Eye Tracking – черговий доказ, що компанія Apple піклується про кожного свого покупця. Опція розроблена на допомогу людям з порушеннями моторики та іншими особливостями здоров’я, але може бути цікава й іншим користувачам. Розповідаємо докладніше, як керувати iPhone без рук, як налаштувати цю функцію і в чому її переваги.

Не тільки iPhone, а й iPad

Одразу скажемо, що можливість доступна не тільки на смартфонах, а й на планшетах бренду. При цьому встановлювати додаткові аксесуари або софти не потрібно. Досить оновитися до iOS 18/iPadOS 18 і правильно налаштувати свій девайс – iPhone 12 і наступні моделі, за винятком iPhone SE.

Як бути, якщо ви з тієї чи іншої причини не можете/не хочете керувати смартфоном звичним способом – через сенсорний екран? Розробники компанії задалися цим питанням і придумали опцію Eye Tracking. За допомогою фронтальної камери девайс за пару секунд визначає, куди ви дивитеся. За допомогою машинного навчання на пристрої зберігаються всі дані, які використовуються для налаштування і управління очима.

Що можна зробити за допомогою Eye Tracking? Та практично все необхідне: прокрутити екран, виділити елемент, запустити додаток, відповісти на дзвінок тощо. Для активації застосовується Dwell Control – досить вибрати потрібний об’єкт, затримати на ньому погляд, і додаток запуститься.

Цікаво. Сьогодні смартфони iPhone вважаються одними з найбільш інклюзивних у світі. І компанія не збирається на цьому зупинятися.

Новий формат управління: як запустити Eye Tracking

Нічого складного – достатньо зробити таке:

  • заходимо в додаток “Налаштування” на смартфоні/планшеті;
  • вибираємо розділ “Універсальний доступ” і пункт “Відстеження руху очей”;
  • переводимо тумблер у ввімкнене положення (стане зеленим);
  • налаштовуємо опцію, затримуючи погляд на кожній точці, яка з’являтиметься на екрані в наступні секунди. Розробники рекомендують не моргати, щоб система точно могла визначити напрямок погляду. Тоді калібрування пройде успішно.

Як усе це працює

Давайте подивимося, як можна користуватися iPhone без рук. Коли калібрування завершено, на екрані з’явиться покажчик – він стежитиме за рухом очей свого власника. Щойно ви затримуєте погляд на чомусь, навколо покажчика на екрані одразу з’являється контур. Він заповнюватиметься протягом 0,1-4 секунд (таймер утримання), а потім виконається потрібна дія. За замовчуванням це натискання. Так ви можете зайти в застосунок.

Якщо потрібні додаткові жести або натискання фізичних кнопок, нагадуємо про існування меню під назвою AssistiveTouch.

Як налаштувати опцію

Функцію управління iPhone очима можна налаштувати під себе. Для цього потрібно перейти в “Налаштування” – “Універсальний доступ” – “Відстеження руху очей” і вибрати потрібний параметр. Наприклад:

  • Згладжування. Якщо збільшити це значення, рух покажчика стане більш плавним, зменшити – більш чуйним.
  • Прив’язка до об’єкта. Коли покажчик стежить за очима свого власника, він автоматично притягається до об’єкта, який розташований ближче до місця фокусування погляду.
  • Збільшення клавіатури. Допомагає збільшувати віртуальну клавіатуру, щоб набирати текст очима було зручніше. Для цього потрібно затримати погляд на потрібній частині клавіатури, а потім пильно подивитися на клавішу, щоб натиснути її.
  • Автоматичне приховування. Покажчик з’являється, коли ви зупиняєте погляд на іконці, але одразу ж зникає, щойно фіксує рух очей.

  • Керування тривалістю (можна ввімкнути/вимкнути). Тут можна налаштувати тривалість таймера (скільки часу потрібно дивитися на іконку, щоб виконати натискання) або дію за замовчуванням.

Вище ми писали, які iPhone підтримують iOS 18 і готові діяти за одним лише поглядом свого власника. Але якщо ви спробували користуватися опцією, а щось не виходить, чекаємо на вас в iSpace. У нас не лише цінні лайфхаки, якими поділяться консультанти, а й можливість протестувати новинки та аксесуари компанії Apple.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Швидка допомога для iPhone: відновлюємо видалені фото

11 причин встановити оновлену версію iOS

Будьте завжди в курсі!

Підпишіться на розсилку та дізнавайтеся першими про нові акції та спецпропозиції магазину!

 

Залишити коментар

Ваша адреса електронної пошти не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *