду більшість конкурентів. Ви зможете монтувати відео, обробляти фото, грати у “важкі” ігри, одночасно запускати десятки застосунків і моментально перемикатися між ними. Потужності iPhone 14 Pro вистачить для абсолютної більшості користувачів.

В iPhone 15 Pro стоїть чип А17 Pro – найшвидший мобільний процесор у світі на даний момент. У ньому 6 ядер CPU і 6 – GPU (на 1 більше, ніж у попередника). За запевненнями Apple, центральний процесор став на 10% швидшим, а графічний – на 20%.

iPhone 15 Pro ідеально підходить для ігор. У цій моделі Apple вперше використала апаратне прискорення трасування променів, що в чотири рази швидше, ніж програмне трасування (як в A16 Bionic). Функція відповідає за плавну графіку і реалістичне освітлення, відблиски і відображення в іграх. Загалом, геймерам сподобається. До речі, тепер вони зможуть грати в консольні ігри прямо на телефоні: Resident Evil Village, Resident Evil 4, DEATH STRANDING DIRECTOR’S CUT і Assassin’s Creed Mirage.

Камери

iPhone 14 Pro і 15 Pro оснащені професійною системою камер з трьома об’єктивами і оптичною стабілізацією зображення Sensor Shift (2 покоління). В обох моделях надширококутна камера знімає з роздільною здатністю 12 МП, кут огляду становить 120°. Роздільна здатність “телевіка” – 12 МП. Варіантів оптичного масштабування чотири: .5х, 1х, 2х і 3х.

Головна відмінність новинки в тому, що вона знімає на основну камеру з роздільною здатністю 24 МП. А iPhone 14 Pro – у 12 МП. Йдеться про базовий режим зйомки, у ProRAW в обох моделей 48 МП. Ще одна перевага iPhone 15 Pro – можливість перемикання між об’єктивами 24, 28 і 35 мм. Це найбільш популярні фокусні відстані у фотографів.

Крім апаратних нововведень є і програмні. Це можливо, зокрема, завдяки новому чипу А17 Pro. Портрети, фото і відео в нічному режимі або при тьмяному освітленні стали більш чіткими і яскравими. А ще камера навчилася визначати, хто в кадрі, і автоматично переходити в портретний режим. Це працює з людьми, кішками та собаками.

Коротко кажучи, в обох смартфонах чудові камери. При зйомці вдень на основну камеру ви, швидше за все, не помітите різниці. Але відзначите, що під час зйомки вночі або з використанням зуму якість контенту краща на iPhone 15 Pro. Наскільки ця різниця принципова? У кожного користувача буде своя відповідь.

Важливо: якщо ви плануєте купувати гарнітуру Apple Vision Pro, яка зможе відтворювати 3D-відео, то краще замовити iPhone 15 Pro: новинка дозволяє записувати об’ємні просторові відеоролики. Очікується, що гарнітура вийде на початку 2024 року.

Роз’єм: Lightning vs USB-C

В iPhone 14 Pro роз’єм Lightning, а в iPhone 15 Pro – Type-C. Що з них краще? Однозначної відповіді немає. Lightning – це закритий стандарт Apple. Штекер цілісний, надійний і повільно зношується. Натомість USB-C популярніший у всьому світі: можна зарядити смартфон кабелем від іншого девайса. Не забувайте і про швидкість: у Type-C вона сягає 10 Гбіт/с.

Утім, роз’єм навряд чи стане вирішальним при виборі телефону. Ви можете замовити iPhone 14 Pro, а в разі потреби докупити до нього бездротову зарядку і взагалі забути про дроти на столі.

Висновок

Обидві моделі радують продуктивністю і передовими функціями. Тому ви в будь-якому разі не розчаруєтеся у виборі.

Якщо ви шукаєте потужний і актуальний смартфон для повсякденного використання, але при цьому не женетеся за новинками, обирайте iPhone 14 Pro: від того, що з’явився новий iPhone 15 Pro він не став гіршим. Та й завдяки регулярним оновленням iOS цей телефон працюватиме на актуальному ПЗ ще мінімум 5 років.

А ось якщо ви віддаєте перевагу флагманам, любите мобільні ігри або купуєте телефон для професійного знімання фото та відео, то обирайте новинку. Це best of the best на ринку смартфонів. Надзвичайно потужний процесор, топова камера, кнопка Action, що налаштовується, і універсальний роз’єм Type-C. І все це в тонкому титановому корпусі: вартість iPhone 15 Pro повністю виправдана. До речі, навіть якщо ви не готові викласти повну суму одразу, то це не привід відмовлятися від мрії: в iSpace ви можете купити iPhone 15 Pro в розстрочку.

iPhone 14 Pro: ціна у 2023 році

У магазинах iSpace вартість iPhone 14 Pro починається з 47 499 грн за модель зі 128 Гб пам’яті

iPhone 15 Pro: ціна в офіційних реселерів

В iSpace вартість новинки починається від 53 499 грн за версію зі 128 ГБ.

Обидві моделі в наявності або доступні до попереднього замовлення в наших магазинах.

Як і де купити iPhone у розстрочку

У будь-якому магазині iSpace, а також на сайті ispace.ua ви зможете оформити в розстрочку iPhone 14 Pro або 15 Pro. Ми пропонуємо оплату частинами на термін до 10 місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Що краще: iOS чи Android? Усі “за” і “проти”

iPhone 14 vs iPhone 15: чи варто переходити і в чому різниця

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *