Зараз, як ніколи, хочеться насолоджуватися моментом та берегти теплі спогади. Ідеальним компаньйоном під час створення пам’ятних фотографій стане iPhone 13 Pro. Він витривалий і готовий невпинно супроводжувати вас усюди, знає найкращі ракурси для ваших фото, та й взагалі готовий до будь-яких авантюр – навіть до незапланованого занурення в басейн. Улюбленець публіки отримав революційні камери зі значним арсеналом просунутих функцій та режимів. Сьогодні розповімо про них та навчимо користуватися.

Система камер у новому iPhone 13 Pro для багатьох користувачів стає чи не вирішальним фактором при виборі смартфона. Вона отримала значний апгрейд і апаратної частини та програмного забезпечення. Лінзи також збільшилися: матриці з найбільшими пікселями за всю історію iPhone вловлюють удвічі більше світла, ніж пристрої попередніх поколінь. А значить, якість фінальної картинки теж краща та ідеально підходить як для фото, так і для відео.

Режим «Кіноефект»

Ця функція є гучною новинкою та доступна лише у смартфонах останнього покоління iPhone 13 Pro та iPhone 13 Pro Max. Якщо не заглиблюватися в складні терміни, то в режимі «Кіноефект» фон відео розмивається, як у портретних фотографіях. Функція розпізнає у кадрі як людей, а й тварин, птахів і навіть особливо великі предмети. А фокус можна плавно зміщувати з одного об’єкта на інший – це зробить ваші ролики подібними до справжніх фільмів.

Якщо ви не використовуєте стабілізатор під час зйомки, тремтіння в руках неминуче. Через це фокус часто «випадає». Але його можна повернути в процесі обробки: так, ви не помилилися, відео можна редагувати так само, як і фото! Інтенсивність глибини також змінюється.

Щоб увімкнути, зайдіть у програму “Камера” та виберіть знизу режим “Кіноефект”.

Загалом у вас у кишені буде справжня PRO-камера. Навіть найпростіше відео вмить значно покращиться  і буде виглядати так, ніби знято на професійну камеру. Тільки уявіть, які ефектні фільми ви знімете про своє життя!

Режим Apple ProRes

На iPhone 13 Pro та iPhone 13 Pro Max за допомогою камери можна знімати та редагувати відео в режимі Apple ProRes. Ви зможете створювати ролики з роздільною здатністю до 4К, з високою чіткістю кольорів, дрібних деталей та без стиснення даних. Однак будьте готові до того, що такі відео швидко заповнять пам’ять смартфона через велику вагу.

Формат Apple ProRes доступний на всіх камерах, у тому числі на передній. Але не підтримується в режимах «Кіноефект», Timelapse та уповільненому відео.

Щоб настроїти Apple ProRes, відкрийте «Налаштування» – «Камера» – «Формати» та активуйте параметр Apple ProRes. Тепер, коли ви відкриєте програму «Камера», ви побачите кнопку увімкнення та вимкнення цього формату.

Функція QuickTake

На це чекали всі користувачі без винятку! Згадайте, як часто ви розривалися, вибираючи між зйомкою фото та відео. Момент неповторний, а зняти його хочеться у різних форматах.

Завдяки функції QuickTake перемикатися між режимами більше не потрібно. Ви можете поставити на запис відео, а в процесі зйомки натиснути на білий гурток внизу праворуч – разом із відео в галереї виявите потім і фотографію. І навпаки, ви можете перебувати в режимі фото, але утримувати кнопку зйомки, щоб отримати ще й відео – як в Instagram під час зйомки Stories.

Timelapse

Цією функцією ми вас не здивуємо, вона не є новою і була представлена ​​ще у 2014 році. Але вона точно заслуговує, щоб про неї нагадали.

Говорячи простою мовою, Timelapse створює прискорене коротке відео (зазвичай не більше 40-60 секунд). При цьому сама зйомка може зайняти хвилини та години. Тільки уявіть, як ефектно ви можете зняти захід сонця на пляжі, рум-тур своїх апартаментів або просто показати, як насичено проходить ваш день!

Щоб зробити таке відео, зайдіть у програму “Камера”, свайпніть на режим Timelapse і почніть запис. Після завершення зйомки воно з’явиться у фотоплівці.

Режим “Портрет”

Потрапляючи в гарне місце, насамперед рука тягнеться зробити собі чи коханій людині портрет. iPhone має спеціальний режим, який становить карту глибини різкості, фокусується на об’єкті зйомки та розмиває задній план. Вперше цей фокус став доступним на iPhone 7 Plus. Адже раніше портрети можна було робити лише на важкі повноформатні фотоапарати, пересуватися з якими менш зручно.

На iPhone 13 Pro виходять соковиті деталізовані фотографії. Просто відкрийте програму “Камера”, свайпніть вліво і виберіть “Портрет”. На екрані будуть підказки для регулювання глибини різкості та освітлення, активування спалаху та таймера, а також фільтри для корекції кольору.

Все дуже просто, красивий кадр зможе зробити навіть новачок. А якщо вас нема кому сфотографувати на тлі гарного міського пейзажу, зробіть селфі: у режимі «Портрет» натисніть кнопку перемикання фронтальної камери.

Фотографію зліва зроблено в режимі «Портрет», праворуч – на основну ширококутну лінзу.

На портретний режим необов’язково фотографувати лише людей. Фотографію ліворуч знято на нього.

Режим Apple ProRAW

Щоб зробити максимально якісний знімок, вам знадобиться важка артилерія як функції Apple ProRAW. Вона була розроблена спеціально для тих, хто хоче мати можливість піддавати кадр глибокій та детальній обробці. На виході ви отримуєте власне «сирий» знімок, але в результаті можете «витягнути» з нього більше, ніж зі стандартного JPEG або HEIC.

Для фотографування у складних умовах це ідеальний формат. Але якщо ви не плануєте проводити час за обробкою і вас в цілому влаштовує якість знімків у звичайному форматі, краще не активуйте Apple ProRAW. Вага кожної фотографії перевищує стандартну для iPhone приблизно в 10 разів, а значить, пам’ять смартфона швидко заповниться.

За посиланням, можна прочитати докладний огляд формату Apple ProRAW. Якщо ви фотограф або блогер, що професійно створює контент для свого проєкту, вам точно буде корисно та цікаво.

Режим «Нічний»

У більшості смартфонів режим нічної зйомки потрібно вмикати окремо. А ось в iPhone із цим возитися не потрібно, все працює автоматично. Якщо камера вловлює недостатньо світла, вона сама активує цю функцію. Якщо ви хочете вимкнути її, торкніться кнопки «Стоп» під бігунком.

У iPhone 13 Pro, а також iPhone 13 Pro Max, iPhone 12 Pro та iPhone 12 Pro Max нічний режим діє ще й для селфі, відео в режимі Timelapse та «Портрета». У iPhone 13 та iPhone 13 Pro Max його підтримують усі камери – надширококутна, ширококутна, телеоб’єктив та передня.

До речі, ловіть чудову пораду: для зйомки зі слабким освітленням використовуйте штатив або хоча б знайдіть опору для рук, щоб уникнути ворушіння та не змастити кадр.

Тривалість витримки (час, за який камера фіксує зображення) встановлюється автоматично, але ви можете експериментувати та задати цей параметр самостійно. Повна свобода!

Нічні фотографії тепер справді виглядають нічними. У моделях попередніх поколінь система надмірно висвітлювала картинку.

Фотографічні стилі

До презентації iPhone 13 Apple розробила ще й класні фільтри, які отримали назву “Фотографічні стилі”. Їх фішка може змінити колір і контраст знімка, залишаючи об’єкти природними.

Усього їх п’ять. “Стандартний” режим нічого не робить зі знімком. “Насичений контрастний” ідеально справляється зі зйомкою в приміщеннях: фон стане темнішим, а кольори насиченішими. «Барвистий» гарний для контрастних сцен: наприклад, у місті, де багато темних будівель, яскраве небо та трава. «Теплий» стиль радимо використовувати для імітації «Золотої години», коли освітлення м’яке та тепле. «Прохолодний» зробить картинку холоднішою, а приміщення ніби стерильним.

До речі, кожен стиль можна редагувати під себе і навіть змішувати їх один з одним за допомогою повзунків «Відтінок» та «Теплота». Тільки потрібно врахувати, що застосовувати стилі потрібно перед натисканням на кнопку спуску, до створених фотографій застосувати стилі не можна.

Зліва під час створення фотографії активовано режим «Барвистий», праворуч – «Прохолодний».

Функція «Макрозйомка»

Ще одним нововведенням стала можливість робити дуже “наближені” знімки. Макрозйомка дозволяє сфокусуватися на об’єкті, розташованому максимально близько до камери – близько 2 см. Ви зможете розглянути об’єкт у найдрібніших деталях без втрати якості. Такі фотографії чудово урізноманітнять ваш особистий архів!

Крім того, функцію «Макрозйомка» можуть використовувати спеціалісти, які створюють візуальний контент для своїх блогів. Наприклад, за допомогою макрофотографії дизайнер зможе продемонструвати фактуру або колір тканини, візажист – текстуру косметичних засобів або щільність тону в макіяжі, а натураліст – вловити краплі дощу, пух, що літає в повітрі або коника на плечі.

Щоб настроїти цю функцію, вирушайте в меню “Параметри”. Виберіть «Камера» та активуйте функцію «Управління макрозйомкою». Тепер перемикач з іконкою квіточки перебуватиме прямо в робочому вікні у додатку «Камера» в режимі ультраширококутної камери. Натисніть на нього – і зображення втричі збільшиться.

Знімок зліва зроблено в режимі макрозйомки, праворуч – у звичайному режимі на основну ширококутну камеру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  

Формат Apple ProRaw в iPhone – знахідка для фотографів

 «Сірий» iPhone: чи варто купувати та в чому може бути підступ?

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *